Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Ukrajinec čelí problémom. Skončí vo väzení?

Viceprezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a niekdajší skvelý šampión svetovej žŕdky Sergej Bubka má byť podozrivý zo zapojenia sa do nekalých obchodov spoločne so synom bývalého prezidenta IAAF Papom Massatom Diackom a tiež niekdajším šéfom Všeruskej atletickej federácie Valentinom Balachničevom. Informuje o tom ruský portál Segodňa s odvolaním sa informácie vo francúzskom denníku Le Monde.

20.09.2017 15:01
debata
Sergej Bubka tento rok navštívil aj 52. ročník... Foto: SITA, Marko Erd
Bubka Medzinárodný míting P - T - S Sergej Bubka tento rok navštívil aj 52. ročník medzinárodného atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft v Šamoríne.

V júni 2009 mal práve Bubka presunúť na konto spoločnosti New Mills Investments 45 000 USD, beneficientom ktorej bol vtedy aj Balachničev. Článok z francúzskeho denníka ďalej uvádza aj to, že ešte predtým Bubka daroval takmer rovnakú sumu (45 033 USD) spoločnosti, za ktorou stál Papa Massata Diack.

Francúzska prokuratúra už skôr informovala o korupcii okolo osoby Papu Massatu Diacka v súvislosti s korupčnými praktikami na Medzinárodnom olympijskom výbore.

Podľa Francúzo existuje podozrenie, že spomenuté finančné prostriedky previedli za účelom získania hlasov členov IAAF a MOV pre voľby organizátorov olympijských hier či ďalších veľkých športových podujatí.

Pre pripomenutie, hlasovanie o dejisku OH 2016, ktorým sa stalo Rio de Janeiro, sa konalo 2. októbra 2009. Balachničev odstúpil z pozície prvého muža ruskej atletiky vo februári 2015 na pozadí rozsiahleho dopingového škandálu.

„Je to nezmysel, že spomenutý prevod finančných prostriedkov Sergejom Bubkom mal nejakú súvislosť s olympijskými hrami v Riu de Janeiro. Vo všeobecnosti je zvláštne myslieť si, že jeden člen MOV môže svojím hlasom ovplyvniť, ako to celé dopadne. Všetko sa deje len so súhlasom mocných a úmyslom poškodiť Sergeja Bubku. Nemám s tým nič spoločné, rovnako aj on,“ uviedol Balachničev pre agentúru R-Sport.

Na vysvetlenie ešte dodal: „Spomenuté financie boli určené na podporu špecializovaného mítingu v skoku o žrdi v Donecku, ktorý Sergej Bubka organizoval v rokoch 1990 – 2014 a s ktorým som mu pomáhal.“

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Sergej Bubka #IAAF