Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Heroický výkon! Jusková ako prvá Slovenka preplávala Lamanšský prieliv

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková ako prvá Slovenka preplávala Lamanšský prieliv, keď časom 11 hodín a 16 minút utvorila nový slovenský rekord. Pred ňou prekonali trať šiesti muži zo Slovenska.

17.08.2017 09:38
debata

K výkonu jej zablahoželal na sociálnej sieti Facebook aj Channel Swimming Association, inštitúcia, ktorá organizuje plavby a rozhoduje o ich regulárnosti.

Ako píše na svojom facebookovom konte oddiel Delfíny Zlaté piesky, slovenská plavkyňa v stredu skorých ranných hodinách vyštartovala z anglického pobrežia a po vyše jedenástich hodinách vystúpila z vôd úžiny na francúzsky breh. Sprevádzala ju loď Louise Jane, z ktorej ju povzbudzovali jej tréneri. Na svoj výkon sa pripravovala dva roky, mesačne odplávala približne 120 km.

Štyridsaťtriročná Košičanka Jusková ešte ako juniorka ŠKP Košice snívala o preplávaní La Manche. V roku 1989 získala vo federálnej lige družstiev striebornú medailu, jej hlavnou disciplínou bolo osemsto metrov voľným spôsobom.

Prvým Slovákom v ére samostatnosti Slovenska, ktorý zvládol 36-kilometrovú náročnú trať medzi Anglickom a Francúzskom, bol Zoltán Makai.

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľkové plávanie #Zuzana Jusková