Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová a Tóth: Najvyššie méty sa dajú dosiahnuť čisto

Ako zvýšiť osvetu v boji proti dopingu a zamerať sa v ňom najmä na začínajúcich športovcov? Aj tak, že budú pred nečestným konaním vystríhať a na negatívne účinky dopingu upozorňovať špičkoví slovenskí reprezentanti.

31.05.2018 11:08
kuzminová tóth Foto:
Anastasia Kuzminová a Matej Tóth na tlačovke SADA.
debata (2)

„Na mladých športovcov číhajú veľké riziká, preto je dôležité na ne upozorniť. Ako jeden z hlavných cieľov do budúcnosti sme si vytýčili spoluprácu so špičkovými osobnosťami,“ uviedla na včerajšom stretnutí s médiami riaditeľka Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky (SADA) Žaneta Csáderová.

Na ponuku spolupráce radi prikývli olympijskí víťazi – biatlonistka Anastasia Kuzminová a chodec Matej Tóth. V Tóthovom prípade ide aj významnú a úspešnú skúsenosť, keď obhájil svoju nevinu pri nezrovnalostiach v biologickom pase.

Kuzminová: Verím, že brat je čistý

"Som veľmi rada, že SADA sa zaujíma o rozšírenie spolupráce so športovcami, chce poznať ich názory a skúsenosti. Je to veľmi dôležité pre kvalitné vzájomné fungovanie a budovanie priateľských vzťahov. Športovec neraz vníma dopingových komisárov ako nepriateľa a spolupracuje z povinnosti. To nie je dobré,“ vraví trojnásobná olympijská víťazka.

Ponúkla aj nedávnu vlastnú skúsenosť: „Na olympiáde v Pjongčangu ma v prvom momente nahnevalo, že dopingoví komisári ma zobudili nie v najvhodnejšom čase. Najprv som bola rozčúlená, no uvedomila som si, že to patrí k mojej práci. Ak mám byť vzorom pre mladších športovcov, musím akceptovať nastavené pravidlá,“ zdôrazní.

Anastasia Kuzminová s malým krištáľovým... Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová s malým krištáľovým glóbusom za stíhacie preteky v Ťumeni.

V čom vidí najväčšie úskalie v antiodopingovej osvete?

„V informovanosti. Keď mladý športovec dospieva a je rozhodnutý pokračovať na vrcholovej úrovni, môže sa stať, že mu niekto niečo ponúkne, aby za krátky čas dosiahol čo najlepší výsledok alebo si urýchlil regeneráciu. Na trhu je veľa produktov, ktoré sa tvária nevinne, no sú nebezpečné a nekomfortné pre organizmus. Športovec to nemusí vedieť, no mal by mať vo svojom okolí niekoho, kto mu poradí, čo je dovolené a čo nie. Rodičia viedli mňa i mladšieho brata Antona k čestnému súťaženiu, aby sme si v konkurencii s najlepším svoje limity a spoliehali sa len na vlastné sily. Ak užijem zakázanú látku, už to nie je môj výkon.“

Napriek tomu, že bratovi Antonovi nedokázali doping, nemohol štatovať v Pjongčangu.

„Pre mňa je to veľmi ťažká téma. Poznám svojho brata, verím, že nikdy neužil zakázanú látku – a pritom sa nemohol zúčastniť na zimnej olympiáde. Doteraz mu nik neodôvodnil, prečo. To je veľké medzera vo fungovaní svetového antidopingového systému.“

Tóth: Vítam antidopingovú chartu

Zjednodušene: práve na odstránenie spomenutej medzery sa s využitím svojich skúseností z obhajoby neviny zameral Matej Tóth.

„V dnešnej dobe nie je problém najmodernejšími metódami rozanalyzovať vzorky, dá sa odhaliť krvná transfúzia, a tak je na zamyslenie, prečo sa to nerobí. Aj vrah, keď spácha zločin a nemá na obhajcu, tak mu ho pridelia. Ak športovec podozrivý z dopingu nemá na obhajcu, má smolu. Na základe môjho prípadu som navrhol sedem vecí, ktoré by sa mali zmeniť v boji s dopingom z pohľadu športovcov. Spísal som ich v liste kompetentným, Danka Barteková mi poradila, komu ho adresovať,“ vysvetľuje.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky. Foto: TASR, Branislav Račko
Matej Tóth Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.

Teší ho, že v Antidopingovej charte, ktorá vzniká a definuje práva športovcov v kauzách v súvislosti so zakázanými látkami, sú aj veci, na ktoré upozornil.

"Veľa z mojich návrhov sa dostalo do charty. Medzi najdôležitejšie patria pasáže, ktoré by aj mne značne uľahčili obhajobu – právo na spravodlivosť, prístup k informáciám, právo na zastúpenie, vzájomné rešpektovanie práv, právo na účinnú nápravu. Nik sa vám neospravedlní, avšak už aj to je posun vpred, že si príslušné orgány uvedomia chybu. Krátko po mojej úspešnej obhajobe vyšiel vedecký článok, že športovcov, ktorí majú vysoké úrovne hladiny železa a pripravujú sa vo vysokohorskom prostredí, by mali v biologickom pase posudzovať individuálnejšie.

Kým nebudú vysoké hory zakázané – a už som počul aj takú bizarnosť, že sa nebude robiť biologický pas, ale výkonnostný – akonáhle niekto zažiari kvalitným výkonom, budú ho automaticky považovať za dopingového hriešnika. Nemám dôvod meniť to, o čom som presvedčený, že je správne. Za seba som zodpovedný najviac ja sám."

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Anastasia Kuzminová #SADA