Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší deaflympijský škandál. Šéf výboru pripomenul Rudu, spreneveril státisíce

Medzinárodné deaflympijské hnutie čelí ďalšiemu škandálu spojeného so spreneverou finančných prostriedkov.

28.05.2018 12:22
Valerij Ruchledev Foto:
Valerij Ruchledev.
debata (1)

Na prezidenta výboru (ICSD) Valerija Ruchledeva uvalil moskovský súd domáce väzenie po tom, ako ho obvinili z defraudácie 50 miliónov rubľov (690-tisíc eur) z kasy Ruskej spoločnosti hluchonemých. Sedemdesiatročný bývalý zápasník a víťaz z deaflympiád 1969 a 1977 zatiaľ pobudne v domácom väzení do 23. júla.

Rovnaké opatrenie uložil súd aj pre finančnú riaditeľku združenia Tatianu Zembatovovú. „Žiaľ, tieto informácie ma neprekvapili. Nie je to prvýkrát, čo je Ruchledev spojený s korupciou,“ povedal pre portál insidethegames.biz predchádzajúci šéf ICSD Craig Crowley a dodal:

„Je smutné, že sa opäť dostávame do problémov pri hľadaní dejiska deaflympiády. V roku 2011 sme prišli o dôveru partnerov, keď sa podujatie stalo ‚obeťou‘ podvodu.“

Narážal na neslávne zrušenie deaflympiády, ktorá sa mala v roku 2011 konať na Slovensku. Vtedajšia hlava národného výboru Jaromír Ruda však podviedol sponzorov a spreneveril peniaze.

Vrcholné podujatie hluchonemých športovcov napokon museli zrušiť, Rudu chytili na hraniciach pri pokuse opustiť republiku a o tri roky neskôr ho odsúdili na 14,5 roka odňatia slobody.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Ruda #Medzinárodné deaflympijské hnutie