Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medailová žatva. Dukátová a Slafkovský strieborní, Martikán s bronzom

Slovenská reprezentantka Jana Dukátová získala striebro vo finále kategórie K1 ženy na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome vo francúzskom Pau. Tridsaťštyriročná Bratislavčanka previedla čistú jazdu a teší sa z piatej individuálnej medaily z MS.

30.09.2017 16:14 , aktualizované: 20:07
Alexander Slafkovský Foto: ,
Alexander Slafkovský
debata (2)

V minulosti získala zlato medzi kajakárkami aj kanoistkami, dvakrát pridala kajakárske striebro. Spolu s hliadkami má na svojom konte už osem medailí – tri zlaté, štyri strieborné a jednu bronzovú.

V hodnotení individuálnych medailových úspechov Slovákov jej patrí štvrtý post. Dukátová v semifinále dostala dve trestné sekundy a medzi elitnú desiatku sa prebojovala z ôsmej priečky.

„Bolo to veľmi tesné. Šla som dobre, keď som sa do finále dostala aj s ťukom,“ hodnotila Dukátová semifinále pre RTVS. Bratislavčanka má prvú individuálnu medailu z MS od Čunova 2011.

Najcennejší kov si v sobotu vyjazdila Austrálčanka Jessica Foxová, ktorá vo finále previedla vynikajúcu jazdu a nedala konkurentkám šancu.

Finále nezvládli favoritky – tohtosezónna suverénka vo Svetovom pohári Ricarda Funková z Nemecka napokon získala bronz, Rakúšanka Corinna Kuhnleová a Britka Fiona Penniová uzatvárali elitnú desiatku, keďže minuli po jednej bránke.

Medzi kajakárkami malo Slovensko ďalšie dve lode – maximom Eleny Kaliskej bolo semifinále a Eliška Mintálová nepostúpila z kvalifikácie.

MS vo vodnom slalome

K1 ženy – finále:
1. Jessica Foxová (Aus.) 97,14 s (0), 2. Jana Dukátová (SR) 101,76 (0), 3. Ricarda Funková (Nem.) 102,62 (0), 4. Luuka Jonesová (N. Zél.) 107,20 (4), 5. Kateřina Kudějová (ČR) 108,11 (2), 6. Lisa Fritscheová (Nem.) 108,91 (0)

Slafkovský strieborný, Martikán s bronzom

Slováci Alexander Slafkovský a Michal Martikán si vybojovali na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome vo francúzskom Pau medaily v individuálnej súťaži kanoistov. Dvojica Liptákov v sobotu nestačila len na suverénneho Slovinca Benjamina Savšeka. Slafkovský si vyjazdil striebro a Martikán bronz.

Skúsenejší Martikán sa vo veku 38 rokov stal najstarším medailistom z MS v tomto športovom odvetví, na svoje konto pridal už 21. cenný kov zo svetových šampionátov. Premiérovo si odnášal medaily pred 22 rokmi z Nottinghamu.

„Dúfam, že je to dobrý začiatok do ďalších rokov,“ poznamenal s úsmevom Martikán a pokračoval: „Vždy som chcel ísť čo najrýchlejšie, ale dnes to nevyšlo. Stále je čo zlepšovať, ale celkovo môžem byť spokojný.“

Michal Martikán Foto: Pravda, Luboš Pilc
Michal Martikan Michal Martikán

O štyri roky mladší Slafkovský berie druhý individuálny cenný kov z MS, premiérový v Prahe 2013 mal takisto strieborný lesk. Dovedna má vo svojej zbierke už desať medailí, keďže získal aj osem zlatých z tímovej súťaže.

„Som veľmi šťastný, že sa mi dnes podarilo získať medailu. Bolo to veľmi náročné a s Michalom sa nám podarilo niečo fantastické. Vedel som, že som sa vo finále vyvaroval chybám z predchádzajúcich jázd. Aj tak sa našli nejaké chybičky. Čo však previedol Savšek, to bola jazda hodná majstra sveta,“ povedal po zisku striebra Alexander Slafkovský.

V sobotu sa nedarilo sa striebornému olympijskému medailistovi z Ria de Janeiro 2016 Matejovi Beňušovi, ktorý nepostúpil zo semifinále. „V posledných troch bránkach som šiel proti vode a tam som stratil veľa času. V ostatných rokoch som na MS nechýbal vo finále, takže je to veľké sklamanie,“ povedal po semifinále Beňuš.

