Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tragický úvod sezóny. Po havárii na Rely Monte Carlo zomrel divák

Belgičanovi Thierrymu Neuvillovi najlepšie vyšiel úvodný súťažný deň novej sezóny majstrovstiev sveta v rely.

20.01.2017 08:32 , aktualizované: 10:56
Hayden Paddon, John Kennard Foto: ,
Hayden Paddon s navigátorom Johnom Kennardom na štarte Rely Monte Carlo.
debata

Po štvrtkových dvoch večerných rýchlostných skúškach je jazdec tímu Hyundai na čele poradia Rely Monte Carla, prvých pretekov v kalendári seriálu. S vozidlom Hyundai i20 Coupe si na prevažne suchej asfaltovej trati vypracoval náskok 7,8 s pred úradujúcim a štvornásobným majstrom sveta Sébastienom Ogierom. Najrýchlejší bol v oboch skúškach. Francúz v Monaku debutuje v tíme M-Sport World Rally a za volantom Fordu Fiesta WRC. Tretí Juho Hänninen na Toyote už zaostáva za lídrom o 15 sekúnd.

„Všetko bolo v poriadku, ale auto je na supermäkkých pneumatikách až príliš rýchle, čo sa mi veľmi nepáčilo. Radšej som nešiel na plný plyn, ale aj tak sme dosiahli dobré časy. Máme sa v čom zlepšovať,“ citovala Neuvilla oficiálna stránka seriálu wrc.com. Ogier mal menej času na testovanie po odchode nemeckej automobilky Volkswagen zo scény rely. Napriek tomu bol s ouvertúrou spokojný: „Zvolil som zabezpečovaciu jazdu. V týchto podmienkach je náročné nájsť hranicu. Určite môžeme byť rýchlejší, ale v prvých dňoch sezóny je opatrnosť na mieste.“

Neuville a Ogier ako jediní absolvovali kompletné merané úseky, pretože po nehode Haydena Paddona v prvej skúške organizátori zrušili 21,25 km dlhý test z Entrevaux do Ubraye.

Nehoda Paddona

Pri havárii sa zranil fotograf, ktorého previezli vrtuľníkom do nemocnice v Nice. Usporiadatelia v noci oznámili, že päťdesiatročný Španiel, ktorého po nehode vrtuľníkom prepravili do nemocnice v Nice, aj napriek okamžitej lekárskej pomoci zomrel.

Divák bol blízko trate, podľa všetkého v miestach, kam bol zakázaný prístup. „Videli sme toho muža, ako si postavil svoju GoPro kameru na cestu a stúpol si o meter vyššie na breh,“ opísal tragický moment očitý svedok nehody Romain Deeger pre DH.be.

„Kričali sme na neho, aby tam nestál. Dalo by sa čakať, že po prvých dvoch autách mu dôjde, že stojí zle … Keď tadiaľ Paddon prechádzal, auto skĺzlo a narazilo. Náraz toho človeka rozdrvil, potom odletel a dopadol hlavou na cestu,“ doplnil belgický automobilový pretekár. Divák podľa neho zomrel bezprostredne po nehode, agentúra AFP uviedla, že utrpel zástavu srdca.

Poľutovanie nad tragédiou vyjadril aj Paddonov tím Hyundai.

Rely Monte Carlo – poradie po štvrtkových dvoch rýchlostných skúškach:
1. Thierry Neuville (Belg.) Hyundai i20 15:01,1 min, 2. Sébasien Ogier (Fr.) Ford Fiesta +7,8 s, 3. Juho Hänninen (Fín.) Toyota Yaris +15,0, 4. Kris Meeke (V. Brit.) Citroën C3 +15,8, 5. Ott Tänak (Est.) Ford Fiesta +19,4, 6. Elfyn Evans (V. Brit.) Ford Fiesta +21,0, 7. Craig Breen (Ír.) Citroën DS3 +25,4, 8. Dani Sordo (Šp.) Hyundai i20 +26,6

debata chyba
Viac na túto tému: #WRC #Rely Monte Carlo #Thierry Neuville #Hayden Paddon