Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny šípkar Taylor neukončil kariéru titulom. Zdolal ho debutant

Päťdesiatsedemročný Angličan Phil Taylor nezakončil fenomenálnu šípkarskú kariéru sedemnástym titulom majstra sveta, ale finálovou prehrou s debutantom Robom Crossom.

02.01.2018 10:45
Phil Taylor, Rob Cross Foto: ,
Phil Taylor (vľavo) a Rob Cross počas finále MS.
debata

Jeho o tridsať rokov mladší krajan, ktorý začal hrať šípky profesionálne ešte len vlani, nad ním v pondelkovom finále šampionátu v Londýne zvíťazil 7:2.

Taylor v minulosti dokázal vyhrať MS osemkrát za sebou (1995–2002), posledný titul získal pred piatimi rokmi. Potom sa ešte dvakrát prebojoval do finále, ani pondelková prehra mu však dobrú náladu nezobrala. „Robil som, čo som mohol, ale on hral rovnako neľútostne ako ja pred 25 rokmi. Ale aj tak som prežil fantastickú kariéru,“ povedal.

Cross v semifinále vyradil holandského obhajcu titulu Michaela van Gerwena v nesmierne dramatickom zápase, ktorý diváci v zaplnenom hľadisku Alexandra Palace sledovali so zatajeným dychom. Ani finálovej výhre nad najúspešnejším hráčom histórie Taylorom nemohol uveriť.

„Narodil som sa v roku 1990, keď on získal prvý titul. Pred pätnástimi rokmi som sníval o tom, že si s ním niekedy zahrám,“ vyhlásil nový majster sveta, ktorý pri slávnostnom ceremoniáli pozval zdolaného súpera, aby spolu s ním zdvihol víťaznú trofej.

Rob Cross s víťaznou trofejou z MS. Foto: SITA/AP, Steven Paston
Rob Cross Rob Cross s víťaznou trofejou z MS.

Cross za titul získal 450 000 eur. Taylor si počas tridsaťročnej kariéry šípkami zarobil vyše osem miliónov eur. Teraz sa po ňom bude volať trofej pre víťaza turnaja World Matchplay, ktorý je najvýznamnejšou šípkarskou akciou po MS. Aj tú Taylor dokázal vyhrať šestnásťkrát.

debata chyba
Viac na túto tému: #šípky #Phil Taylor #Rob Cross