Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iránec mohol byť majster sveta, ale musel sa vzdať. Kvôli Izraelu

Športový svet rieši ďalší škandalózny výsledok. Iránsky zápasník Ali Réza Karímí na príkaz svojho trénera vzdal na svetovom šampionáte do 23 rokov v Poľsku osemfinálový duel, pretože by sa v ďalšom kole stretol so súperom z Izraela. Irán štát Izrael neuznáva a zakazuje svojim športovcom stretávať sa s izraelskými súpermi.

28.11.2017 14:45
MS zápasenie Foto: ,
MS v zápasení (ilustračná snímka).
debata (9)

Karími bol vo voľnoštýliarskej kategórii do 86 kg kandidátom na zlato. Bronzový medailista zo seniorského šmapionátu v Las Vegas v roku 2015 viedol cez víkend v dueli s ruským súperom 3:2 a smeroval za výhrou a postupom.

Niekoľko minút pred koncom však na neho tréner zakričal, že musí prehrať, a potom si ho k sebe zavolal na konzultáciu. Karími zvyšok zápasu odsabotoval, v jednom momente sa nechal šesťkrát obtočiť (na videu je to vidieť v čase od 6:45 min) a napokon prehral 3:14.

Že sa jednalo o úmysel, potvrdil následne zápasník i iránske úrady.

„Tvoj šľachetné a hrdinské správanie na svetovej súťaži v Poľsku, kde si sa vzdal šance na medailu, si zaslúži pýchu a uznanie,“ píše sa vo vyhlásení iránskeho ministerstva športu. Ocenili Karímího za to, že z rovnakého dôvodu vzdal duel už na juniorských MS v roku 2013.

„Mohol som sa stať majstrom sveta. Mesiace som na tom makal, ale kvôli tomuto som o to prišiel. Uznávam, že Izrael je krutý a despotický, ale keď naši funkcionári môžu takto ignorovať moju prácu, to kruté nie je?“ uviedol Karímí.

Talentovaný zápasník zďaleka nie je prvým športovcom, ktorý doplatil na tvrdú líniu Iránu proti Izraelu. Tento rok boli z národného tímu vyradení futbalisti Hadži Safí a Masúd Šodžají, ktorí v drese Panioniosu Atény nastúpili v Európskej lige proti Maccabi Tel Aviv. Hrozí im za to aj neúčasť na MS v Rusku, kam sa Irán prebojoval.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #zápasenie