Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Top jazda mi priniesla perfektný úspech, teší sa vicemajsterka sveta

Výbornú sezónu zakončila skvelým výsledkom. Jana Dukátová (33) v prvej poolympijskej sezóne znovu potvrdila, že patrí k najlepším kajakárkam sveta.

01.10.2017 12:06
debata

Po nešťastnom štvrtom mieste na lanskej olympiáde v Riu a treťom mieste v tohtoročnom celkovom hodnotení Svetového pohára získala v sobotu ďalší jagavý kúsok do bohatej zbierky – striebro z vodnoslalomár­skych majstrovstiev sveta v Pau.

„Som rada, že som sa dostala do finále, najmä v konkurencii týchto mladých báb, ktoré sa začínajú výraznejšie presadzovať,“ vraví rodáčka z Bratislavy.

Ako hodnotíte svetové striebro?

Je to skvelý úspech. Bolo to o dvoch veľmi dobrých jazdách. V semifinále som ťukla, ale zašla som veľmi dobrý čas a do desiatky som sa zmestila. Vo finále mi vyšlo takmer všetko, možno tri veci som mohla zvládnuť o čosi lepšie. Každopádne to bola moja najlepšia tohtoročná jazda. Bola som rýchla a najmä – išla som čisto.

Verili ste aj napriek dvojsekundovej penalizácii, že vám neunikne postup do finále?

Áno. Je však pravda, že som v závere zariskovala a prejazd do jednej z posledných semifinálových brán som poriadne zosekala. Tušila som, že to bude tesné. Všetkých desať postupujúcich bolo nahustených v 3,5-sekundovom rozostupe, čo je minimálny rozdiel. Som rada, že som sa do finále dostala, najmä v konkurencii týchto mladých báb, ktoré sa začínajú výraznejšie presadzovať.

Čím to je, že omladina v tejto sezóne poslala skúsené pretekárky trochu do úzadia?

Mladé dievčatá sú nesmierne dynamické. Idú novým, moderným štýlom. Keď si to porovnám so striebrom z MS 2011 v Slovinsku, vtedy sa jazdilo úplne inak. Som rada, že som s nimi držala krok. Znovu sa zopakovali stupne víťazov ako v celkovom hodnotení Svetového pohára – ja, Foxová a Funková.

V čom je štýl nastupujúcej generácie kajakárok iný v porovnaní so staršími pretekárkami?

Zakaždým stavia na maximálne krátku dráhu a riskujú. Hovoríme tomu, že idú na hlavu. To znamená, že do bránky dajú len hlavu tak, aby bol prejazd podľa pravidiel a nedostali zaň 50-sekundovú penalizáciu. Je to omnoho rýchlejšie, ako kedysi. Keď si niekedy pozerám jazdy spred 6–7 rokov, išlo sa technickejšie a hladšie.

Je strieborná bodka za sezónou výsledkom, s ktorým ste spokojná?

Je perfektná! Na jar sme v Pau strávili tri týždne, pred MS ďalšie tri. Oplatilo sa. V tomto kanáli musíte ísť s vodou, lebo má veľkú silu. Ak idete s ňou, môžete byť rýchly. Vyšlo to skvele.

Jana Dukátová sa stala vicemajsterkou sveta. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Janka Dukatova Jana Dukátová sa stala vicemajsterkou sveta.

Bola trať náročná?

Na kvalifikáciu postavili organizátori veľmi ľahkú trať. Viaceré slabšie pretekárky sa vďaka tomu vyšvihli na dobré pozície. Na sobotu však postavili pomerne náročnú a technickú trať. Tam sa už nedalo ísť bezhlavo.

Ako prebehla oslava striebra?

Po pretekoch sme nabalili mikrobusy, ktoré vyrazili na Slovensko. My, ktorí sme leteli, sme si zašli do mesta na večeru a drobnú oslavu. Nič veľkolepé, skôr striedme. Bolo náročné nájsť nejaké voľné miesto, pretože mesto žilo šampionátom. Športovo tu vyrastali olympijskí medailisti Tony Estanguet a Fabien Lefévre. Organizácia šampionátu bola pre mesto veľkou poctou a podľa toho aj vyzerala.

Podľa záberov televíznych kamier si na vodný kanál v Pau našlo cestu veľa divákov. Panovala popri trati dobrá atmosféra?

Fantastická. V sobotu celý deň pršalo a aj napriek tomu bolo plno. Veľmi ma to prekvapilo. Vo Francúzsku je zaregistrovaných 17-tisíc aktívnych i rekreačných kajakárov. Je to tu populárny šport. Boli to fantasticky zorganizované majstrovstvá sveta. Nielen pre divákov, ale aj pre športovcov. Mali sme komfort, užili sme si krásny otvárací ceremoniál. Som rada, že som to zažila, lebo sa to už nemusí zopakovať. Budúci rok sú MS v Brazílii. Tam budú divácky záujem i organizácia sotva také ako v Pau.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS #Alexander Slafkovský #vodný slalom #Jana Dukátová #Pau