Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hláste doping kolegov, vyzýva športovcov McLaren. Povinnosť chce dostať do zmlúv

Richard McLaren, ktorého správa opisuje systematický doping v Rusku, chce, aby športovci mali povinnosť nahlásiť porušenie dopingových pravidiel zo strany svojich kolegov.

30.11.2017 12:18
Richard McLaren Foto: ,
Richard McLaren.
debata

Ich prípadné svedectvo o prehreškoch športovcov v ich okolí by malo byť tajné. Podobnú povinnosť zaviedli v prípade ovplyvňovania zápasov kvôli stávkam.

„Športovci nemôžu zostať ticho. Sú v prednej línii a myslím si, že je na čase, aby sme zvážili zavedenie povinnosti hlásiť podvodné aktivity,“ povedal McLaren na konferencii v Eindhovene.

Kanadský právnik si uvedomuje, že je na to potrebná dôvera medzi športovcami a federáciami. „Ak sa chystáte povzbudiť ľudí, aby prišli a hovorili, musíte mať striktné a pevné utajenia. Takáto dôvera musí vzniknúť. Športovci musia byť presvedčení, že môžu byť a budú chránení,“ doplnil.

Povinnosť by podľa neho mohli zahrnúť do zmlúv medzi športovcami a zväzmi.

„Pri ovplyvňovaní zápasov takáto požiadavka je a niečo podobné by malo byť tiež vo vzťahu k dopingovým záležitostiam,“ povedal.

Uvedomuje si, že aj v prípade ovplyvňovania zápasov niektorí športovci zatvárajú oči pred nekalým konaním svojich spoluhráčov, aj keď im hrozí trest.

„Veľmi dobre poznám tú kultúru nechávať to v šatni. To by bol problém, ale keď budete robiť osvetu a vybudujete v športe vzťahy založené na dôvere, tak to môže fungovať. Nie je to perfektné riešenie, ale je to lepšie ako to, čo máme teraz,“ doplnil.

Má predstavu, že by na základe svedectva športovcov mali federácie povinnosť začať vyšetrovanie. To sa teraz veľakrátkrát nedeje. „Informácie tečú do týchto organizácií, zmiznú a potom sa nič nestane,“ poznamenal.

Nezávislá McLarenova správa vypracovaná pre Svetovú antidopingovú agentúru WADA vlani odhalila, že do organizovaného dopingu v Rusku bolo za päť rokov zapojených viac ako tisíc športovcov z tridsiatich odvetví.

Cieľom bolo utajiť pozitívne dopingové testy. Rusko obvinenia zo štátom organizovaného dopingu aj McLarenovu správu ako celok naďalej dôrazne odmieta.

Kvôli tomu ruská antidopingová agentúra RUSADA nezískala späť akreditáciu, čo môže negatívne ovplyvniť účasť Rusov na februárových olympijských hrách v Pjongčangu. Medzinárodný olympijský výbor prípadné sankcie oznámi 5. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Richard McLaren