Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podmaníková: Keď mám v hlave chrobáka, plávam lepšie

Bolo to prekvapenie. Málo známa prsiarka takmer dosiahla na finále majstrovstiev sveta. Vo windsorskom krátkom bazéne obsadila na 200 metrov 11. miesto. Andrea Podmaníková (19) zažila skvelý rok 2016, stala sa najlepšou plavkyňou Slovenska. O pár dní ju čakajú majstrovstvá sveta v Budapešti, o niekoľko mesiacov sťahovanie za lepšími podmienkami.

20.07.2017 12:00
Andrea Podmaníková Foto: ,
Andrea Podmaníková.
debata

„Rada by som si zlepšila osobné maximá na 50, 100 i 200 metrov prsia,“ vraví rodáčka z Topoľčian pred šampionátom v dlhom bazéne.

Vlani ste sa tešili z ocenenia Plavkyňa roka 2016. Bola to pre vás prelomová sezóna?

Toto ocenenie je dôkazom, že sa mi darilo. Veľmi príjemne ma to prekvapilo, som za to vďačná. Boli dobré i horšie dni. Mrzelo ma, že som sa nedostala na minuloročnú olympiádu do Ria. Na druhej strane som sa plavkyňou roka stala asi pre nadpriemerné výsledky v kanadskom Windsore.

Bol decembrový svetový šampionát v krátkom bazéne vaším najvydarenejším podujatím?

Samozrejme. Konečne som sa výraznejšie presadila medzi seniorkami. Viac mi vyhovuje 25-metrový bazén. Myslím si, že sa zosúladili moja solídna forma i okolnosti, čo sa odrazilo aj na celkovom umiestnení.

Okrem Ria vám už ušli viaceré semifinálové či finálové umiestnenia na MS či ME. Ako to vnímate?

Ušlo mi už asi všetko, čo mohlo. Dúfam, že to už prestane a šťastie sa konečne postaví aj na moju stranu. Nemám hlavu v smútku, nič také vážne sa nestalo.

O pár dní vás čaká vrchol sezóny – majstrovstvá sveta v dlhom bazéne. Ako ste sa na Budapešť pripravovali?

Absolvovala som niekoľko sústredení i pretekov a najmä ukončila strednú školu. Keďže ju už mám za sebou, môžem sa naplno venovať mojej priorite – plávaniu. Nehovorím, že škola nie je dôležitá, ale šport je momentálne u mňa na prvom mieste.

Hovorieva sa, že maturita je formalita. Platilo to aj u vás?

Týždeň pred ňou som mala obavy. Nakoniec to nebolo až také hrozné (smiech). Najväčšie problémy mi narobila ekonomika, a to nielen kvôli téme, ktorú som si vytiahla. V deň skúšky sa zmenil harmonogram, musela som prísť o hodinu skôr. V zhone som sa obliekla asi za tri minúty, spolužiačka mi musela pred školou ešte zapínať šaty. Celá som sa triasla a keď som si vytiahla tému, bola som hotová (smiech).

Na Orca Cupe ste si okrem osobných rekordov odniesli domov do Topoľčian aj cenný skalp olympijskej víťazky z Londýna a majsterky sveta Ruty Meilutytéovej z Litvy. Povzbudilo vás to?

Pomohlo mi, že som nemala plnú hlavu plávania. Premýšľala som aj nad maturitou. Niekomu čistá hlava pomáha, mne zjavne nie. Keď v nej mám nejakého chrobáka, ide mi to lepšie. Víťazstvo nad Rutou bolo mojich päť minút slávy. Užila som si ich (smiech). Som rada, že som zviditeľnila svoje i meno slovenského plávania. Je skvelé, že moje víťazstvo videli domáci fanúšikovia. Bolo to zadosťučinenie a nezabudnuteľný po­cit.

Na jednej zo sociálnych sietí ste sa pochválili fotkou z detroitskej Joe Louis Arény. Páčil sa vám duel NHL?

Jasné, bol to super zážitok. Brat kedysi hrával hokej, mám k tomuto športu blízko. Bola som prvýkrát v USA, nechcela som si to nechať ujsť. Je to bezpochyby lepší hokej ako na Slovensku.

V nedeľu sa pre vás začínajú MS v Budapešti. Na aký výsledok si trúfate?

Neviem odhadnúť, v akej forme momentálne som a na aké umiestnenie to bude stačiť. Nesústreďujem sa na to. Zatiaľ si neuvedomujem, že v piatok idem na svetový šampionát. Je to veľká vec. Je možné, že sa mi po príchode roztrasú kolená. Mojím cieľom je zlepšiť si osobný rekord na všetkých troch prsiarskych vzdialenostiach – 50, 100 aj 200 metrov.

V septembri vás čaká veľká životná i plavecká zmena…

Na jeseň idem do Dallasu, budem študovať biznis na miestnej univerzite. Momentálne doťahujeme ešte nejaké formality a detaily.

Budete tam trénovať pod vedením Steva Collinsa, bývalého kouča Martiny Moravcovej. Tešíte sa?

Aj sa teším, aj sa bojím. Odchádzam do neznámeho prostredia, kde si budem musieť nájsť nových kamošov i svoju pohodu. Som samostatnejšia a vidím šancu na veľké plavecké zlepšenie. Chcem zo seba vyťažiť čo najviac, to je priorita číslo jeden. Rada by som sebe i ľudom okolo mňa robila radosť. Čakajú ma prázdniny a budú trochu iné. Chcem ten voľný čas stráviť s najbližšími a rozlúčiť sa s nimi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Podmaníková