Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po rozdelení federácie majú v športe navrch Česi. Až na Sagana či Moravcovú

Štvrťstoročie po rozdelení Československa majú z oboch nástupníckych krajín v športe navrch Česi. Dôkazom je väčší počet medailí z vrcholných podujatí na čele s olympijskými hrami aj množstvo slávnych mien. Slováci sa však takisto môžu pochváliť viacerými športovcami, ktorí sa presadili v celosvetovom meradle.

29.11.2017 10:24
Sagan Dauha Foto: ,
Peter Sagan, trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike.
debata (14)

Zatiaľ čo Česi získali v samostatnej histórii pod piatimi kruhmi 80 cenných kovov (56 na letných a 24 na zimných OH), Slováci iba 33 (28 a päť). V prospech Čechov hovorí aj medailová bilancia z majstrovstiev sveta a Európy vo väčšine individuálnych aj kolektívnych športov.

Českí futbalisti vybojovali striebro na ME 1996, dvadsaťjednotka získala v roku 2002 európsky titul a dvadsiatka bola o päť rokov neskôr druhá na svete. Najväčším úspechom slovenského futbalu je osemifinálová účasť na MS 2010.

O niečo vyrovnanejšie sú výsledky hokejových reprezentácií. Tá česká má okrem olympijského prvenstva z Nagana šesť zlatých, jednu striebornú a päť bronzových medailí zo svetových šampionátov. Slovenská zbierka obsahuje zlato, dve striebra a bronz.

České basketbalistky vybojovali okrem striebra z MS aj titul na majstrovstvách Európy, odkiaľ si Slovenky odviezli striebro a bronz. V porovnaní tenisovej bilancie sa pri dvoch českých triumfoch v Davisovom pohári a piatich v Pohári federácií figuruje jediné víťazstvo slovenských tenistiek.

České tenistky ovládli Fed Cup päťkrát (snímka... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Fed Cup, Češky České tenistky ovládli Fed Cup päťkrát (snímka je z roku 2015), Slovenky len raz.

Ďalším športom, v ktorom Česi svojich slovenských náprotivkov jasne prevýšili, je atletika. Pri triumfoch Jana Železného, ​​Romana Šebrleho, Tomáša Dvořáka, Barbory ​​Špotákovej a ďalších pôsobí olympijské zlato aj svetový titul chodca Mateja Tótha dojmom chudobného príbuzného.

Aj v zimných športoch majú lepšiu bilanciu českí reprezentanti. Úspechom bežcov na lyžiach Kataríny Neumannovej, Lukáša Bauera, slalomárky Šárky Strachovej, akrobatických lyžiarov Aleša Valentu a Tomáša Krausa, skokana Jakuba Jandu či rýchlokorčuliarky Martiny Sáblíkovej nemôžu slovenské výsledky konkurovať. V biatlone je výnimkou naturalizovaná Ruska a dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová.

Porovnateľne úspešní sú rýchlostní kanoisti a vodní slalomári. Proti Martinovi Doktorovi, Josefovi Dostálovi, Lukášovi Pollertovi či Štěpánke Hilgertovej môžu Slováci postaviť Michala Martikána, Elenu Kaliskú alebo Pavla a Petra Hochschornerovcov. Parádnou disciplínou oboch krajín je štvorkajaku.

Naopak veslárske osobnosti typu Ondreja Synka a Mirky Topinkovej Slovákom chýbajú.

Opačná situácia je v plávaní a cestnej cyklistike, kde Česi nemôžu konkurovať dvojnásobnej striebornej medailistke z OH Martine Moravcovej a trojnásobnému majstrovi sveta v pretekoch s hromadným štartom Petrovi Saganovi.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Martina Moravcová #českí športovci #slovenskí športovci