Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fond na podporu športu? Potrebujeme ho, vraví šéf SOV

Zdravý životný štýl je predpokladom zdravej spoločnosti, športovanie na akejkoľvek úrovni je jeho organickým prvkom. S tým súhlasíme zrejme všetci, no prax je trochu iná.

05.09.2018 11:00
siekel Foto: ,
Prezident SOV Anton Siekel.
debata

Zákon o športe priniesol viaceré pozitíva a vniesol do športového diania viac transparentnosti i financií, avšak niektoré veci z pôvodného návrhu vypadli, prípadne nefungujú.

Aj preto Slovenský olympijský výbor v súčinnosti s ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu vyvíja zvýšenú aktivitu na zriadenie Fondu na podporu športu.

Inšpirácia z kultúry

Nejde o novinku, jeho založenie je zakotvené v programovom vyhlásení vlády na roky 2016 – 2020.

„Čas plynie rýchlo, preto by sme radi túto úlohu v spolupráci s rezortným ministerstvom čím skôr splnili. Išlo by o podobný model, aký iniciovalo ministerstvo kultúry na podporu umenia,“ približuje Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského výboru. A orientačne načrtne aj sumu, ktorú by fond prerozdeľoval: pätnásť až dvadsať miliónov eur.

„Rozpočet fondu je limitujúci faktor toho, čo všetko budeme vedieť pre šport spraviť. Očakávame dialóg i ťažké, no pragmatické a racionálne diskusie s rezortom financií i s ďalšími, ktorí k tomu majú čo povedať. Dôležité je, aby rôzne finančné zdroje prechádzali cez jeden uzol, aby boli prehľadné a aby verejnosť videla a vedela, koľko sa investuje v športe, na čo konkrétne a prečo práve tam. Športové hnutie čaká na takúto formu financovania a aj si ju želá.“

Do plnenia tohto záväzku sa pustila pracovná skupina pri ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu, mali v nej zastúpenie odborníci na financie, podnikateľská i športová sféra. Tým, že táto legislatívna úloha sa presunula na koniec prvého polroku 2019, činnosť skupiny sa postupne utlmila.

„Fond na podporu športu má širší záber, jeho veľmi dôležitou súčasťou by bola aj distribúcia športových poukazov,“ vysvetľuje Siekel.

Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV)... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Anton Siekel Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel.

Niet na čo čakať

Športové poukazy boli aj v pôvodnom návrhu zákona o športe, ale nenašli sa pre ne finančné zdroje.

„Považujeme ich za veľmi prospešné pri zapájaní detí a mládeže do športovej činnosti. Pripravujeme legislatívny rámec, ktorý by spĺňal čo najviac parametrov a bol i najpriechodnejší pri uvádzaní do života v parlamente. S viacerými odborníkmi z rôznych sfér, s ktorými som o potrebe fondu diskutoval, mu vyjadrovali podporu. Domnievam sa, že existencia fondu pomôže všetkým, ktorí pracujú v športovom hnutí. Nepôjde len o distribúciu športových poukazov – touto formou by sme vedeli zatraktívniť šport pre deti v základných školách, je to stimulačný faktor na rozhýbanie mládeže. Išlo by aj o financovanie športových podujatí na Slovensku, infraštruktúru, vzdelávanie športových odborníkov. Centralizácia z príjmov fondu a distribúcia zdrojov na základe výziev a transparentných procesov by vniesla do športového hnutia väčší prehľad a poriadok. Veď kto lepšie pozná, kam by mali tiecť financie, než ľudia zo športového prostredia? Chceme byť transparentní a ukázať, že šport má na Slovensku dlhú tradíciu a zaslúži si pozornosť.“

Toľko ušľachtilá idea. Kedy a či vôbec vstúpi do života? Začal sa nový školský rok. Môžu byť do roka športové poukazy v platnosti?

„Považoval by som to za povinnosť, aby o rok už fungovali – a vychytali by sme aj drobné chybičky pri ich zavádzaní. Orientačne navrhujeme tristo eur ročne za športový poukaz, rodičia by uhradili polovicu; uvidíme, na čom sa zhodneme. Nemáme na čo čakať. Zákon je pripravený, reakcie osobností z rôznych sfér, ktoré ho mali možnosť naštudovať, sú vysoko pozitívne. Na základe znalostí, ktoré dnes mám a viery, že sa v prospech športu oplatí bojovať, verím, že presvedčíme vládu i parlament, aby zákon podporili,“ želá si Siekel.

Takže – uvidíme o rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský olympijský výbor #Anton Siekel