Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Podpora štátu je nulová, tvrdí šéf Sokola

Článok Spartakiády obdivoval svet. Doma padli do nemilosti (Pravda, 19.12. 2018) sa stretol s veľkým záujmom čitateľov a vyvolal aj veľkú diskusiu.

10.01.2019 23:14
spartakiáda Foto: ,
Najväčší záujem o spartakiádne vystúpenia prejavovali ženy. Záber je z mestskej spartakiády na bratislavských Pasienkoch v máji 1985.
debata (1)

Posledná Československá spartakiáda sa uskutočnila v roku 1985. Nasledujúcu, v poradí siedmu, ktorá mala vyvrcholiť v roku 1990, ovplyvnili politické a spoločenské zmeny v bývalom Československu.

Hoci sa nácvik uskutočnil na celom území niekdajšej federácie, skladby boli pripravené a zorganizovali aj viaceré okresné prehliadky, napokon sa vyvrcholenie na Strahove nekonalo. Finále presunuli len na podstatne menší Štadión Evžena Rosického, niektoré kategórie z programu vypustili a podujatie sa konalo pod názvom Pražské športové hry 1990.

Slovenskí cvičenci sa v takom zastúpení a podľa kľúča, ako tomu bolo v minulosti, nezúčastnili, ale v niektorých skladbách sa objavili – ako jednotlivci či malé skupinky.

Na tento fakt upozornil aj František Solár zo Starej Ľubovne. Jeho skupina 24 žiakov z Novej Ľubovne si v Prahe zacvičila. „Mali sme česť vystupovať úplne vpredu pred hlavnou tribúnou v skladbe starších žiakov. Spartakiádu som navštívil ako vojak v roku 1975 a ako okresný vedúci skladby starších žiakov v rokoch 1980 a 1985. Podľa môjho názoru cvičenci i učitelia to nebrali ako politickú povinnosť, ale ako súčasť života školy,“ zaspomínal si.

Spartakiád sa zastal. „Možnosť byť v Prahe a užiť si všetko, čo bolo deťom ponúkané i úprimné priateľstvá obyčajných ľudí k nám Slovákom, zostali zapísané v spomienkach priamych účastníkov hromadných vystúpení. Kritizujú tí, ktorí s telovýchovou a pravidelnou športovou činnosťou mládeže nemali a nemajú nič spoločné.“

Vladimír Holčík, starosta Sokolskej únie Slovenska, pripomenul, že tradícia hromadných cvičení sa udržala aj na Slovensku. Na minuloročný úspešný XVI. všesokolský zlet v Prahe nacvičovali aj slovenskí členovia, dovedna 400 mužov i žien.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Zašlá sláva .... #spartakiáda #strahov #stadion

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Lipka (@verulipka),

„Vystúpili v dvoch skladbách. Azda najúspešnejšia na júlovom zlete bola skladba Spolu, charakterizovala česko-slovenskú vzájomnosť a cvičili ju muži i ženy z oboch republík. Skladba Borci bola klasickou mužskou skladbou, ktorú v Eden Aréne zacvičilo asi 800 mužov nielen z Čiech a Slovenska, ale aj z Rakúska, Švajčiarska, USA, Kanady. Všade vo svete, kde Česi a Slováci žijú, existuje Sokol ako organizácia, ktorá združuje našich emigrantov na základe silnej spolupatričnosti.“

Zdôraznil, že aj na Slovensku má Sokolská únia svoje telocvičné jednoty a ich členovia sa radi, bez nátlaku zúčastňujú na Všesokolských zletoch. „A nielen v Prahe, naša generácia sokolov cvičila napríklad na zlete v Paríži, Toronte, Viedni… Mimochodom, čoskoro budeme v bratislavskom Sokole oslavovať 100 rokov jeho existencie.“

Problém vidí v chýbajúcej morálnej a finančnej podpore zo strany štátu. Na výzvu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu žiadal Sokol príspevok na nácvik a týždňovú účasť v Prahe 25-tisíc eur.

„Podpora bola nulová. Hoci o to žiadame raz za šesť rokov. Rozumie tomu niekto? A to nezávidíme napríklad športovcom v pretláčaní rukou, že dostali 43-tisíc eur alebo športoví kynológovia 6 700 eur. Na Všesokolskom zlete v Prahe vystúpilo asi 20-tisíc cvičencov, bol ukážkou sily celosvetového sokolského hnutia, dôkazom jeho už viac ako 150-ročného zdravého smerovania a česko – slovenskej vzájomnosti. A tak to ostane, či sa to politikom na Slovensku páči alebo nie,“ uviedol Vladimír Holčík.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spartakiáda