Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Beňuš pred finále SP: Body nepočítam. Môžem byť prvý i piaty

Matej Beňuš, Alexander Slafkovský, Michal Martikán, Jana Dukátová. To je menoslov horúcich slovenských želiezok vo finálových 5. pretekoch Svetového pohára vo vodnom slalome (od piatka do nedele).

07.09.2017 20:59
Matej Beňuš Foto: ,
Matej Beňuš.
debata

Vo španielskom Seu D'Urgell sa – ako býva v posledných pretekoch SP zvykom – budú rozdávať dvojnásobné počty bodov. Víťaz získa 120, druhý 110, tretí 100 bodov.

„Snažím sa na priebežné celkové hodnotenie alebo body nemyslieť, ani ich počítať. To sa nevypláca. Chcem sa sústrediť na preteky a užiť si ich. Je síce pravda, že predo mnou i za mnou je veľká medzera, ale stále to môže skončiť hocijako. Môžem byť prvý aj piaty, takže sa tým radšej nezaoberám," vravel z dejiska pretekov Matej Beňuš.

Singlkanoista v celej sezóne potvrdzoval stabilnú formu. S 34-bodovou stratou je v celkovom poradí druhý za Nemcom Tasiadisom (230). Pred tretím Slovincom Savšekom má náskok 33 bodov, piaty Martikán a šiesty Slafkovský zaostávajú za svojím reprezentačným kolegom o 52, respektíve 57.

„Kanál nepatrí medzi moje najobľúbenejšie, ale dva roky po sebe som tu skončil druhý. Je to rýchla trať, každoročne je finále veľmi tesné. Už len dostať sa do bojov o medaily je veľmi náročné. Mám dobrú formu, jazdím celkom vyrovnane. Uvidíme," nechcel špekulovať rodák z Bratislavy.

Strieborný medailista z Ria nevníma negatívne fakt, že sa sezóna skončí až o tri týždne neskôr ako zvyčajne – na majstrovstvách sveta v Pau na prelome septembra a októbra. Prekáža mu skôr spôsob udeľovania bodov vo finále.

„Je to trošku dlhšie, ale nerobí mi to problém. Rád by som sa na vrchol sezóny naladil čo najlepším výsledkom v Seu. Skôr sa sústredím na chalanov, čo sú v poradí za mnou ako na Tasiadisa. Sideris jazdí v tejto sezóne veľmi dobre. Spôsob udeľovania dvojnásobného počtu bodov beriem ako nevýhodu, lebo to dokáže spraviť strašne veľa, keď vám vyjdú alebo nevyjdú preteky," doplnila 29-ročná slovenská jednotka.

Podobné šance na úspech má aj kajakárka Jana Dukátová. Na medailových stupňoch v celkovom poradí Svetového pohára nechýbala od roku 2009 a skvele to má rozbehnuté aj teraz. Na líderku Nemku Funkovú (230) stráca 53 bodov, tretej Foxovej z Austrálie chýba na dolapenie Dukátovej jediný bod.

Už mnohokrát sa stalo, že záverečné podujatie SP poriadne prehádzalo dovtedajšie poradie. Prinesie záverečná lotéria šťastie Slovákom?

Program Slovákov

Piatok: od 9.00 kvalifikácia C2M (Škantárovci, Kučera, Bátik, Skákala, Gewissler, Hochschornerovci), C1Ž (Diešková, Stanovská, Maceková), K1M (Grigar, Macúš, Mikó), 14.15 kvalifikácia K1Ž (Dukátová, Nevařilová, Orokocká), C1M (Beňuš, Martikán, Slafkovský). Sobota: 9.20 semifinále C2M, C1Ž, K1M, 13.30 finále C2M, C1Ž, K1M. Nedeľa: 10.00 semifinále K1Ž, C1M, C2MIX, 13.30 finále K1Ž, C1M, C2MIX.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #Alexander Slafkovský #Michal Martikán #Jana Dukátová #SP vo vodnom slalome