Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Boltom by takto nezaobchádzali, vrátil sa k MS Makwala. Legenda hovorí o sabotáži

Isaac Makwala si nemyslí, že by zákaz jeho štartu vo finále behu na 400 metrov na majstrovstvách sveta bolo sprisahaním v prospech juhoafrického favorita Waydea van Niekerka. Je však presvedčený o tom, že napríklad s Usainom Boltom by organizátori zaobchádzali inak.

03.10.2017 12:22
Isaac Makwala Foto: ,
Isaac Makwala absolvoval v Londýne sám rozbeh na 200 m.
debata

Makwala síce zo svetového šampionátu v Londýne odchádzal bez medaily, ale stal sa jednou z jeho najvýraznejších tvárí. Pre nevoľnosť nenastúpil na štart rozbehov na 200 metrov a keď o deň neskôr prišiel na štadión, aby bežal finále štvorstovky, ochranka ho vôbec nepustila dovnútra. Vysvetľovala to miestnymi predpismi, podľa ktorých musel pre nákazlivú črevnú infekciu zostať 48 hodín v karanténe.

Makwala to niesol veľmi zle, pretože chcel vo finále na 400 m potrápiť rekordéra Van Niekerka. Bývalý svetový rekordér Michael Johnson dokonca za túto kauzou videl sprisahanie, ktoré malo ochrániť Van Niekerka pred duelom s Makwalom.

Samotný botswanský atlét však teraz v rozhovore pre The Times túto teóriu prvýkrát verejne odmietol. „Stále nerozumiem tomu, čo sa stalo. Bolo to z emotívneho hľadiska veľmi náročné a ťažké pochopiť. Všetci sme to vtedy riešili s horúcou hlavou, ale nechcel by som to nazývať sabotážou,“ uviedol Makwala.

Neskôr mu medzinárodná federácia IAAF umožnila, aby sám absolvoval rozbeh na 200 metrov, v ktorom sa nakoniec dostal do finále. V ňom sa stretol s Van Niekerkom, Juhoafričan získal striebro a Makwala skončil šiesty.

Bezprostredne po pretekoch Van Niekerk kritizoval Makwalu za vyjadrenie, že za jeho zákazom štartu bolo niečo nekalé. Podľa Makwalu si to ale už vyjasnili. „Rozprávali sme sa po tom, ako sa to stalo. Najskôr bol nahnevaný, ale neskôr sme sa pochopili a nemáme žiadny problém. Wayde je môj kamarát a nikdy som ho nechcel podozrievať, že bol súčasťou sprisahania alebo niečoho podobného. V emóciách som vtedy povedal veci, za ktorými si už teraz nestojím,“ uviedol Makwala.

Aj s bezmála dvojmesačným odstupom však cíti trpkosť, že na svojej najsilnejšej trati nemohol bojovať o medailu. Myslí si, že v tom zohrávalo úlohu, že je Afričan. „Všetci ľudia spojení s atletikou vedia, že Afrika nie je bohatý kontinent. Cítime rozdiely spôsobené tým, že sme africkí atléti. Nie je to o rasizme, ale ten prístup by bol iný, ak by išlo o atléta ako Bolt,“ poznamenal Makwala.

Majstrovstvá sveta podľa vlastných slov opúšťal so zlomeným srdcom. Čiastočne si napravil chuť výhrou v Diamantovej lige, kde Van Niekerk pre zranenie chrbta nebežal. „Bol to jeden z mojich cieľov tohto roka a usušilo mi to slzy po Londýne,“ spomínal Makwala na triumf v Zürichu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #MS v atletike #Isaac Makwala