Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zelená voda a pyramídy. Gelle si pochvaľuje sústredenie v Mexiku

Tri týždne strávil na sústredení v hlavnom meste Mexika - v stredisku Xochimilco, kde sa pred päťdesiatimi rokmi uskutočnili súťaže rýchlostných kanoistov v rámci olympijských hier. Využil možnosť trénovať vo vyššej nadmorskej výške, ktorú obľubuje, i možnosť spoznať nové miesta.

28.03.2018 08:00
debata

„Absolvovali sme skvelé sústredenie, počas ktorého sme absolvovali všetko, čo sme si naplánovali,“ pochvaľuje si Peter Gelle (33), ôsmy muž v K1 1000 m na ostatnej olympiáde v Riu a vicemajster sveta v K2 1000 m s Adamom Botekom.

Čakali vás po pondelkovom návrate domov manželka a tri deti?

Bohužiaľ nie. Manželka je s deťmi v Španielsku a domov prídu až po veľkonočných sviatkoch. Je mi už za nimi smutno a veľmi sa na nich teším, ale dohodli sme sa tak vopred. Kým je ešte na Slovensku chladné počasie, je im v Španielsku dobre. Tým pádom mám trochu času, aby som sa dal po náročnom sústredení fyzicky dokopy a najmä prekonal časový posun. Navyše, ešte tento týždeň máme ťažší tréningový program, takže toho budem mať dosť.

Ako sa vám vydarilo mexické sústredenie?

Bolo vynikajúce. Jedno z najlepších, aké som počas kariéry absolvoval. Sú tam veľmi dobré podmienky. Základom je vysoká nadmorská výška, ktorú v rámci sústredení preferujem. Okrem toho tam majú veľmi dobrú dráhu a ľudia sú ochotní pomôcť. Vo všetkom nám vyšli v ústrety a poradili, s čím bolo treba. Výborne sa nám tam pracovalo.

Športovci zväčša vyhľadávajú miesta, ktoré dobre poznajú. Nemali ste obavy z neznámeho prostredia?

Chceli sme mexické stredisko vyskúšať práve teraz, keď sa ešte nebojuje o olympijské miestenky. Trénovali sme vo výške 2300 m. n. m. a bolo tam dobré počasie. Radil som sa s Portugalčanom Pimentom, ktorého dobre poznám, a stredisko Xochimilco mi odporučil. Preto sme sa odhodlali to skúsiť. Tréner Rado Šimočko sa nakontaktoval na ľudí z mexického zväzu a spoločne zabezpečili detaily. Keby to tam nebolo dobré, viac by sme tam už nešli, ale takto je veľmi reálne, že sa tam ukážeme aj o rok.

Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike... Foto: SITA, Martin Medňanský
Peter Gelle Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle na OH v Riu.

Kto mal na starosti organizáciu pobytu?

Najmä tréner. Volal a písal si s tamojšími ľuďmi. Môžem sa na neho vždy spoľahnúť, všetko dokáže šikovne vybaviť. Počas sústredenia sme už rôzne detaily zabezpečili spoločne. Pozreli sme si aj iné možnosti ubytovania.

Ako ste sa v Mexiku dorozumievali?

Jedna pani, ktorá sa o nás starala, hovorila po anglicky. Väčšina domácich však nie. Našou výhodou bolo, že posledný víkend nášho pobytu tam mali mladí mexickí kajakári kvalifikačné preteky a predtým sa na ne pripravovali, tak s nimi tiež nebol problém dorozumieť sa angličtinou. Rado Šimočko spoznal na mieste bývalého súpera Bulhara Mariana Dimitrova, ktorý nám tiež vo viacerých veciach pomohol. Snažil som sa využiť to, čo som sa naučil od manželky a detí po španielsky. Najmä pri komunikácii mimo kajakárskej komunity.

Išlo vám to?

Trošku. Základy ovládam. To, čo manželka neustále opakuje deťom, už mám zafixované (smiech). Samozrejme na nejakú plynulú komunikáciu to ešte nie je, ale dúfam, že sa časom do toho dostanem. Bolo výborné, že som si mohol znalosti španielčiny otestovať. Pri každom jazyku mi veľmi pomáha komunikácia.

Kanoisti zväčša trénujú vo väčších skupinách, vy ste tam boli len traja vrátane trénera. Ako ste fungovali?

S mladým Milanom Fraňom sa nám spolupracovalo veľmi dobre. V ‚dukláckej‘ skupine je nás o troch viac, ale keďže Mexiko je trochu ďalej a pobyt bol finančne náročnejší než v Európe, tak sme tím okresali. Nálada bola dobrá, navzájom sme sa ťahali.

Pochvaľovali ste si, že si napriek väčšiemu vekovému rozdielu rozumiete s Adamom Botekom. Platí to aj pre Fraňu?

Bolo to fajn. Milan je veľmi snaživý, zabratý do tréningu a veľa sa pýta. Nie je s ním žiaden problém. Už dlhšie je v našom tíme, takže sme si na neho zvykli. Dodáva nám mladícku iskru. Na vode sme sa dopĺňali.

Na obrázkoch zo sociálnych sietí bolo vidieť, že voda má zelenkavú farbu. Čím to je spôsobené?

To bolo veľmi zaujímavé. Voda bola trochu kalná aj plytká, ale napriek všetkým nedostatkom sa tam jazdilo výborne. Nevedel som si to vysvetliť a stále som nad tým premýšľal. Všetko nasvedčovalo, že to nebude ideálne. Zelená farba je zapríčinená močariskami, ktoré sú všade okolo.

Sústredenie v Mexiku bolo jedno z najlepších,... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peter Gelle Sústredenie v Mexiku bolo jedno z najlepších, aké som počas kariéry absolvoval, tešil sa Peter Gelle.

Ako ste pripravený na sezónu?

Po sústredení máme s trénerom dobrý pocit z odvedenej roboty, plán sme splnili na sto percent. Čakali sme aj ťažšie chvíle vyplývajúce z vysokej nadmorskej výšky, ale zvládli sme všetko a kvalitne. Dôležité však bude až to, čo sa ukáže počas sezóny.

Sústredíte sa na kádvojku a káštvorku?

Debla s Adamom nepustím za žiadnu cenu. To je moja priorita číslo jeden. Po výpadku Denisa Myšáka sme sa dohodli, že na svetových pohároch skúsim aj káštvorku s chalanmi a podľa toho, ako nám to pôjde, sa uvidí, čo ďalej.

Čo ste videli v Mexiku počas voľna?

Voľna sme mali, pochopiteľne, minimálne. Boli sme však navštíviť ešte jedno miesto, ktoré možno v budúcnosti využijeme na sústredenie. Nachádza sa pri jednom veľkom jazere vo výške 2600 m. n. m. Boli sme si obhliadnuť centrum mesta a v okolí nášho kanála rozvetvené močariská, kde sa premávajú nádherné farebné loďky. Krajina je pestrá a zaujímavá, môžete si toho pozrieť veľa.

Boli ste sa pozrieť aj pamiatky mayskej kultúry?

Neďaleko nás bolo mesto Teotihuacan, kde sa nachádzajú pyramídy, vrátane jednej z najväčších na svete – Pyramídy Slnka. Toto posvätné miesto dýcha históriou. Je krásne a odporúčam ho vidieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Peter Gelle