Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarská hrdinka oslávila zlatý hetrik tradične. Vyplazeným jazykom

Urobí to vždy, keď vyhrá. Najskôr ukáže súperkám chrbát, potom divákom dlhý jazyk na znak pozdravu.

25.07.2017 17:20
Katinka Hosszúová Foto: ,
Katinka Hosszúová a jej víťazná oslava po finále na 200 metrov polohové preteky.
debata

Barcelona 2013, Kazaň 2015, Budapesť 2017. Tri rozdielne mestá hostiace majstrovstvá sveta v plávaní v dlhom bazéne, tri identické scenáre na 200 metrov polohové preteky žien.

„Ria, Ria, Hungária!“ Ohlušujúci rev sa odrážal od stien budapeštianskej haly. Netreba sa čudovať. V štvrtej dráhe Maďari hlasne drukovali svojej hrdinke Katinke Hosszúovej a hnali ju k ďalšiemu víťazstvu.

Rodáčka z Pécsu čelí na domácom šampionáte obrovskému tlaku. V prvej medailovej skúške obstála veľmi dobre, v pondelok sa tešila z víťazstva na obľúbenej polohovke. Pripomenula si tak zlaté pocity spred dvoch i štyroch rokov.

„Som dojatá. Pochybujem, že existuje niečo lepšie, ako stať sa majsterkou sveta práve na domácej pôde v Budapešti," neskrývala obrovskú radosť 28-ročná plavkyňa. „Bolo náročné sa pred finále skoncentrovať, udržať si pokoj a vyhnúť sa prehnanej motivácii."

Zlatý dotyk Hosszúovej s okrajom bazéna prišiel presne v čase 2:07:00 minúty, čo je o 88 stotín sekundy horší čas, ako je jej vlastný svetový rekord. Usmievavú Maďarku však neúspešný útok na nové historické maximumý príliš netrápil. „Priala som si dosiahnuť lepší čas, ale teraz mi na tom nezáleží," cituje Hosszúovú oficiálny web podujatia.


by deportes-plus-3

Držiteľka troch zlatých a jednej striebornej olympijskej medaily nezostala nič dlžná svojej drzej povesti. V 50-metrovom bazéne si poľahky poradila s konkurenciou a vypredané niekoľkotisícové publikum pozdravila tradičným vyplazením jazyka. Odmenou jej boli vytrvalé ovácie v stoji.

„Je to šialené. Víťazstvo si užívam plnými dúškami. Je to ako by som vyhrala prvýkrát. Pripravujem sa tu odkedy halu otvorili. Na tréningoch som si predstavovala plné tribúny. Nebola som na podobnú atmosféru pripravená. Nemyslím si, že niekedy sa človek môže na také niečo adekvátne pripraviť. Je to nemožné," zamyslela sa pre Reuters Hosszúová.

Železnú lady, ako znie jej prezývka, čakajú tento týždeň preteky v štyroch individuálnych disciplínach. Rada by nadviazala na pondelkovú víťaznú polohovku a po poslednom dni šampionátu sa tešila z viacerých cenných kovov.

„Diváci mi dodali extra energiu a motiváciu. Cítim záväzok voči sebe aj nim. Keď už mám prvé víťazstvo, môže to byť pre mňa jednoduchšie. Trochu zo mňa opadol tlak a môžem si preteky viac užiť. Možno mi bude odmenou jedna či dve ďalšie medaily," dodala Hosszúová.

Najväčšie maďarské lákadlo určite nepovedalo posledné slovo. Ukáže ostrý jazyk znovu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Katinka Hosszúová