Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Počet krajín na ME v Šamoríne atakuje štyridsiatku, pribudnúť môžu ešte Rusi

Počet zastúpených krajín na blížiacich sa 24. majstrovstvách Európy v krose v Šamoríne 10. decembra môže byť napokon až 39.

06.11.2017 11:13
Richard Ringer Foto: ,
Do Šamorína chce prísť bronzový z lanských ME v Amsterdame na 5000 m a takisto bronzový na halových ME 2017 v Belehrade na 3000 m Nemec Richard Ringer (úplne vľavo).
debata

Organizátori zo Slovenského atletického zväzu (SAZ) v pondelok prostredníctvom tlačovej správy informovali, že k doterajším predbežne 590 prihláseným vytrvalcom môžu totiž pribudnúť ešte Rusi. Neštartovali by však pod svojou vlajkou, ale so štatútom neutrálnych atlétov, keďže Ruská atletická federácia má pre dopingové prehrešky od novembra 2015 stále pozastavenú činnosť.

Záujem o ME v krose v športovom komplexe x-bionic® sphere prejavila 25-ročná Jekaterina Sokolenková, víťazka Svetovej univerziády 2015 v kórejskom Kwangdžu v behu na 3000 m prekážok.

"Žiadosť o jej štart sme už podali v predstihu, nik iný z našich vytrvalcov už neprejavil záujem získať povolenie pre štart na krosových ME,“ informovala Ruská atletická federácia.

Sokolenková patrí medzi zopár ruských atlétov, ktorým IAAF už povolila súťažiť na medzinárodnej scéne. Povolenie dostala v júli a v auguste na chýrnom mítingu ISTAF v Berlíne skončila ôsma v sezónnom maxime 9:34,71 min.

Rekordný počet krajín na krosových ME štartoval na 20. ročníku v Belehrade v roku 2013, bolo ich 36. Existuje reálny predpoklad, že v tomto roku bude prekonaný.

Kým slovenská nominácia na šamorínske ME bude definitívne známa až 26. 11. po kvalifikačných pretekoch žien o dve miesta v miešanej štafete, Ukrajinci už majú jasno. Na šampionát vyšlú 30 bežcov – 4 juniorov, 4 juniorky, 4 mužov do 23 rokov, 5 žien do 23 rokov, 3 ženy vrátane vlani ôsmej v súťaži do 23 rokov Viktorie Kalužnej, 4 mužov a 6 bežcov do štafety (2 sú náhradníci). Lídrom dovedna 42-člennej výpravy je Vitalij Mateško.

Do Šamorína chce prísť bronzový z lanských ME v Amsterdame na 5000 m a takisto bronzový na halových ME 2017 v Belehrade na 3000 m Nemec Richard Ringer s osobným rekordom 13:25,24 min na päťtisícke. V miestenku na krosové ME dúfa aj jeho rakúska priateľka Nada Pauerová.

Belgicko predbežne prihlásilo aj miešanú štafetu na 4 × 1,5 km, no pravdepodobne túto disciplínu neobsadí. Do nominácie sa dostanú len bežci a bežkyne, ktorí majú šancu skončiť v individuálnej súťaži v prvej dvadsiatke, tím v prvej šestke.

Talianska kvalifikácia na 24. ME v krose v Šamoríne je trojkolová, definitíva padne po krose Valmusone v mestečku Osimo 26. novembra. Do nominácie však prehovoria aj armádne MS v krose v Maďarsku.

Slovenský atletický zväz počíta na ME 2017 v 5 zo 6 individuálnych kategórií s účasťou troch bežcov, u mužov do 23 rokov by mal štartovať len jediný náš zástupca. Miestenku v úvodných kvalifikačných pretekoch v Cabaj-Čápore (29. 10.) si už vybojoval Jozef Urban v kategórii mužov, Ľubomíra Maníková u žien, junior Jakub Kopiar a juniorka Alexandra Zavadská.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME v krose #Jekaterina Sokolenková #Richard Ringer