Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korčok: Teší nás, že záujem o atletiku rastie

Sme pripravení, zdôrazňuje Peter Korčok, šéf Slovenského atletického zväzu, na prahu 52. ročníka mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft. Po vlaňajšom znovuzrodení ponúkne moderný šamorínsky komplex x-bionic® sphere návštevníkom opäť zážitky z veľkej atletiky.

16.06.2017 09:00
Peter Korčok Foto: ,
Peter Korčok.
debata

Aký ste mali pocit po skončení vlaňajšej obnovenej péteesky? Splnila očakávanie?
Splnila. Do opätovného organizovania mítingu s chýrnou značkou sme sa pustili s veľkým nadšením. Radosť sme mali už z toho, že míting môžeme obnoviť. Získali sme užitočné skúsenosti, zorganizovať atletické preteky na novom mieste si vyžadovalo nesmierne veľa námahy. Teraz to už bolo pragmatickejšie, vedeli sme, čo máme urobiť lepšie. Snažili sme sa vylepšovať detaily. Mám dobrý pocit, no uvidíme, čo prinesie míting.

Bude lepší než vlaňajší?
Začali sme sa naň chystať podstatne skôr ako vlani, keď sme mali na samotnú prípravu približne tri mesiace. Už po skončení minuloročného mítingu sme postupne pracovali na terajšom. Intenzínve posledný polrok. Môžem povedať, že diváci uvidia silnejšiu konkurencia než vlani, čo je zárukou kvalitných výkonov. Dôležité je, že máme schopný tím organizátorov, využijeme ho v príprave ďalších podujatí, ktoré nás čakajú. Chystáme európsky šampionát v cezpoľnom behu, minulý týždeň nám Európska rada Medzinárodnej atletickej federácie oznámila, že sme dostali Európsky pohár vo vrhoch v roku 2019.

Bude zahraničným účastníkom konkurovať slovenská atletická špička?
Áno, v tých disciplínach, ktoré sú v programe. Záujem slovenských atlétov štartovať doma je naozaj veľký. Chodec Matej Tóth absolvuje jedinú súťaž pred majstrovstvami sveta, veríme, že šprintér Ján Volko potvrdí dobrú formu. Ak budú žičiť podmienky, aj ďalší atléti budú mať možnosť splniť limity na podujatia v tomto roku. Do budúcnosti máme predstavu, že program výraznejšie obohatíme národným programom. Tým, že hostíme svetovú kladivársku špičku, bude v hlavnom programe menej disciplín.

Bolo náročné získať na míting najlepších svetových kladivárov?
Veľmi nám pomohol kandidačný proces k majstrovstvám Európy v krose. Európska atletická federácia nás podrobne preverovala, zisťovala, čoho sme schopní, ako areál vyzerá. Mali sme niekoľko inšpekčných návštev, to nám výrazne pomohlo. Boli tu zástupcovia svetovej atletiky, v športovej diplomacii sme sa posunuli výrazne vpred. To bol aj jeden z dôvodov, že sme získali aj prestížnu kladivársku súťaž.

Z vyše 500 atletických mítingov skončila péteska na 53. mieste. Spokojnosť?
Je to porovnanie, kde sa asi nachádzame. Do úvahy sa berú výkony atlétov i organizácia podujatia. Radi by sme sa posunuli vyššie. Mňa však zároveň teší stúpajúci záujem o atletiku. Pred piatimi rokmi mal atletický zväz štyri a pol tisíc členov, dnes máme pätnásťtisíc a vidíme, že atletika má obrovský potenciál – aj v súvislosti s deťmi. Rastie členská základňa i popularita atletiky. A som veľmi rád, že sa zvyšuje kvalita našich najlepších atlétov.

Medzi čestnými hosťami mítingu sú poprední predstavitelia svetovej i európskej atletiky Sergej Bubka i Nór Svein Hansen. Čo si sľubujete od ich návštevy?
Obaja péteesku veľmi dobre poznajú z minulosti, k Bratislave majú veľmi pozitívny vzťah. Sergej tu utvoril dva svetové rekordy, pán Hansen si náš míting obľúbil. Teraz im ho predstavíme v novom dejisku, na vlastné oči uvidia jeho organizáciu. Máme aj veľa ďalších tém na diskusiu. Európska atletika je veľmi progresívna – aj smerom k svetovej atletike. Je zaujímavé, že niektoré problémy, ktoré rieši slovenská atletika, sa dajú aplikovať aj na európsku. A aj my môžeme z našich skúseností niečo poradiť. Vzájomne sa môžeme obohacujeme.

S odstupom času – aký najväčší zážitok vám utkvel z minulého ročníka? Úľava, keď sa skončil a obišla ho búrka?
(so smiechom) To nie… Veľmi sa mi páčila spontánnosť Alberta Juantorenu, dvojnásobného olympijského víťaza z OH 1976 v Montreale. Spontánnosť k organizátorom, pretekárom, médiám. Aj on prispel k žičlivej atmosfére. Zaujímavou raritkou bolo, že na vlastné oči videl prekonanie jeho rekordu mítingu, osobne dekoroval víťaza, Keňana Nicholasa Kipkoecha. Na to rád spomínam. Veľmi si želám, keby sme to aj teraz premostili – legendy z minulosti sa prepoja s možnými legendami budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Korčok #míting P-T-S