Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko oplakalo Poláka i Svatoša, svet Cruyffa, Aliho a Čáslavskú

Aj slovenská športová scéna prišla v roku 2016 o niekoľko svojich veľkých postáv. Väčšina z nich odišla na večnosť v pokročilom veku, ale doslova šokom bola smrť ešte nedávno aktívneho hokejistu Mareka Svatoša.

31.12.2016 17:48
Marek Svatoš Foto:
Marek Svatoš.
debata

Košický rodák, účastník ZOH 2006 v Turíne a MS 2010 v Kolíne nad Rýnom, sa v americkom Colorade predávkoval liekmi. Mal iba 34 rokov. V severoamerickej NHL hral za Colorado, Nashville a Ottawu, v 344 stretnutiach nastrieľal 100 gólov. Naposledy bol hráčom HC Košice v sezóne 2013/2014.

„Obdivovala som ho pre pokoru. Ospravedlňoval sa aj za veci, za ktoré sa bežne ľudia neospravedlňujú. Bol príliš citlivý a dobrý na tento svet,“ zaspomínala si na Svatoša jeho dobrá známa Maja pre noviny Košice Dnes.

V roku 2016 Slovensko prišlo o najstaršieho žijúceho olympionika – vo veku 93 rokov zomrel Jan Matocha. Legendárna postava rýchlostnej kanoistiky štartovala na prvých OH po druhej svetovej vojne v Londýne 1948, súťažil tiež v Helsinkách 1952. Deviate miesto v K1 na 10 km ho neuspokojilo.

"Kvalifikačné preteky na olympiádu sme mali už v roku 1947. Bol som na nich taký nabudený, že majstra republiky Vamberu som na desaťkilometrovej trati predstihol o štyri minúty. Súťažil som na lodi, ktorú som si za dva týždne sám vyrobil zo smrekového dreva. Loď bola dobrá, ale zďaleka nie taká ako dánske ‚laxeny‘, na ktorých jazdili vtedy dominantní severskí kajakári na čele so Švédom Fredrikssonom. Takú som dostal ako reprezentant až o dva roky neskôr,“ spomínal svojho času Matocha na webe olympic.sk.

Ak sa mohol niekto z novinárov porovnávať so športovcami v popularite, tak potom jedine Karol Polák. Žurnalistická legenda a majster slova zomrel vo veku 81 rokov. Polák bol na 12 olympijských hrách, 9 majstrovstvách sveta vo futbale, 26 majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní, 30 majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní a aj na nespočetnom množstve ďalších turnajov, medzištátnych futbalových zápasoch a európskych klubových futbalových súťažiach. „Hovor málo a povedz veľa,“ znelo jeho krédo pri komentovaní.

SLOVENSKO

JANUÁR

Slovenská športová scéna prišla o žurnalistickú legendu. Po ťažkej chorobe zomrel dlhoročný známy televízny komentátor Karol Polák. Mal 81 rokov. Rodák z Bratislavy bol dlhé roky synonymom športového komentovania v bývalom Československu najmä v oblasti futbalu a krasokorčuľovania. Osobitým štýlom odkomentoval celý rad prenosov z olympijských hier, majstrovstiev sveta, či majstrovstiev Európy. Ako televízny športový komentátor bol na 12 olympijských hrách, 9 majstrovstvách sveta vo futbale, 26 majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní, 30 majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní a aj na množstve ďalších turnajov, medzištátnych futbalových zápasoch a európskych klubových futbalových súťažiach. Spolu s českým kolegom Vítom Holubcom napísal knihu Pripútaný k mikrofónu (1972).

Karol Polák zomrel 17. januára 2016. Foto: SITA
Karol Polák Karol Polák zomrel 17. januára 2016.

Vo veku 53 rokov zomrel po ťažkej chorobe slovenský futbalový kormidelník Ladislav Totkovič, ktorý naposledy pôsobil ako asistent trénera v tíme nováčika Fortuna ligy 2015/2016 MFK Skalica. Ružomberský rodák viedol z pozície šéfa realizačného tímu Levice, Štúrovo, Šaľu, Liptovský Mikuláš, Tatran Prešov, Zlaté Moravce i klub v Malajzii FC Malacca United, v tejto krajine účinkoval aj pri reprezentácii do 23 rokov a tamojšej dvadsaťjednotke.

