Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Dopingový škandál je zabudnutý. MOV zrušil suspendáciu Rusov

Ruský olympijský výbor (OKR) je opäť plnohodnotný člen olympijského hnutia. OKR v stredu potvrdil, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zrušil voči nemu sankcie v súvislosti s dopingovým škandálom na ZOH 2014 v Soči.

28.02.2018 14:53 , aktualizované: 15:46
Ruský olympijský výbor Foto: ,
Sídlo Ruského olympijského výboru v Moskve (ilustračná snímka).
debata (32)

Informovala o tom agentúra DPA. MOV rozhodol o obnovení členstva OKR tri dni po skončení ZOH 2018 v Pjongčangu.

MOV suspendoval Ruský olympijský výbor minulý rok v decembri za dopingové praktiky počas ZOH 2014 v Soči. Umožnil však štart „čistým“ ruským olympionikom v Kórejskej republike pod neutrálnou vlajkou a označením Olympijskí športovci z Ruska.

Celkovo tak v Pjongčangu takto nastúpilo 168 Rusov.

O zrušení sankcií najskôr informoval Ruský olympijský výbor, neskôr to potvrdil aj MOV.

„Dnes sme dostali list od MOV o obnovení nášho členstva. Stalo sa tak v súvislosti s ukončením kontroly dopingových testov na ZOH v Pjongčangu,“ vyhlásil prezident OKR Alexander Žukov:

„MOV potvrdil, že všetky zostávajúce výsledky testov sú negatívne. To znamená, že členstvo Ruského olympijského výboru bolo plne obnovené so všetkými právami.“

Po dvoch pozitívnych dopingových testoch športovcov z Ruska na ZOH v Pjongčangu odmietol MOV obnoviť členstvo OKR ešte pred záverečným ceremoniálom hier v Kórejskej republike. Zároveň ale vyhlásil, že členstvo obnoví v prípade, že sa už neobjaví žiadny nový dopingový nález.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #Medzinárodný olympijský výbor #Ruský olympijský výbor