Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápasníkom odobrali osvedčenie o národnom zväze. Štátu vrátili vyše 30-tisíc

Kontrolou využívania verejných prostriedkov poskytnutých na športovú činnosť v roku 2018 bolo identifikované porušenie vo výške 33 859 eur, ktoré boli vrátené do štátneho rozpočtu.

09.04.2019 10:32
Zápasenie, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Vyplýva to zo Správy o činnosti hlavného kontrolóra športu za rok 2018, ktorú vzala na vedomie vláda Slovenskej republiky.

Hlavný kontrolór športu je nezávislý orgán, ktorý vykonáva odbornú kontrolu v športových organizáciách. Medzi jeho hlavné priority činnosti v roku 2018 patrila implementácia zákona o športe so zameraním na kontrolu výročných správ športových organizácií a organizáciu školení pre kontrolórov športu.

„Aplikácia zákona o športe vytvorila tlak na zvýšenie kvality a profesionalizáciu vnútorných procesov v športovej obci, výsledkom ktorých je transparentné a účinné použitie verejných prostriedkov,“ uviedla hlavná kontrolórka športu Alica Fisterová v tlačovej správe, ktorú poskytlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V prípade deviatich národných športových zväzov kontrolovali ich stanovy. „V prípade Slovenského zápasníckeho zväzu bolo odobraté osvedčenie o uznaní za národný športový zväz z dôvodu nevykonania nápravných opatrení na obdobie od 19. marca 2018 do 4. júna 2018,“ píše sa v tlačovej správe MŠVVaŠ.

Aplikácia zákona o športe vytvorila tlak na... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Alica Fisterová Aplikácia zákona o športe vytvorila tlak na zvýšenie kvality, vraví hlavná kontrolórka športu Alica Fisterová.

Na základe plošnej kontroly bolo skontrolovaných 74 výročných správ za rok 2016 a 2017, a to u 42 športových organizácii. V 43 výročných správach bol identifikovaný nedostatok v nedodržaní rozsahu povinných údajov a tiež rozsahu zákonných lehôt.

Na základe podnetov od osôb s príslušnosťou k športovej organizácii bolo vykonaných 9 kontrol, ktorých predmetom bola kontrola dodržania interných predpisov organizácií a zákona o športe. Deväť podaní bolo postúpených kontrolórom národných športových zväzov.

V priebehu roka 2018 bolo uskutočnených aj šesť skúšok odbornej spôsobilosti kontrolórov národných športových zväzov a národných športových organizácii, k 31. decembru 2018 počet kontrolórov s preukázanou odbornosťou vykonaním skúšky bolo 55.

TV Pravda: S profesionálnym zápasníkom miešaných bojových umení (MMA) Ivanom Buchingerom sme sa v relácii Týždeň športe porozprávali o ďalších plánoch, rastúcej popularite MMA na Slovensku, ale aj o jeho súboji s írskou hviezdou Conorom McGregorom.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #zápasenie