Vo veku 64 rokov po dlhej a ťažkej chorobe zomrela plavecká olympionička Oľga Richter Kozičová. Pod vedením trénerky Vlasty Wawrovej sa jej ako prvej slovenskej plavkyni v histórii podarilo prebojovať do olympijského finále. Na OH 1968 v Mexico City skončila na 200 m voľný spôsob ôsma, pričom štartovala aj na polovičnej trati. Na krauliarskej dvojstovke predtým v priebehu roka dvakrát prekonala európsky rekord. Po skončení kariéry pôsobila ako trénerka najprv v Bratislave a potom v Rakúsku, kde sa usadila.

FEBRUÁR

Vo veku nedožitých 85 rokov zomrel vo Svite Július Frkáň st., bývalý popredný slovenský oštepár a viacbojár. Najlepší výkon 66,82 m (ešte starým typom oštepu) dosiahol v máji 1962 vo farbách Slávie Košice a aj jeho najlepší desaťbojársky výkon (5856 bodov) je spätý s košickou Sláviou. Po skončení kariéry pôsobil Július Frkáň ako tréner, funkcionár a rozhodca v atletickom klube vo Svite. V 60. rokoch trénoval oštep aj neskoršieho prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Františka Chmelára.

V Bratislave zomrel významný telovýchovný lekár, zakladateľ Antidopingového výboru SR a v rokoch 1992 – 2007 jeho predseda Kazimír Ferienčik. Trenčiansky rodák by sa bol 4. marca dožil 90 rokov. Ferienčik pôsobil v období 1978 – 1990 ako hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre vrcholový šport a bol šéflekárom československých výprav na olympijských hrách v Montreale 1976 a v Moskve 1980. Ako podpredseda Antidopingového výboru ČSFR (1990 – 1992) ešte pred vznikom Slovenskej republiky inicioval založenie samostatnej slovenskej antidopingovej organizácie.

Pri ťažkej dopravnej nehode zahynula bývalá slovenská reprezentantka v bežeckom lyžovaní Petra Urgelová. Mala iba 24 rokov. Tragédia na ceste sa odohrala pri obci Stará Kremnička v okrese Žiar nad Hronom. Urgelová dosiahla skvelé 7. miesto na 5 km klasickou technikou na Európskom olympijskom festivale mládeže v roku 2009 v poľskom Szczyrku, o rok neskôr bola na rovnakej vzdialenosti aj type pretekov v rámci Slavic Cupu v Štrbskom Plese šiesta. Slovensko reprezentovala na juniorských majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní v rokoch 2010 a 2011.

MAREC

Člen Siene slávy slovenského basketbalu Miloš Bobocký 5. marca odišiel na večnosť v úctyhodnom veku 94 rokov. Basketbal hral súťažne od roku 1938 do roku 1953 v tímoch Yukon Ymca, Winetou Ymca, ŠK Bratislava a Sokol Bratislava. Bol dvojnásobným medailistom ME – v zbierke mal zlato zo Ženevy 1946 a striebro z Prahy 1947.

Basketbalista Miloš Bobocký. Foto: Archív
Miloš Bobocký Basketbalista Miloš Bobocký.

Vo veku 64 rokov zomrel v Košiciach bývalý šprintér a neskôr úspešný tréner Andrej Lopuchovský. V 70. rokoch minulého storočia patril k popredným slovenským šprintérom (osobné rekordy na 100 m 10,8 ručne a 10,99 elektronicky, oba v roku 1973). Po skončení aktívnej kariéry pôsobil dlhé roky ako tréner šprintérov v Slávii VŠT Košice (neskôr Slávia TU). Andrej Lopuchovský bol aj trénerom svojho syna Marcela, jedného z najlepších slovenských štvorstovkárov v histórii (400 m – 45,95 a 400 m prekážok – 49,92), účastníka ME 1998, MS 1999, OH 2000, HME 2002, finalistu MSJ 1996 na 400 m prekážok a dvojnásobného finalistu (1997, 1999) ME do 23 rokov.

MÁJ

Vo veku 90 rokov v pondelok 9. mája skonal bývalý slovenský futbalový útočník Vojtech Skyva. Rodák zo Smižian a brat iného futbalistu Františka Skyvu hral v československej lige za Sokol NV Bratislava, ATK Praha, Tankistu Praha, Spartak Košice VSS a ČH Bratislava. So Sokolom, predchodcom Slovana Bratislava, získal tri majstrovské tituly v sérii (1949 – 1951).

