Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smršť štvoritých skokov? Majster sveta varuje pred vážnymi zraneniami

Smršť štvoritých skokov v mužskom krasokorčuľovaní môže viesť k zraneniam, obáva sa trojnásobný majster sveta Patrick Chan.

19.04.2017 14:04
Patrick Chan Foto: ,
Pád Patricka Chana.
debata

Mladé telá pretekárov nastupujúcej generácie podľa neho ešte maskujú bolesť. Tvrdí, že Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) by mala uvažovať o obmedzení počtu štvoritých skokov vo voľných jazdách. Chan sa ale obáva, že federácia nezakročí, kým sa skutočne niekto nezraní.

Všetci medailisti z majstrovstiev sveta v Helsinkách, Japonci Juzuru Hanju a Šoma Uno a Číňan Ťin Po-jang, skočili vo voľnej jazde štyri štvorité skoky. Američan Nathan Chen ich počas majstrovstiev štyroch kontinentov úspešne zaradil hneď päť.

Pre telo je to enormná záťaž. „Výhodou sedemnásťročných, ako je Nathan a Šoma, je nesúlad medzi fyzickou záťažou, ktorú prechádzajú ich tela, a spojmi do mozgu, ktorými sa prenáša bolesť. Aj v prípade zranenia je telo vďaka mladosti efektívne v rýchlej regenerácii a maskovaní potenciálnych zranení,“ povedal agentúre Reuters Chan, ktorý sa v Tokiu pripravuje na tímovú súťaž World Team Trophy.

Svetový šampión z rokov 2011 až 2013 sa doučil štvoritý salchow, aby bol konkurencieschopný. Prvýkrát v kariére vo voľnej jazde skočil tri štvorité skoky, ale stačilo to len na piate miesto. Do skokanských dostihov sa zapojiť nemieni. „Budem sa držať toho, čo viem. Pretože ak by som sa pokúšal o nemožné, buď by som bol príliš frustrovaný v okamihu, keď by som si šport neužíval, alebo by som sa zranil a možno musel mať v tridsiatich rokoch umelé bedrové kĺby,“ poznamenal dvadsaťšesťročný krasokorčuliar.

Keď počul, že olympijský víťaz a majster sveta Hanju vyhlásil, že vedecky sú možné aj skoky s piatimi rotáciami, len prevrátil oči. „Keď som vyhral majstrovstvá sveta v roku 2011, myslel som si, že počas môjho života nikto nedokáže skočiť štvoritý lutz, ani som nemyslel na svoju kariéru. Ale ukázalo sa, že som sa mýlil. Takže možno príde aj na päť rotácií, ale ja to rozhodne nedokážem, pretože moje telo to nezvládne,“ uviedol Chan.

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Patrick Chan