Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková: Po Riu som zvažovala, či pokračovať. Streľba má stále prednosť

V zime urobila viacero zmien. Má novú zbraň i techniku nahadzovania. Do sezóny napriek tomu vstúpila víťazstvom na dobre obsadených pretekoch v Dauhe.

08.03.2017 11:00
Danka Barteková Foto: ,
Danka Barteková.
debata

„Veľmi ma to potešilo. Keď sa mi vydarí vstup do sezóny, tak sa zväčša celý rok držím na dobrej vlne. Teraz bol začiatok vynikajúci, verím, že to pôjde. Po viacerých zmenách je to signál, že všetko je v poriadku. Som vďaka tomu pokojnejšia,“ tvrdí športová strelkyňa Danka Barteková (32), bronzová medailistka v skeete z olympijského Londýna 2012 a členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Po olympiáde ste si dopriali dlhú pauzu. Tešili ste sa o to viac na strelnicu?
Päť mesiacov som sa nechytila zbrane. Nikdy predtým som takú dlhú pauzu nemala. Po nie príliš pozitívnom Riu (na olympiáde obsadila 16. priečku, pozn.) som si potrebovala poriadne mentálne oddýchnuť. Po pauze som sa opäť tešila do práce. Bonus je, že vďaka niektorým zmenám začíname akoby odznova. Mám na čom pracovať a čo skúmať. Je to dobrý impulz.

Zvažovali ste po návrate z Ria či pokračovať v kariére?
Dosť som nad tým premýšľala. Makala som celú sezónu azda ešte viac ako v predošlých a nedopadlo to dobre. Naplnila som si – aj keď stále nie všetky – športové ambície. Stále som však cítila, že sa streľbe chcem venovať, mám vnútornú motiváciu.

Nakoľko vážne bolo vaše rozhodovanie?
Mala som dokorán otvorené dvere do MOV… Za štyri roky som sa tam dobre etablovala. Teraz mám ďalšie štyri, aby som si pozíciu ešte viac upevnila a prípadne zabezpečila ďalšiu prácu po skončení športovej kariéry. Mohla som sa štyri roky venovať len svojej budúcnosti. Bolo to lákavé. Stále však chcem niečo dokázať a zatiaľ si nedokážem predstaviť život bez športu. Čo bude o dva, tri, päť či osem rokov, neviem.

Aké sú teda vaše najbližšie ambície?
Vrcholom sezóny sú majstrovstvá sveta. Na MS som ešte nikdy nevyhrala. Mám štyri bronzy a jedno juniorské striebro. Aj to je jedna z vecí, ktoré mi bránia povedať: stačilo, končím. Idem znovu spoznávať svoje hranice a limity. Okrem MS sa budem sústreďovať aj na európsky šampionát. Medaila odtiaľ by bola tiež príjemný bonus.

Sezóna po olympiáde býva pre mnohých športovcov voľnejšia, oddychovejšia. Bude tak i u vás?
Vedome som vynechala úvodné dve kolá Svetového pohára, nezmyselne nám ich dali na február a marec. Aby som ich stihla, musela by som začať trénovať veľmi skoro, niekedy v decembri. V našich podmienkach je to nemysliteľné. Musela by som stráviť dva mesiace niekde v zahraničí. Preto pôjdem na jediné preteky Svetového pohára v Larnake na prelome apríla a mája. Práve vtedy by mi mohla gradovať forma.

Plánujete sa viac pripravovať v Taliansku. Čo vás k tomu vedie?
Budem trénovať na trochu inej strelnici, než máme na Slovensku. V tíme s Gabrielem Rossettim, olympijským víťazom v skeete. Na strelnici Montecatini funguje strelecká škola, môžem tam kedykoľvek prísť. Sú tam vynikajúce podmienky. Keď som tam, nemusím riešiť, čo sa deje doma a úplne vypnem. Ročne by som tam mala stráviť tridsať až tridsaťpäť dní. Budem sa tam pripravovať pred vrcholmi sezóny, keď treba vyšperkovať techniku. Zvyšok odtrénujem doma.

Už dlhšie musíte synchronizovať športovú kariéru s povinnosťami z členstva v MOV. Aký na to máte kľúč?
Streľba je pre mňa naďalej priorita číslo jeden. Povinnosti z MOV som vždy len vsúvala medzi strelecké. Zasadnutie MOV bude tento rok až po MS, takže tam pôjdem. Prezentácie olympijských miest v júni, žiaľ, neprichádzajú do úvahy kvôli ME. Všetko mi však tolerujú a držia mi palce. Vedia, že je to daň za to, že stále aktívne športujem.

zväčšiť Streľba je pre mňa naďalej priorita číslo... Foto: SITA, Martin Medňanský
danka barteková, streľba Streľba je pre mňa naďalej priorita číslo jeden, vraví slovenská strelkyňa Danka Barteková.

Čo hovoríte na odstúpenie Budapešti z kandidatúry na usporiadanie olympiády v roku 2024?
Musím byť neutrálna, ale osobne ma to veľmi sklamalo. Tešila som sa, že by olympiáda mohla byť blízko Slovenska, dostupnejšia pre našich ľudí a fanúšikov. Na druhej strane, pokiaľ ľudia nechcú olympiádu, nech už je to z akýchkoľvek dôvodov, je nezmysel dávať ju tam. Najmä, keď sa pozrieme do Ria, kde športoviská po olympiáde chátrajú a sú neudržiavané. Musíme si v MOV poriadne zvážiť ako ďalej. Vyberať mestá, ktoré sú schopné nielen zorganizovať olympiádu, ale naplniť aj plán športového dedičstva po jej skončení. Keď kandidujú, sľubujú, ako sa každé športovisko bude využívať, ale realita v Riu je katastrofálne odlišná.

Nestraší vás, že o usporiadanie OH 2024 sa teraz uchádzajú len dve mestá – Paríž a Los Angeles?
Zo začiatku bolo sedem kandidátov. Troch odhovoril MOV už pri prihláškach. Zvíťazí len jeden, ostatní z kandidatúry nič nemajú. MOV sa snaží zabrániť tomu, aby sa plytvalo financiami na kandidatúry, propagáciu a reklamu, ktoré neprinesú žiaden úžitok. Ďalšie dve mestá odstúpili z politického dôvodu, Budapešť čiastočne aj preto, že ju nechcú ľudia. Ostali dvaja ostrieľaní organizátori. Som presvedčená, že v Paríži i Los Angeles by sme sa nemali čoho báť.

Pozeráte sa výhľadovo na olympiádu 2020 v Tokiu?
Na rovinu: nemám v sebe nič také, že teraz musím vydržať štyri roky. Streľbu robím momentálne s radosťou a vášňou. Užívam si to. Nie preto, že mám miestenku a musím ísť na olympiádu. Keď mi prestane prinášať radosť, skončím. Rovnako keď prestanem dosahovať dobré výsledky. Rada vyhrávam a potrebujem to. Ak vydržím do Tokia, budem len rada. Nie je to však žiaden môj cieľ. Vlani mi streľba neprinášala satisfakciu. Trápila som sa a bojovala najmä sama so sebou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková