Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat po deviatich mesiacoch. Na tréningy chodím s radosťou, vraví Tóth

Slovenský chodec Matej Tóth sa po dlhej pauze zapríčinenej kauzou ohľadom nezrovnalostí v jeho biologickom pase už naplno pripravuje na novú sezónu. Jej vrcholom budú augustové majstrovstvá Európy v Berlíne.

25.01.2018 12:42
Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata (1)

Premiérový štart po vyše deviatich mesiacoch absolvuje už túto nedeľu pred domácimi fanúšikmi na mítingu Elán v Bratislave.

Olympijský víťaz má za sebou turbulentný rok. Jeho prípravy na obhajobu titulu z majstrovstiev sveta v Pekingu 2015 totiž vlani v júni zastavili obvinenia z toho, že porušil antidopingové pravidlá a následný dištanc od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF).

Tóth sa tak namiesto účasti na MS v Londýne naplno sústredil na očistenie svojho mena. Kauza sa tiahla dlhé mesiace a konečne pár dní pred Vianocami prišiel vytúžený verdikt, že Matej Tóth je nevinný a môže opäť súťažiť.

IAAF zastúpená Jednotkou integrity atletiky sa neodvolala na Športový arbitrážny súd (CAS) proti verdiktu disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (SAZ), ktorý uznal Tóthove vysvetlenie, že jeho jedna jediná odchýlka v biologickom pase bola len dôsledok prirodzeného fyziologického sta­vu.

Po dlhých peripetiách a vynaložených duševných i finančných prostriedkoch sa tak konečne vrátil k tomu, čo ho napĺňa – športu. Za sebou má už prvú časť prípravy, ktorú hodnotí pozitívne.

„Dokonca viac, ako niektoré predchádzajúce januárové prípravy. Je na veľmi dobrej ceste, cítim sa dobre, zdravotne v poriadku a nič ma neobmedzuje. Ide to ešte trošku lepšie, ako sme si mysleli. Čaká ma dôležité sústredenie, takže je pre mňa dôležité, aby som ostal zdravý a v Juhoafrickej republike odviedol kvalitnú robotu, ktorú potom využijem v priebehu ďalšej sezóny. Ostrý štart by mal nastať 24. marca v Dudinciach, kde by som mal absolvovať 50 km. Všetko následne budeme riešiť operatívne,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ešte pred mesačným pobytom v Johannesburgu ho však čaká míting Elán, na ktorom prebehnú halové MSR v chôdzi.

„Elán míting a celkovo pretekanie v hale sme zaradili absolútne neplánovane. Ani som nesníval o tom, že by som sa stihol pripraviť na takú úroveň, aby som sa dokázal postaviť na štart. Moja forma ešte zďaleka nie je taká, ako by mala byť, takže štart na Eláne beriem ako formu prípravy a určitú podporu mítingu a MSR. Aj pre mňa je to také príjemné spestrenie, mať opäť štartové číslo na hrudi a opäť sa popreháňať. Ale nejdem na konkrétny čas. Chcem podať dobrý výkon a možno sa pobiť o titul majstra Slovenska,“ uviedol na stredajšej TK.

Nad ťažkým obdobím, ktoré sa pre Tótha skončilo len pred mesiacom, sa už príliš nezamýšľa. „Už sa mi to podarilo vytesniť. Už v závere kauzy som to nevnímal nejako skepticky, či urazene. Tieto myšlienky ma vôbec neťažia. Naopak, vrátila sa chuť, chodím na tréningy s radosťou a hlavne, keď sa zlepšuje forma,“ uviedol.

Práve vo štvrtok ráno mu však celý prípad pripomenuli. U olympijského víťaza sa totiž prvýkrát po kauze zastavili dopingoví komisári.

„Bolo to dnes ráno, mám za sebou prvú vzorku na biologický pas. Veľká novinka, že už nechodia s papierom, ale s tabletom. No tesne pred koncom im to zamrzlo, takže sme to museli urobiť aj tak na papier. Ale vzorka prebehla úplne štandardne. Tým, že som v hypoxickom stane, som sám zvedavý, aké budú výsledky. Samozrejme som uviedol všetko do dotazníka, aby počítali s tým, že spávam v nadmorskej výške 3200 metrov,“ povedal.

Krátko po úspešnom konci kauzy mu prišlo množstvo gratulácií, nie len od rodiny a známych, ale aj od konkurentov. „Boli to veľmi pozitívne reakcie, všetci gratulovali a tešia sa na mňa na trati,“ povedal Tóth.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #IAAF #biologický pas