Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Triebeľová opäť zviditeľnila slovenský box. Zlatý hetrik ju posunul na OH mládeže

Slovenská reprezentantka v boxe Jessica Triebeľová zavŕšila v talianskom prímorskom letovisku Roseto Degli Abruzzi zlatý hetrik na majstrovstvách Európy.

26.04.2018 16:53
debata

Premiérovo uspela v kategórii do 57 kg medzi staršími dorastenkami.

„Zisk tejto poslednej medaily bol určite najťažší, keďže už som v staršej kategórii. Okrem toho som bola pred súťažou zranená, mohla som trénovať iba jednou rukou. Bolo to pre nás veľmi namáhavé, našťastie sme to všetko zvládli,“ uviedla na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave 17-ročná Slovenka.

„Na každých majstrovstvách Európy je najnáročnejší prvý zápas, dostať sa do turnaja. Prvý duel som mala po štyroch dňoch od začiatku šampionátu, bola som trochu v strese. Okrem toho som bojovala proti domácej Talianke, proti ktorej sa mi súperí ťažko,“ dodala Triebeľová.

Zlato získala stredajším triumfom nad Dearbhlou Rooneyovou z Írska jednoznačne 5:0 na body. Na podujatí uspela vo všetkých troch súbojoch. Úspechom si zároveň vybojovala účasť na augustových majstrovstvách sveta junioriek v maďarskom Egeri a celkovým prvenstvom si zabezpečila aj štart na októbrových OH mládeže v argentínskom Buenos Aires.

Talentovanú Oravčanku trénersky vedie jej otec Peter.

„Jessicu zaradili medzi štyri najlepšie na turnaji, je to európska špička. Je fenomenálna najmä technicky. Slovenský box je vo svete na spodných priečkach, aby sme mohli konkurovať Rusom či Angličanom, musíme sa veľmi snažiť. To si treba uvedomiť,“ uviedol Peter Triebeľ.

„Jej sila je v tom, že pravú ruku má vpredu, vymenila si počas kariéry garde,“ dodal.

Triebeľová už predtým dvakrát triumfovala na ME, ešte v kategórii mladších dorasteniek: vlani v júli v bulharskej Sofii zdolala v „päťdesiatsedmičke“ Vilmu Viitanenovú z Fínska (4:1 na body) a v septembri 2016 si v tureckom meste Ordu poradila v rozhodujúcom súboji v kategórii do 54 kg s Ruskou Valeriou Rodionovovou (2:1 na body) a postarala sa medzi ženami o premiérový titul majstra Európy pre Slovensko v ére samostatnosti.

Kvalifikáciou na OHM si splnila sen, ďalším je seniorská olympiáda. Predtým ju však čaká ešte mládežnícky svetový šampionát. „Chcem na sebe stále pracovať a zlepšovať sa. Majstrovstvá sveta sú iná úroveň. Ak bude priaznivý žreb, môžem sa pekne umiestniť. Chcela by som na ďalej zostať v tejto hmotnostnej kategórii. Nomináciou do Argentíny sa mi splnil sen. Ešte väčším snom však je dostať sa na OH do Tokia,“ vyhlásila Triebeľová.

„Bude to veľmi náročné, pretože kvalifikovať sa tam budeme môcť práve v roku, keď prejde medzi dospelé ženy. Bude bojovať so skúsenejšími protivníčkami. Veríme však, že sa jej zadarí. Jessica je veľmi zodpovedná, tak to u dievčat býva. Sú zodpovednejšie ako chlapci. Pracovitosť a húževnatosť ju posúva vpred. Bez toho by sa nedalo pracovať,“ dodal Peter Triebeľ.

debata chyba
Viac na túto tému: #box #Jessica Triebeľová