Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skejtbording nie je nebezpečný. Zlomeninu som mal dvakrát

Potvrdil príslušnosť k absolútnej svetovej špičke. Napriek zlomenine ruky a dvojmesačnej pauze vyhral záverečné podujatie Svetového pohára v Čcheng-tu a zároveň sa stal aj celkovým víťazom SP.

22.11.2018 17:46
Richard Tury Foto: ,
Richard Tury.
debata

„Nečakal som, že by to mohlo tak dobre dopadnúť. Súťažil som ešte pomedzi rehabilitácie,“ priznáva s tradičným úsmevom Richard Tury (25), veľká slovenská olympijská nádej v skejtbordingu.

Ako ste prežívali záver sezóny po nepríjemnom zranení?

Dva mesiace po zlomenine som začal jazdiť. Presne týždeň pre domácimi majstrovstvami Slovenska. Vedel som, že ma ešte čaká záverečné podujatie Svetového pohára v Číne. Mojím cieľom bolo udržať sa na druhej priečke v celkovom poradí.

Nakoniec ste však svoje umiestnenie ešte vylepšili. Forma sa dostavila okamžite?

Ale nie. Počas tréningov som ešte cítil dlhú pauzu, psychicky som bol trochu dole. Výhra v kvalifikácii mi však pomohla a nakoniec z toho bolo prvé miesto. Prvýkrát v kariére som vyhral podujatie FISE World a zároveň sa stal celkovým víťazom Svetového pohára. Naozaj som nečakal, že po zranení by to mohlo takto dobre dopadnúť. Súťažil som ešte pomedzi rehabilitácie. Vyšlo to nad plán.

Čo vám naznačila uplynulá sezóna s výhľadom na blížiacu sa olympiádu v Tokiu?

Ak mi to pôjde ako doteraz, nemal by som v Tokiu chýbať. Šancu mám veľkú. Kvalifikáciu začíname januárovými majstrovstvami sveta a nasledovať budú ďalšie štyri podujatia v roku 2019 a tri alebo štyri o rok neskôr. Na základe výsledkov sa vytvorí rebríček a vyberú sa jazdci, ktorí sa predstavia na olympiáde. Z Európy si miestenku zabezpečia štyria. Dúfam, že medzi nimi nebudem chýbať.

Kde ste si poranili lakeť?

Na Svetovom pohári v Montreale. Vo finálovej jazde som dal skvele prvých šesť trikov a pri ľahučkom siedmom som netrafil tyčku, poslalo ma rovno k zemi a padol som priamo na lakeť. Hneď som vedel, že to nie je dobré.

V predošlom rozhovore ste tvrdili, že skejtbording nie je nebezpečný šport.

To stále platí (smiech). No občas sa niečo prihodí. Je to len moja druhá zlomenina. Raz som mal zlomené zápästie a teraz lakeť. Človek v rámci tréningu padá denno-denne, keďže triky sa vám nie vždy vydaria. Podobných pádov ako v Montreale som už zažil tisíce. No nemali žiadne následky.

Zvyšuje sa vďaka vašim výsledkom povedomie o skejtbordingu na Slovensku?

Áno, náš šport sa pomaly dostáva do médií a mám z toho veľkú radosť. Výrazne nám pomohlo zaradenie medzi olympijské športy. Po Tokiu môže nabrať skejtbording u nás úplne iný spád. Verím, že nás začnú inak vnímať všetci športovci i bežní ľudia.

Richard Tury. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Richard Tury Richard Tury.

Vidieť väčší záujem aj na domácich podujatiach?

Prichádza nová generácia. Na každých pretekoch Slovenského pohára je na nej vidieť veľký progres. Je super, že sme niečo takéto vymysleli. Viacerí mladí sa do toho pustili oveľa výraznejšie ako doteraz. Počas súťaží máme aj dosť fanúšikov, ale tí v našej komunite nechýbali ani predtým.

Pripravili ste si už na boj o olympiádu aj nejaké nové triky?

Pár trikov som vymenil. Mám aj jeden úplne nový, dobre bodovaný (úsmev), ktorý pomaličky zapájam do jázd. Počas aktuálnej sezóny som ho dal zatiaľ len dvakrát. Mohol by mi pomôcť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skejtbording #Richard Tury