Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polmiliardové odškodné. Univerzita zaplatí za Nassarove zverstvá

Michiganská štátna univerzita sa dohodla na odškodnom vo výške 500 miliónov dolárov (425 000 000 eur) s viac ako 300 ženami a dievčatami, ktoré sexuálne zneužíval športový lekár Larry Nassar.

17.05.2018 07:40
koláž Foto: ,
Larry Nassar a jeho obete.
debata (3)

Bývalý lekár americkej gymnastickej reprezentácie, ktorého odsúdili k niekoľkým trestom na desiatky rokov, mal na univerzite jedno zo svojich pracovísk.

Zástupcovia univerzity sa dohodli na odškodnom s právnikmi 332 obetí Nassara s pomocou mediátora. Podľa dohody bude 425 miliónov vyplatených aktuálne známym obetiam a zvyšných 75 miliónov bude odložených pre ďalšie prípady, ktoré sa ešte môžu objaviť.

Univerzitu obviňujú z toho, že ignorovala a zľahčovala sťažnosti na Nassara už od 90-tych rokov minulého storočia. Škola však odmieta, že by sa zneužívanie snažila ututlať.

„Je nám veľmi ľúto, čím si obete a ich rodiny museli prejsť. Obdivujeme odvahu, ktorá im umožnila rozprávať ich príbeh,“ uviedol predseda predstavenstva univerzity Brian Breslin.

Nassar sa na súde priznal k zneužívaniu žien a dievčat počas lekárskych vyšetrení. Rovnako bol odsúdený za držbu detskej pornografie a do konca života už pravdepodobne z väzenia nevyjde.

Medzi zneužitými dievčatami boli aj americké olympijské víťazky v gymnastike Jordyn Wieberová, Aly Raismanová, Gabby Douglasová, McKayla Maroneyová či Simone Bilesová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne zneužívanie #gymnastika #Larry Nassar