Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historická dráma. O majstrovi sveta v šachu rozhodnú skrátené partie

Ani posledná, dvanásta partia zápasu o titul majstra sveta v šachu nepriniesla v Londýne rozuzlenie.

26.11.2018 20:37 , aktualizované: 21:18
Magnus Carlsen, Fabiano Caruana Foto: ,
Úradujúci majster sveta Magnus Carlsen (vľavo) s vyzývateľom Fabianom Caruanom.
debata

Bielymi figúrkami hrajúci americký vyzývateľ Fabiano Caruana sa rozišiel s nórskym obhajcom titulu Magnusom Carlsenom po 31 ťahoch opäť remízou. O víťazovi tak rozhodnú až stredajšie dodatočné partie so skráteným časovým limitom.

Prvýkrát v histórii bojov o šachový trón sa skončili všetky partie remízami. Pritom hneď prvý duel fanúšikov kráľovskej hry potešil. Carlsen sa čiernymi figúrkami pustil do nezvyčajných kombinácií, vyzývateľ sa len bránil a bitka dospela do remízového záveru až po siedmich hodinách a 115 ťahoch, čo z nej urobilo tretiu najdlhšia partiu v histórii zápasov o šachový trón.

Tým však akoby Nór svoj prídel nevšedných nápadov nadlho vyčerpal, v ďalších partiách neprišiel so žiadnymi novinkami. Naopak mierne navrch mal Američan. Obzvlášť v šiestej partii čiernymi figúrkami a v ôsmej bielymi bol blízko k výhre, ale riešenie nenašiel.

Veľa vzruchu priniesla desiata partia, v priebehu ktorej mohli na výhru reálne pomýšľať obe strany. Dnes bol na tom lepšie Carlsen, jeho súperovi hrozila časová tieseň, preto bola zhoda na remíze pre väčšinu komentátorov prekvapením.

„Nebolo nevyhnutné ísť na maximum. Chcel som si byť istý, že moja pozícia je bezpečná. Ak by remíza nebola pre mňa uspokojivá, zrejme by som sa k tomu postavil inak,“ zhodnotil Carlsen 12. partiu na webe denníka The Guardian.

„Vo svetle tejto šokujúcej remízy z iniciatívy Carlsena, ktorý bol v oveľa lepšej pozícii s časovou výhodou, prehodnocujem jeho možnosti. Už si nemyslím, že je favorit v rapid šachu. Tajbrejk si vyžaduje enormné nervy a on tie svoje, zdá sa, stráca,“ napísal ruský veľmajster Garri Kasparov na twitteri.

V stredu sú na programe štyri partie v rapid šachu, v ktorých majú obaja aktéri na svoje ťahy po 25 minút. Pokiaľ by bol stav stále nerozhodný, bude sa hrať bleskový šach s päťminútovým limitom.

V ňom môžu zohrať až desať partií. Po nich by nasledoval takzvaný armagedon, v ktorom má čierny na svoje ťahy o minútu menej, ale stačí mu neprehrať, aby mohol oslavovať.

Obhajca titulu Carlsen je v zrýchlenej hre favoritom. V oboch variantoch je dvojnásobným majstrom sveta. Caruana má len striebro za rapid z roku 2014. V predchád­zajúcom zápase o titul zdolal Nór ruského vyzývateľa Sergeja Karjakina práve v rapid šachu, keď vyhral tretiu aj štvrtú partiu.

Ak sa 27-ročný Carlsen stane majstrom sveta, po tretí raz obháji titul. Prvýkrát ho získal v roku 2013 po legendárnom Indovi Višvanathánovi Ánandovi. Ak sa majstrom sveta stane o rok mladší Caruana, stane sa druhým Američanom po Bobbym Fischerovi (1972), ktorému sa to podarí. Zároveň vystrieda Carlsena na čele rebríčka FIDE.

debata chyba
Viac na túto tému: #šach #Magnus Carlsen #Fabiano Caruana