Vo finále pohorelo trio najlepších zo semifinále. Topfavorit Sideris Tasiadis z Nemecka napokon skončil šiesty, Francúz Denis Gargaud Chanut desiaty a Slovinec Anže Berčič až jedenásty.

C1 muži

finále: 1. Benjamin Savšek (Slovin.) 94,81 s (2), 2. Alexander Slafkovský (SR) 96,29 (0), 3. Michal Martikán (SR) 98,23 (0), 4. Edern La Ruyet (Fr.) 99,31 (0), 5. Roberto Colazingari (Tal.) 100,01 (0), 6. Sideris Tasiadis (Nem.) 100,03 (0)

Martikán má už 21 medailí, Slováci dovedna 58

Dovedna tri medaily pre Slovensko priniesli záverečné dve disciplíny na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome vo francúzskom Pau. Postarali sa o ne kajakárka Jana Dukátová a kanoisti Alexander Slafkovský s Michalom Martikánom.

Štvrtá z OH 2016 Dukátová si v sobotu vyjazdila striebro, je to pre ňu už ôsmy cenný kov z MS, piaty individuálny. Slafkovský si vybojoval striebro a Martikán bronz, čím účinkovanie slovenskej výpravy na MS 2017 uzavreli na konečnú bilanciu 1 – 3 – 1. Slovensko skončilo tretie aj v súťaži hliadok 3× C2, ale tam medaily napokon oficiálne nerozdali pre nízky počet zúčastnených krajín (4).

Michal Martikán. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Michal Martikán Michal Martikán.

Slovenskí reprezentanti získali cenný kov na všetkých doterajších majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v ére samostatnosti od roku 1993.

Po MS 2017 v Pau platí, že 58 cenných kovov (23–18–17) získalo na MS celkovo 30 Slovákov. Najusilovnejším zberateľom je Michal Martikán, ktorý má vo svojej zbierke už trinásť zlatých, tri striebra a päť bronzov.

Od roku 1995 neodchádzal z majstrovstiev sveta s prázdnymi rukami. Martikán získal medailu už na pätnástich svetových šampionátoch po sebe. Celkovo ich má na svojom konte 21, viac ako polovicu z individuálnych pretekov (4 – 3 – 4) a ďalších desať zo súťaží družstiev (9 – 0 – 1).

Na čele poradia v hodnotení individuálnych disciplín sú súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci, ktorí sú päťnásobní majstri sveta. Slováci zostali bez individuálneho cenného kovu iba dvakrát – v Mezzane 1993 a Londýne 2015.

Medaila aj pre Beňuša

Slovenský reprezentant Matej Beňuš si po neúspechu medzi kanoistami na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome vo francúzskom Pau napravil chuť vo vodnom zjazde.

Dvadsaťdeväťročný Bratislavčan si vybojoval na svetovom šampionáte v šprinte striebornú medailu. Beňuš v sobotu nepochodil vo vodnom slalome v semifinále, obsadil v ňom trinástu priečku.

Vo večernom finále šprintu bol nad jeho sily iba český pretekár Ondřej Rolenc, za ktorým strieborný medailista z OH 2016 v Riu de Janeiro zaostal o 18 stotín sekundy. Bronz si vyjazdil Slovinec Blaž Cof, pred ktorým mal Beňuš náskok 0,79 sekundy.

„Vodný zjazd milujem, je to nádherný šport. Konečne sa mi podarilo aj na majstrovstvách sveta získať v tomto odvetví medailu. K tomu som v Pau pridal zlato z tímovej súťaži v slalome, takže spolu je to taká malá náplasť na neúspech v individuálnej súťaži v slalome. Keď som v cieli videl náskok 79 stotín pred druhým, tak som si povedal, že mám za sebou dobrú jazdu. V závere som však valce nepreskákal príliš dobre. Aj s druhým miestom som veľmi spokojný,“ povedal po zisku striebra Matej Beňuš.

Darilo sa aj slovenským reprezentantkám v súťaži deblkanoistiek: Barbora Kortišová s Katarínou Kopúnovou si v nej vybojovali bronzové medaily.

Za striebrom francúzskej lode Durandová – Coatová zaostali Slovenky o 62 stotín sekundy, od zlata Češiek Anežky Paloudovej s Mariou Němcovou ich delilo 1,03 sekundy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS #Alexander Slafkovský #Michal Martikán #vodný slalom #Jana Dukátová #Pau