Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tím Európy vyhral s rekordmi Ryder Cup, Woods nezískal pre USA ani bod

Golfisti Európy triumfovali v Ryder Cupe a predĺžili domácu neporaziteľnosť, trvajúcu od roku 1997. Na ihrisku Le Golf National pri Paríži sa piatimi bodmi na jasnej výhre 17,5:10,5 nad Američanmi podieľal Talian Francesco Molinari.

30.09.2018 18:40
Ryder Cup Foto: ,
Tím Európy oslavuje triumf nad Američanmi v Ryder Cupe.
debata (1)

Výber kapitána Európy Dána Thomasa Björna viedol od prvého dňa. Do záverečných dvojhier vstupoval s náskokom 10:6 a oslavovať sa začalo už pred koncom všetkých súbojov. Víťazný bod pridal práve Molinari výhrou nad Philom Mickelsonom.

„Máme za sebou parádny týždeň. Takúto partiu som v Ryder Cupe ešte nezažil. Za pomoci úžasných fanúšikov sme nemohli prehrať. Toto je najviac,“ povedal tohtoročný víťaz British Open Molinari, ktorý stavia triumf v Ryder Cupe nad major titul. „Stál proti nám možno najsilnejší výber všetkých čias, ale my sme jednoducho boli veľmi dobrí.“

Európania niekoľkokrát zmenili rekordné zápisy. V piatkových foursomoch si Európania prvýkrát v histórii pripísali všetky štyri body. Po sobote sa Molinari a Tommy Fleetwood stali prvým európskym párom, ktorý vyhral všetky štyri duely.

Taliansky golfista Francesco Molinari počas... Foto: Reuters, PAUL CHILDS
Francesco Molinari Taliansky golfista Francesco Molinari počas Ryder Cupu.

Molinari uspel aj vo dvojhre a ako prvý Európan získal v jednom zápase päť bodov. Naposledy to dokázal Američan Larry Nelson v roku 1979. „Odohrať päť zápasov za tri dni je náročné, ale vždy som zahral dobre, keď bolo treba,“ povedal Talian, ktorý pritom pri svojich dvoch predchádzajúcich štartoch v rokoch 2010 a 2012 nezískal ani bod.

So slzami dojatia potom oslávil Španiel Sergio García výhru nad Rickiem Fowlerom, vďaka ktorej predčil Angličana Nicka Falda a je najviac skórujícím hráčom súťaže.

Ryder Cup znova nevyšiel Tigerovi Woodsovi. Víťaz štrnástich major nevybojoval ani jeden bod. Vo dvojhre prehral so Španielom Jonom Rahm.

„Všetci boli úžasní a odhodlaní odviesť skvelú prácu. Ja som to potom mal jednoduché, stačilo ich len nasmerovať správnym smerom,“ smial sa kapitán Björn. „Najradšej by som všetkých dvanásť hneď vzal do Ameriky na ďalší zápas,“ doplnil.

Američania však ďalej vedú celkovú bilanciu Ryder Cupu, pretože majú na konte 26 výhier. V poslednej dobe ale vládnu Európania, ktorí od poslednej domácej prehry v Anglicku v roku 1993 vyhrali deväť z 12 duelov a celkovo uspeli po štrnástykrát.

O dva roky sa tím USA pokúsia využiť domáce prostredie na ihrisku Whistling Straits severne od Milwaukee v štáte Wisconsin.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Golf #Ryder Cup