Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odoberú Rusku MS 2018? Patríme k najčistejším na svete, reaguje Mutko

Lídri 19 národných antidopingových agentúr žiadajú odobrať Ruskej federácii právo na usporiadanie všetkých medzinárodných športových súťaží vrátane futbalových majstrovstiev sveta v roku 2018 dovtedy, kým sa oficiálne neospravedlní za štátom riadený dopingový program.

11.01.2017 10:56 , aktualizované: 11:18
Vladimir Putin, Gianni Infantino Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a šéf FIFA Gianni Infantino v júni minulého roka.
debata (12)

Súdiac podľa reakcie bývalého ministra športu a v súčasnosti vicepremiéra Vitalija Mutka sa ruský pardon konať nebude. Mutko označil vyhlásenie zverejnenom po utorkovom zasadnutí Inštitútu národných antidopingových organizácií (iNADO) v Dubline za spolitizované a odkázal, že ruskí športovci patria k „najčistejším na svete“.

Odporučenia iNADO vzišli z rokovania zástupcov antidopingových inštitúcií z Veľkej Británie, Nemecka, USA, Japonska, Rakúska, Belgicka, Chorvátska, Dánska, Estónska, Fínska, Francúzska, Írska, Holandska, Poľska, Slovinska, Španielska, Juhoafrickej republiky či Švédska. Tí tiež odporučili, aby ruskí športovci nemohli reprezentovať svoju krajinu, a vyzvali, aby všetky aspekty vyšetrovania a disciplinárneho konania prevzala Svetová antidopingová agentúra (WADA). Na Rusko by malo byť podľa nich uvalené moratórium na prideľovanie organizácie ďalších podujatí.

„Namiesto politizovania by sa mali venovať močovým vzorkám,“ odpovedal podľa agentúry R-Sport Mutko a uviedol, že podľa výsledkov testovania Britskej antidopingovej agentúry, ktorá prevzala pokrytie nad Ruskou federáciou, patria jeho krajania k najpoctivejším na svete. iNADO má na stav v krajine iný názor. Vychádza z najnovšej správy kanadského právnika Richarda McLarena o podvodoch nie len počas zimných olympijských hier 2014 v Soči.

„Obhajujúc záujmy poctivých športovcov veríme, že tieto návrhy pomôžu športu vymaniť sa z týchto temných čias a nájsť cestu k lepšej budúcnosti. Na to sú však potrebné isté kroky. Je nevyhnutné, aby zložili účty všetci, ktorí sú zodpovední za štátom podporovaný podvod v Rusku. Krajina potrebuje absolútne nezávislý antidopingový model. Športovcom, ktorí doplatili na tieto nechutné praktiky, treba vrátiť, čo im patrí,“ uvádza sa okrem iného vo vyhlásení podľa insidethegames.biz. Do konečného znenia napokon nezaradili požiadavku na vylúčenie Ruska zo všetkých medzinárodných športových federácií. Nahradili ju ponukou na masívne testovanie ruských športovcov v jednotlivých odvetviach.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) už vypracovala smernicu s podmienkami, za akých môžu ruskí športovci súťažiť na medzinárodnej scéne so štatútom neutrálneho pretekára. Podobný postup iNADO odporúča aj ďalším strešným organizáciám.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #iNADO