Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Pokorný predátor mieri do svetovej elity

Sezóna plná splnených snov najrýchlejšieho Slováka pokračuje. Zatiaľ ostatné dejstvo napísal šprintér Ján Volko na prebiehajúcich majstrovstvách sveta v Londýne. Atletický svet sa tam už ôsmy deň klania najlepším borcom a je skvelé, že si svoj kúsoček zo slávy utrhol aj rodák z Bratislavy.

10.08.2017 17:28
Ján Volko Foto: ,
Ján Volko na MS v atletike v Londýne.
debata (1)

„Jasné, pred šampionátom by som bral takéto umiestnenie všetkými dvadsiatimi prstami,“ smial sa Volko. V stredajšom večernom semifinále behu na 200 metrov sa 20-ročný slovenský rekordér nestratil.

„Trénerka Naďka (Bendová, pozn.) je vždy spokojná a teraz bola o to viac, že som 15. najlepší na svete. Výsledok aj čas sú na podmienky, ktoré panovali v Londýne, výborné,“ tešil sa pretekár bratislavského klubu Hraj na tie nohy.

Na totálne mokrom londýnskom tartane dobehol vo svojom druhom rozbehu na 6. priečke v čase 20,61 sekundy. Za svojím osobným rekordom – z ME do 23 rokov v Bydgoszci, kde získal na dvojstovke zlatú medailu – zaostal v náročných a chladných podmienkach o 28 stotín sekundy.

„Nedalo sa mi na beh dobre pripraviť, pretože celý deň pršalo. Nebolo veľa priestoru, aby sme sa počas rozcvičky niekam schovali. Samotný beh výrazne ovplyvnili podmienky. V zákrute moju dráhu zakrývala strecha, na rovinke však poriadne pršalo,“ vysvetľoval náročný súboj s počasím i konkurenciou.

Volko verí, že ak by bola dráha ešte o pár metrov dlhšia, posunul by sa vo výsledkovej listine vyššie. Na posledného postupujúceho s časom – Waydeho van Niekerka (20,28 s) – stratil 33 stotín sekundy.

„Prvých 50 metrov bolo pomalších v porovnaní s Japoncom Sani Brownom, bežal v dráhe nado mnou. Nemal som slabý štart, štartovná reakcia 0,165 sekundy je dobrá. Záver bol lepší. Možno keby tam boli dva-tri metre, stiahol by som na súperov ešte viac,“ zamyslel sa.

Dvadsaťročný rýchlik skončil spomedzi desiatich Európanov šiesty a bol štvrtým najrýchlejším belochom po Ramilovi Gulijevovi z Turecka, Christophovi Lemaitrovi z Francúzska a Danielovi Talbotovi z Veľkej Británie. Prví dvaja už pokorili magické hranice – 10-sekundovú na stovke a 20 s na dvojstovke.

„Som maximálne spokojný, i keď už cítim únavu,“ priznáva Volko. Sezónu odštartoval už v januári a po viac ako siedmich mesiacoch sa vyhol výraznejšiemu úpadku formy. Tá mu aj napriek dlhej dobe neklesá, čo je pred blížiacou sa letnou univerziádou v Tchaj-pej (od 19. do 30. augusta) dobré znamenie.

„Absolvovali sme tento rok množstvo pretekov. Únava prišla už po ME do 23 rokov v Bydgoszci. Je v podstate niekoľko hodín po londýnskom behu, takže som trochu rozbitejší ako zvyčajne. Ja sa však rýchlo dám dokopy. Od včera do nedele mám tréningové voľno, v pondelok by sme mali začať ladiť na Tchaj-pej. Budeme sa snažiť udržať si formu a predviesť tam dobrý výkon,“ načrtol Volko.

Premiérový šampionát pred zrakom desiatok tisícov divákov na štadióne a miliónov pred televíznymi obrazovkami nie každý zvládne s takou bravúrou, ako mladý slovenský rekordér.

Pamiatkou i vyznamenaním sú mu osobný rekord (10,15 z piatkovej kvalifikácie do rozbehov na 100 m), nezabudnuteľné zážitky či definitívna pečať, že patrí k širšej svetovej šprintérskej špičke. Po návrate domov by sa rád potešil aj z odmeny na tanieri…

„Nie som z tých, ktorí potrebujú nejaké odmeňovanie. Dal by som si nejaké dobré mäso, napríklad s kapustou a knedľou. No neviem, či to vyjde, lebo moja rodinka odchádza na dovolenku do Chorvátska, takže sa uvidíme len krátko,“ doplnil s tradičnou skromnosťou.

V súkromí je tichý a pokorný muž. Na dráhe sa z neho však stáva šprintérsky predátor. Ako by silne veriaci Volko povedal: chvalabohu, že je to tak.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v atletike #Ján Volko