JÚN

Vo veku 77 rokov zomrel bývalý hádzanár, tréner a funkcionár Ernest Gubrický. Počas hráčskej kariéry bol vicemajstrom Československa s Lokomotívou Trnava i VSŽ Košice, ligový bronz získal s ČH Bratislava. Ako tréner pôsobil vo funkcii asistenta Rudolfa Havlíka v československej reprezentácii, ktorú potom aj viedol z postu hlavného kormidelníka. Asistentom bol aj v národnom tíme SR počas pôsobenia Petra Hatalčíka. Od roku 2012 bol členom Siene slávy slovenskej hádzanej.

Vo veku 78 rokov zomrel Jozef „Bubo“ Ambruš. Rodák z Leopoldova zasvätil významnú časť svojho života hádzanej, cudzí mu však nebol ani futbal, ani hokej. Práve hádzaná bola jeho srdcovkou napriek zraneniu. Najskôr sa jej venoval ako hráč (hrával za Lokomotívu Leopoldov, Spartak Trnava a ČH Bratislava), potom ako tréner a neskôr aj ako uznávaný rozhodca a funkcionár. Ako arbitra, ktorý počas svojej kariéry rozhodoval vyše 1000 zápasov, z toho 400 medzinárodných, ho ocenili Zlatou píšťalkou Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF).

JÚL

Vo veku 94 rokov zomrel v bratislavskej Univerzitnej nemocnici na následky kardiovaskulárneho ochorenia jeden z najvýznamnejších slovenských športových funkcionárov a prvý generálny tajomník súčasného Slovenského olympijského výboru (SOV) Ján Mráz – čestný člen SOV a držiteľ Olympijského radu v striebre. Rodák z Banskej Bystrice (nar. 28. júna 1922) bol dlhoročný šéf slovenského lyžovania i člen predsedníctva Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Počas nezabudnuteľných majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní na Štrbskom Plese v roku 1970 pôsobil ako generálny tajomník organizačného výboru.

Na triatlonových pretekoch v Budapešti zahynul slovenský pretekár Radoslav Okrucký. Približne dvesto metrov pred koncom mu pravdepodobne zlyhalo srdce a privolaným záchranárom sa už nepodarilo ho oživiť. Okruckého telo nezvládlo vysokú záťaž pri extrémnych teplotách.

Triatlonista Radovan Okrucký (41). Foto: VIVAFOTO: Vivian Fedorová
Radovan Okrucký Triatlonista Radovan Okrucký (41).

SEPTEMBER

Na večnosť odišla slovenská vodnopólová legenda Jozef Hrošík st.. Dlhoročný hráč a tréner vodného póla v Košiciach vychoval reprezentanta Jozefa Hrošíka ml., ktorý za Slovensko štartoval na viacerých vrcholných podujatiach vrátane OH 2000 v Sydney. Sám bol v minulosti reprezentantom Československa a s národným tímom prešiel kus sveta.

OKTÓBER

Vo veku 93 rokov zomrel 11. augusta v Bratislave najstarší olympionik zo Slovenska, Jan Matocha. Legendárna postava rýchlostnej kanoistiky bol posledným z niekdajších československých olympionikov žijúcich na Slovensku, štartoval na prvých OH po druhej svetovej vojne v Londýne 1948, súťažil tiež v Helsinkách 1952. Rodák zo Střelnej na Morave od šiestich rokov žil v Bratislave. Rýchlostnú kanoistiku kombinoval s behom na lyžiach. V štyridsiatom ôsmom, keď Londýn hostil prvé povojnové olympijské hry, bol na vrchole športových síl. Deviate miesto v K1 na 10 km ho však neuspokojilo.

Ján Matocha. Foto: SITA
Ján Matocha Ján Matocha.

NOVEMBER

Vo veku 90 rokov zomrela 30. októbra v rodnej Bratislave legendárna osobnosť moderného päťboja Vladimír Černý. Hoci na olympijských hrách reprezentoval len v modernom päťboji, vynikal aj vo vodnom póle a ešte predtým v plávaní (bol dorastenecký majster Slovenska), neskôr zasa aj v streľbe a v kanoistike. . Vo veku 82 rokov po ťažkej chorobe zomrel v Bratislave bývalý československý futbalový reprezentant Kazimír Gajdoš. Účastník dvoch majstrovstiev sveta (1954, 1958) nastúpil štyrikrát v najcennejšom drese, na spomenutých svetových šampionátoch mu tréneri napokon nedopriali ani minútu. Figuroval v širšej nominácii na neskôr „strieborné“ MS 1962 v Čile, týždeň pred odletom však z nej vypadol a do užšieho kádra sa nedostal.

