Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrátila sa do detstva. Ako mama túžiaca po olympiáde

Rozdávala úsmevy na každú stranu. Jana Dukátová to robí už dlhé roky. Predsa len však boli tie pred minulotýždnovým prvým tréningom na divokej vode iné. Širšie a uvoľnenejšie.

17.09.2018 09:00
Janka Dukatova Foto: ,
Jana Dukátová.
debata

"Užívam si to plnými dúškami. Prežívam najkrajšie obdobie svojho života,” priznáva dlhoročná slovenská reprezentantka vo vodnom slalome. Presvedčivé slová doplnila uvoľnená nálada.

V nej sa tri mesiace od pôrodu prvej dcéry Lívie posadila po prvý raz do kajaku. Na tichej vode v karloveskej zátoke ponaťahovala unavené ruky z nosenia dcérky pádlom a zaspomínala si na svoje začiatky.

"Je to fantastický pocit. Začali sa mi vynárať živé spomienky, vôňa vody, žblnkot pri zábere. Presne ako v septembri 1993. Ako by som znova začínala od začiatku. Je to pre moje telo veľký reštart,” povedala Dukátová.

Tridsaťpäťročná Bratislavčanka na niekoľko mesiacov prerušila svoju kariéru. Ani raz však nepomyslela na jej koniec. S dlhoročným partnerom i trénerom Róbertom Orokockým postupne zapĺňajú kalendár sústredeniami a podujatiami.

"Po dlhých rokoch sa ráno neprebúdzam s tým, čo musím stihnúť. Užívala som si mesiace s bruškom a teraz je to ešte krajšie. Všetko sa zatiaľ dá skĺbiť. Uvidíme, ako to pôjde ďalej,” skonštatovala.

Po dvojtýždňovej príprave na hladkej vode sa Dukátová presunie na tú divokú v Čunove. Popri plnení si materských povinností sa na prelome septembra a októbra presunie do Prahy. Popri tréningu vo fitnes centre to bude vítaná zmena.

"Ideme na to pomaly. Zisťovali sme nejaké informácie od Nasti Kurminovej, pretože prvý rok materstva je z hľadiska zladenia tréningu a povinností veľmi náročný. Moje pocity sú dobré, ale zďaleka nie také, ako keď som bola na vrchole. Postupne sa približujeme k našim stanoveným cieľom,” povedala Dukátová. Tými najdôležitejšími a najbližšími budú budúcoročné majstrovstvá sveta v španielskom La Seu d'Urgell, kde sa naplno rozpúta boj o reprezentačné miestenky na olympijské hry do Tokia 2020.

"Na to sa sústredíme. Počas sezóny tu pre mňa bude aj o tom, dostať sa späť do pretekového režimu, takže podujatia Svetového pohára budú aj také tréningy. Do Tokia zostávajú od teraz dva roky, verím, že sa to podarí,” zaželala si štvrtá z predošlých Hier v Riu Dukátová.

Možno si kúsok od tokijského kanálu pozrie jej drinu aj Lívia. Prípadne si zdriemne v kočíku, podobne ako pri maminom návrate v Karlovej Vsi…

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Jana Dukátová