Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odvolaný Galovič: Pre mňa je to krutá prehra, ale dobrá skúsenosť

Od roku 2010 do minulého piatka sa vo Vojenskom športovom centre Dukla Banská Bystrica vystriedalo šesť riaditeľov. Odstupujúci Richard Galovič zastával túto pozíciu od jesene 2015.

03.04.2017 10:00
Richard Galovič Foto: ,
Richard Galovič.
debata

„Dnes majú športovci o tristo percent viac financií na prípravu ako pred mojím príchodom,“ vraví. Post riaditeľa po ňom 1. apríla prebral dlhoročný reprezentačný tréner v chôdzi Roman Benčík.

Prečo došlo k porušeniu zákonov, ktoré viedli k vášmu odvolaniu?
Keďže naša organizácia nemá v bežnom rozpočte pridelené žiadne financie na investície, potrebné projekty máme rozpracované priebežne. Ku koncu roka nám ministerstvo obrany na základe vývoja rozpočtu pridelí alebo nepridelí peniaze na nákupy. Obvykle sa to deje v decembri, keď sa štátne financie musia stihnúť vyčerpať. Vtedy nastáva hektické obdobie, snažíme sa zabezpečiť aspoň prioritné nákupy v súlade so zákonom.

Ministerstvo obrany argumentuje chybami pri nákupe softvéru za pol milióna eur a móla za 75-tisíc eur. Viete tieto chyby vysvetliť?
Ide skôr o moderný hausbót na uskladnenie motorových člnov, výstroja a bezpečné nastupovanie a vystupovanie kanoistov na vodu; nie mólo. Jeho obstarávanie sme riešili rovnako ako pri všetkých investičných nákupoch od môjho príchodu do Dukly – cez štátny elektronický kontraktačný systém. Chyba sa stala pri úhrade faktúry, v ktorej bola okrem čiastky za jeho výrobu aj suma za jeho montáž a umiestnenie na vodu vo výške 4438 eur. Zhotovený hausbót sme prevzali, ale vzhľadom na klimatické podmienky a nezískané povolenia sme ho nespustili na vodu. Podľa zákona ide o závažné porušenie aj napriek tomu, že peniaze boli hneď po kontrolnom zistení vrátené do štátneho rozpočtu. Hausbót sme navyše zaradili do odpisovej kategórie ako keby bol využívaný, čo je hrubá účtovná chyba. Mrzí ma to, ale na druhej strane som hrdý. Mám radosť, že po štrnástich rokoch prosenia o túto základnú tréningovú potrebu ju v tejto sezóne budú môcť naši rýchlostní kanoisti v Trenčíne naplno využívať.

Chyby ste však urobili aj pri nákupe softvéru za 434-tisíc eur. O čo šlo?
Je to moderný informačný systém na riadenie všetkých ekonomických procesov našej organizácie. Zaviedol online harmonogram prípravy každého športovca. Vďaka nemu vieme kontrolovať každé euro vynaložené na zabezpečenie prípravy, tréningové pobyty, športový výstroj a realizačné tímy. Systém je plne kompatibilný so štátnym informačným systémom športu, jeho využívanie zefektívni vynakladanie štátnych prostriedkov na vrcholový šport. Systém sme vyvíjali a testovali tri mesiace, pričom sme čakali, či nám na jeho zakúpenie ministerstvo obrany nájde peniaze. Dostali sme ich až koncom roka. Keďže išlo o veľký obnos, zložité obstarávacie procesy a veľmi málo času, pomáhalo nám s tým priamo ministerstvo – a aj napriek tomu sme urobili procesné chyby. V každom prípade som vďačný, že sa to podarilo, lebo systém je pripravený na využívanie nielen v prostredí Dukly, ale aj vo všetkých partnerských organizáciách a športových zväzoch, ktoré sa starajú o vrcholových športovcov.