Hokejové Slovensko sa ponorilo do smútku. V americkom Denveri zomrel vo veku 34 rokov na predávkovanie bývalý reprezentant, útočník Marek Svatoš (nar. 17. júna 1982. Podľa koronera našli v tele rodeného Košičana kodeín, morfín a silné antidepresíva Xanax. V najcennejšom drese sa zúčastnil na ZOH 2006 v talianskom Turíne, štartoval aj na majstrovstvách sveta 2010 v nemeckom Kolíne nad Rýnom. V severoamerickej NHL hral za Colorado, Nashville a Ottawu, v 344 stretnutiach nastrieľal 100 gólov. Naposledy bol hráčom HC Košice v sezóne 2013/2014. S manželkou Dianou sa tešili z dvoch detí.

Marek Svatoš zo Slovana Bratislava. Foto: SITA, Marián Peiger
Marek Svatoš Marek Svatoš zo Slovana Bratislava.

SVET

JANUÁR

Boxerský olympijský šampión z kanadského Montrealu 1976 Howard Davis ml. zomrel v kruhu rodiny vo veku 59 rokov na rakovinu pľúc. Terminálne štádium ochorenia Američanovi diagnostikovali vo februári 2015 – krátko pred jeho narodeninami – napriek tomu, že údajne nikdy nefajčil. Profesionálnu kariéru Davis ml. v roku 1996 ukončil s bilanciou 36 víťazstiev (14 KO), šesť prehier a jedna remíza. Potom pracoval ako tréner.

Vo veku 77 rokov skonal ukrajinský bývalý špičkový vzpierač v najťažšej hmotnostnej kategórii Leonid Žabotinskij. Rodák z Uspenky získal zlato na OH 1964 v Tokiu a 1968 v México City. Utvoril 19 svetových rekordov.

William Dean „Bill“ Johnson, prvý americký olympijský víťaz v zjazde alpského lyžovania, podľahol vo veku 55 rokov dlhodobej chorobe. Držiteľ zlatej olympijskej medaily zo Sarajeva 1984 skonal v oregonskom Greshame. V pretekoch Svetového pohára dosiahol v roku 1984 tri prvenstvá, všetky v zjazde.

FEBRUÁR

Amerického bikrosového jazdca Dava Mirru našli mŕtveho v dodávke. Pravdepodobnou príčinou smrti bola samovražda. Štyridsaťjedenročný David Michael Mirra bol v meste na návšteve u priateľov. Rodák zo Chittenanga v štáte New York patril k najúspešnejším účastníkom v histórii X Games, na festivale adrenalínových športov získal medailu v každom z ročníkov 1995 – 2008 vrátane 14 zlatých.

Vo veku päťdesiat rokov skonal bývalý bulharský futbalový reprezentant Trifon Ivanov. Niekdajší stopér CSKA Sofia, Betisu Sevilla, Rapidu či Austrie Viedeň a účastník semifinále majstrovstiev Európy 1994 podľahol srdcovému infarktu. Ivanov si najcennejší dres obliekol 76-krát a za národné mužstvo dal šesť gólov.

Vo veku 82 rokov zomrel niekdajší vynikajúci bosniansky futbalový útočník Muhamed Mujič. Rodák z Mostaru zažil najslávnejšie strelecké časy v miestnom klube Velež. V roku 1962 sa prestupom do francúzskeho klubu Girondins Bordeaux stal prvým bosnianskym hráčom s angažmánom mimo Juhoslávie. V jej reprezentačnom drese získal striebornú medailu na majstrovstvách Európy 1960 vo Francúzsku aj na olympijských hrách 1956 v austrálskom Melbourne.

MAREC

Strieborná olympijská medailistka vo veslovaní Sarah Anne Taitová vo veku 33 rokov podľahla rakovine. Matka dvoch detí bola pred štyrmi rokmi v Londýne členkou austrálskej posádky dvojveslice bez kormidelníka s Kate Hornseyovou. V britskej metropole sa z nej stala trojnásobná olympionička, v Aténach 2004 a Pekingu 2008 ešte súťažila v pretekoch osemveslíc. Rodáčku z Perthu trénersky viedol jej manžel Bill, prvé dieťa, dcéru Leilu, priviedla na svet v roku 2009. Taitová bola majiteľkou kompletnej zbierky medailí z majstrovstiev sveta, najcennejší kov má z Gifu 2005 a získala ho ako členka osemveslice s kormidelníkom.

