Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolt sa lúči s obľúbenou Ostravou. Láka ho futbal

Marcel Lomnický si to znovu rozdá s tréningovým partnerom Pawlom Fajdekom, Ján Volko premiérovo s Usainom Boltom. Po 56. raz hostí Mestský štadión vo Vítkoviciach atletické hviezdy.

28.06.2017 09:00
debata
Usain Bolt na tlačovej konferencii pred Zlatou... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Usain Bolt Usain Bolt na tlačovej konferencii pred Zlatou tretrou 2017.

Nie je to žiadna fráza, v roku majstrovstiev sveta v Londýne príde ladiť formu na ostravskú Zlatú tretru elitná svetová špička.

Volko po boku legendy

Medzi ňu sa dostala aj trojica Slovákov. Ostáva len veriť, že ich elita dotlačí čo najbližšie k osobným maximám – a možno aj k nim.

V utorok nastúpil do súťaže Marcel Lomnický. Na ďalšom zo seriálu IAAF Hammer Throw Challenge chcel potrápiť poľských favoritov Pawla Fajdeka, Wojciecha Nowickeho či olympijského víťaza z Ria Dilšoda Nazarova.

V stredu vstúpi do hlavného programu mítingu aj slovenská jednotka v skoku do výšky Matúš Bubeník. Po zdravotných ťažkostiach sa rodák z Hodonína pomaly dostáva do formy. S tohtoročným maximom 219 cm nepatrí k favoritom, ale 27-ročný pretekár je schopný skočiť aj o desať centimetrov viac.

Vrcholom Zlatej tretry bude tradične šprint na sto metrov. V najsledovanejšej atletickej disciplíne sa s najrýchlejším mužom plánety Usainom Boltom predstaví aj Ján Volko. „Bežať s Boltom bude fantastické. Pôjdem naplno a uvidím, na čo to bude stačiť," vravel pred časom vicemajster Európy na 60 m z marcového halového šampionátu v Belehrade.

Získa deviatu tretru?

„Dôvod, prečo sa do Ostravy rád vraciam, je plný štadión. Ľudia prídu bez ohľadu na to, či svieti slnko, alebo prší. Preto som si Zlatú tretru tak obľúbil," priznal na pondelkovej tlačovej konferencii Bolt. „Všetko tu dobre poznám. Som prekvapený z tohto tepla, keď som tu bol po prvýkrát, bolo chladno. Asi som z Jamajky doniesol trochu slnka."

Boltovi prirástlo hutnícke mesto a jeden z najlepších mítingov na svete k srdcu. V Ostrave sa predstaví po deviaty raz – a naposledy. V rozlúčkovej sezóne zamáva divákom a pokúsi sa s ich pomocou získať deviatu trofej.

„Bolo náročné naplánovať si mítingy, väčšina z nich je pred majstrovstvami sveta v Londýne. Chcem si pred koncom kariéry užiť každé preteky, podpis, ktorý rozdám, či fotografiu, ktorú si urobím s fanúšikmi. Sú a budú to veľmi silné emócie, lebo všetko bude naposledy. Bude mi chýbať súťaženie i diváci. Doma mám vystavenú každú krištáľovú tretru, ktorú som v Ostrave získal. Veľmi som si túto trofej obľúbil a verím, že pridám ďalšiu," priznal trochu netradične s vážnym hlasom. Osemnásobný olympijský šampión, svetový rekordér na 100 (9,58) aj 200 m (19,19), ikona kráľovnej športu píše poslednú kapitolu svojej bohatej a úspechmi pretkanej kariéry. Hoci nevie, kam povedú jeho ďalšie kroky, končiť sa nechystá.

„Nepochybujem o mojom rozhodnutí skončiť. Mám za sebou skvelé roky, užil som si každý okamih mojej kariéry. Boli tam rôzne vrcholy i pády, za ktoré som vďačný. Vidím veľký potenciál v mladých krajanoch. Hoci sa ma môj kouč Mills snaží prehovoriť na trénerskú cestu, zatiaľ odolávam (smiech). Veľmi som nad dňami po kariére nepremýšľal, ale rozhodne sa nechystám odísť z atletického oválu," vysvetľovala uvoľnená 30-ročná legenda a prekvapila futbalovými plánmi: „Mám dohodnutý tréningový týždeň v Borussii Dortmund. Ak sa mi bude dariť, môžem sa vydať aj profesionálnou dráhou."

Teší sa na Tokio 2020

Počas stretnutia s novinármi pôsobil žoviálne, zabával gestami, prekvapoval protiotázkami, usmieval sa. Jeho šou i nesporný talent budú atletike chýbať. Kráľovná zatiaľ nemá nikoho, kto by jej staré telo pozdvihol tak ako Bolt.

Usain Bolt spôsobil v Česku ošiaľ aj pred rokom. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Usain Bolt Usain Bolt spôsobil v Česku ošiaľ aj pred rokom.

Jeho prvý veľký štart prišiel na juniorskom svetovom šampionáte v roku 2001 v maďarskom Debrecíne. Hoci sa nedostal do finále v behu na 200 m, tešil sa aspoň z vtedajšieho osobného maxima 21,73 s. V auguste si na MS v Londýne vypočuje posledný štartový výstrel. Neobáva sa prehry?

„Verím svojmu trénerovi, takými vecami sa nezaoberám. Dokázali sme spolu vyhrať znova a znova. Nemám pochybnosti," odpovedal stroho, ale promptne. Neláka ho túžba predĺžiť si kariéru ešte o tri roky a pokúsiť sa na olympiáde v Tokiu 2020 pridať ďalšie medaily?

„Nie, nie. Netuším, ako sa budem cítiť počas Hier, ale teším sa, že budem iba sedieť doma a sledovať, kto bude novým olympijským šampiónom. Favoritov je viacero, v USA i na Jamajke je mnoho mladého potenciálu," zamýšľal sa.

Bolt prišiel do Ostravy po deviaty raz, dvakrát neštartoval vinou zranení. Pri otázke, čo bude robiť o 11 rokov, pobavil.

„Snáď mi nenarastie pivné brucho (smiech). Je to dlhá doba. Budem sa snažiť pomáhať atletike. Možno budem ženatý, možno budem mať aj deti. Uvidíme," dodal.

Okrem Bolta sa vypredané 15-tisícové hľadisko môže tešiť na štvornásobného olympijského víťaza Mohameda Faraha, ktorý v Londýne 2012 a Riu 2016 predviedol zlaté double na 5000 a 10 000 m. Do Ostravy zavíta aj Wayde van Niekerk. Dvadsaťštyriročný Juhoafričan na lanských Hrách šokoval atletický svet – v behu na 400 m z ôsmej dráhy preletel okolo všetkých súperov a vstúpil do histórie famóznym svetovým rekordom 43,18. Chýbať nebude ani David Rudisha, držiteľ najrýchlejšieho času na 800 m – 1:40,91 min.

Hlavný program sa začína o 16.30 skokom o žrdi žien. Športová časť vyvrcholí 20.55 šprintom na 100 m. O desať minút je naplánovaná špeciálna rozlúčka s Usainom Boltom.

Bude znovu taká, na akú si atletický svet za ostatné roky zvykol – víťazná?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Ján Volko #Zlatá tretra v Ostrave 2017