Považujete odvolanie za politicky motivované?
Mňa politika nezaujíma. Urobil som viacero chýb a minister obrany Peter Gajdoš ma na ich základe odvolal, na čo má plné právo. Aj napriek tomu sa mu chcem poďakovať za viacero pozitívnych vecí a osobný prístup k našim športovcom

Boli ste piatym šéfom od roku 2010. Nenarušujú časté zmeny na tomto poste koncepciu, ktorou sa Dukla snaží byť konkurencieschopnou svetovej elite?
Niekde je určite veľký problém. Buď ministerstvo nerozumie skutočným potrebám športu a nevie vybrať dobrého riaditeľa, alebo typ organizácie, akou je Dukla, nezodpovedá reálnym potrebám štátnej športovej reprezentácie. Riaditelia tak následne robia buď športovo-koncepčné chyby, čo sa prejavuje na zlých športových výsledkoch, alebo ekonomické, ktoré sú porušením zákona.

Podporili vás viacerí športovci a tréneri. Nečakali ste to aj od ministerstva?
Za chyby sa platí, zákony musia platiť pre všetkých rovnako. Pre mňa je to krutá prehra, ale dobrá skúsenosť. Doplatil som na extrémne zameranie na šport, hraničnú aktivitu, podcenenie niektorých kontrolných aspektov a ako povedala aj jedna kolegyňa, na naivitu pri práci s ľuďmi.

Športovci žiadajú, aby sa pri takýchto prípadoch viac diskutovalo a menej odvolávalo. Súhlasíte?
Ak komplexne nezmeníme štátnu politiku v oblasti športu, skvelé výsledky nedosiahneme vďaka systému, ale iba vďaka obetavosti rodín, ich fanatizmu a pár fungujúcim športovým zväzom. Štát má šport podporovať a kontrolovať. Za dlhodobú koncepciu, ako má byť riadený, však musia zodpovedať športoví odborníci.

Ako hodnotíte svoje pôsobenie na poste riaditeľa VŠC?
Som sklamaný, že som nedokončil rozbehnuté projekty k olympijským hrám, vidím v našich športovcoch obrovský potenciál. Som presvedčený, že už na ZOH v Pjongčangu 2018 by mohli športovci Dukly získať niekoľko medailí. Som vďačný bývalému ministrovi obrany Martinovi Glváčovi. Angažoval ma a stotožnil sa s koncepciou, ktorú som vypracoval v spolupráci s najúspešnejšími športovcami a ich trénermi.

Považujete vašu koncepciu za úspešnú?
Dnes majú športovci o 300 % viac financií na športovú prípravu ako pred mojím príchodom. Máme menej administratívnych zamestnancov, ale sú šikovní a motivovaní platmi, ktoré sú v priemere o 30 % vyššie, ako keď som prišiel. Zaviedol som diferencovanú podporu a presné výkonnostné kritériá. Po trinástich rokoch sme sa opäť systematicky začali starať o mladé talenty. Som presvedčený, že to úspech ešte len prinesie.

Zaskočil vás náhly koniec vo funkcii?
Spôsob, akým sa udial, je zbytočne emočný. Nezbavujem sa akejkoľvek zodpovednosti za všetko dobré aj zlé, čo sa v Dukle udialo počas posledných dvadsať mesiacov. Lokálny tlak na moje odvolanie bol už od môjho príchodu do Banskej Bystrice. Sám som mojim nadriadeným navrhol, aby ma v prípade, že s mojou prácou nebudú spokojní, vymenili. Som športový manažér, nikdy som nebol politickým nominantom. Pracujem pre kohokoľvek, kto mi utvorí adekvátne podmienky na prácu. Dukla, naši športovci, tréneri a veľká väčšina mojich kolegov mi prirástli k srdcu.

Premýšľali ste už nad tým, kam povedú vaše kroky?
Dnes skôr presne viem, čo a ako už robiť nebudem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Banská Bystrica #Richard Galovič