Vo veku 86 rokov zomrel po boji s rakovinou člen basketbalovej Naismithovej siene slávy Clyde Lovellette. Vyše dvojmetrový rodák z Petersburgu odohral v NBA 11 sezón a získal tri tituly – s Minneapolisom Lakers (1954) a Bostonom Celtics (1963, 1964). V zámorskej profilige mal priemery 17 bodov a 9,5 doskoku na jedno stretnutie. Celkovo ich odohral 704 v základnej časti. Okrem Minneapolisu a Bostonu hral aj za Cincinnati a St. Louis. V roku 1952 pomohol reprezentácii USA k zisku zlata na OH v Helsinkách.

V úctyhodnom veku 88 rokov sa 10. marca skončila životná púť člena Hokejovej siene slávy v Toronte Billa Gadsbyho. Rodák z Calgary Gadsby v NHL odohral celkovo 1248 zápasov, kariéru v prestížnej súťaži rozdelil medzi tri kluby – Chicago Black Hawks, New York Rangers a Detroit Red Wings. S Detroitom bol trikrát vo finále Stanleyho pohára, ale na trofej si nesiahol. V ročníku 1958/1959 vyčnieval medzi obrancami 46 asistenciami, čo bol vtedy historický rekord NHL. S aktívnym hokejom skončil v roku 1966 so 130 gólmi, 438 asistenciami a 1539 trestnými minútami na konte.

Rumunská bývalá skokanka do výšky Iolanda Balasová-Sőtérová vo veku 79 rokov skonala v zdravotníckom zariadení Spitalul Elias v Bukurešti. Výškarka triumfovala na OH 1960 v Ríme aj 1964 v Tokiu, bola prvou Rumunkou so zlatou olympijskou medailou. V roku 1956 utvorila svetový rekord 175 cm, do roku 1961 sa stihla zlepšiť na 191 cm, pričom toto absolútne maximum zostalo v platnosti desať rokov.

Vo veku 68 rokov zomrela jedna z najväčších postáv futbalovej histórie Johan Cruyff. Niekdajší holandský reprezentant bojoval s rakovinou pľúc, ktorú mu diagnostikovali v októbri minulého roka, napokon jej podľahol. Cruyff skonal v Barcelone v prítomnosti svojej rodiny. Cruyff získal tri razy ocenenie pre najlepšieho hráča roka na svete (1971, 1973, 1974). Rodák z Amsterdamu zanechal ako ofenzívny stredopoliar či útočník výraznú stopu najmä v miestnom Ajaxe (1964 – 1973), FC Barcelona (1973 – 1978) a holandskej reprezentácii (1966 – 1977). V rokoch 1971 – 1973 pomohol Ajaxu k zisku troch triumfov v sérii v Pohári európskych majstrov (PEM), predchodcovi Ligy majstrov. V drese národného mužstva „Oranjes“ odohral 48 zápasov, dal 33 gólov a získal striebro na MS 1974. Ako tréner priviedol FC Barcelona k jej prvému triumfu v EPM (1992), v rokoch 1991 – 1994 s katalánskym klubom štyri razy po sebe ovládol najvyššiu španielsku ligovú súťaž.

Johan Cruyff. Foto: SITA/AP
Johan Cruyff Johan Cruyff.

Úmrtie belgického cyklistu Antoina Demoitiého zatienilo preteky Gent-Wevelgem, na ktorých triumfoval Slovák Peter Sagan. Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Wanty-Groupe Gobert Demoitié zahynul pri páde na trati flámskej klasiky s dlažobnými kockami, ležiaceho na zemi ho prešla motorka. Nešťastie sa udialo v Sainte-Marie-Cappel 115 km pred cieľom, keď sa pelotón na chvíľu ocitol na francúzskom území.

APRÍL

Vo veku 84 rokov odišiel do futbalového neba bývalý taliansky hráč a tréner Cesare Maldini. Za AC Miláno, v ktorom sa neskôr úspešne uplatnil aj jeho syn Paolo, odohral tento niekdajší skvelý obranca viac než štyristo zápasov a získal s nim štyri ligové tituly a jeden európsky (1963). Taliansko reprezentoval na majstrovstvách sveta v Čile 1962. Okrem milánskeho AC koučoval rodák z Trieste na klubovej úrovni aj Ternanu, Parmu, Foggiu, viedol tiež reprezentáciu Talianska do 21 rokov aj jeho seniorský výber, na MS 2002 v Kórejskej republike a Japonsku bol kormidelníkom Paraguaja.

Cesare Maldini. Foto: Twitter
maldini Cesare Maldini.

MÁJ

Tréner etiópskych vytrvaleckých velikánov Haileho Gebrselassieho či Kenenisu Bekeleho Woldemeskel Kostre zomrel vo veku 69 rokov v Addis Abebe. Kostreho v roku 2006 vyhlásila IAAF za najlepšieho trénera sezóny. Tridsaťpäť rokov bol súčasťou etiópskeho programu pre prípravu bežcov.

Vo veku 102 rokov zomrel maďarský vodný pólista a najstarší olympijský víťaz Sándor Tarics. Na OH v roku 1936 získal so svojou krajinou zlatú medailu.

JÚN

Vo veku 74 rokov zomrel vo Phoenixe legendárny americký boxer Muhammad Ali. Cassiusa Marcellusa Claya, ako znelo jeho občianskej meno pred konvertovaním na islam, predtým hospitalizovali pre problémy s dýchaním, ktoré zhoršovala aj Parkinsonova choroba. Ali bol viacnásobným šampiónom v ťažkej váhe a olympijským víťazom. Kariéru ukončil v roku 1981 a už o rok neskôr sa uňho prejavili symptómy Parkinsonovej choroby. V nemocnici skončil v posledných rokoch niekoľkokrát, predtým naposledy v roku 2015 s infekciou močových ciest, v počiatočnej fáze s diagnózou zápalu pľúc. Štatistika 191 centimetrov vysokého „Ľudového šampióna“ bola 56 víťazstiev (z toho 37 K. O.) v 61 zápasoch. Na konci milénia ho periodikum Sports Illustrated vyhlásilo za najlepšieho športovca 20. storočia, rovnakú poctu mu dopriala aj BBC. „Bol to najväčší bojovník všetkých čias, ale jeho boxerská kariéra je druhoradá v porovnaní s jeho prínosom svetu. Bol najväčšou transformačnou postavou svojho času. Pre zmenu rasových vzťahov a názorov ľudí urobil dokonca viac než Martin Luther King,“ rozlúčil sa s Alim promotér Bob Arum.

S legendárnym boxerom Muhammadom Alim sa prišli... Foto: SITA/AP, John Minchillo
Muhammad Ali, pohreb, kostol, rakva, S legendárnym boxerom Muhammadom Alim sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí.

Vo veku 54 rokov odišiel do futbalového neba bývalý 64-násobný reprezentant Nigérie a donedávna aj jej tréner Stephen Keshi. „Superorlov“ uviedol do osemfinále majstrovstiev sveta v Brazíli 2014. Svoju vlasť reprezentoval tento bývalý obranca v rokoch 1981 – 1995 a koučoval 2011 – 2015. Africký pohár národov získal ako hráč aj tréner. Bol tiež kormidelníkom Toga a Mali.

Vo veku 86 rokov zomrel Talian Carlo Pedersoli, ktorý ako prvý muž z tejto krajiny zvládol plaveckú krauliarsku stovku pod jednu minútu (za 59,5 s v roku 1950), ale svet ho až neskôr pod pseudonymom Bud Spencer spoznal ako dobrotivého filmového hromotĺka. Štartoval na OH 1952 aj 1956 a bol mnohonásobným majstrom Talianska. Bud Spencer bol aj vodným pólistom, v tomto športe však nedosiahol také významné úspechy ako v plávaní, hoci s rímskym Laziom sa v roku 1954 stal národným majstrom. Po mnohých pokusoch presadiť sa v rôznych oblastiach civilného života naplno zažiaril až na striebornom plátne. Osudové bolo jeho stretnutie s režisérom Giuseppem Colizzim, ktorý ho dal dohromady s Mariom Girottim alias Terenceom Hillom. Zladená dvojica kumpánov, ktorá v boji za spravodlivosť nikdy nešetrila štipľavými fackami, účinkovala v druhej polovici dvadsiateho storočia v mnohých komédiách, predovšetkým spaghetti-westernoch.

Niekdajší sovietsky a neskôr švajčiarsky šachový veľmajster Viktor Korčnoj zomrel vo svojom bydlisku vo Wohlene vo veku 85 rokov. Do absolútnej svetovej špičky sa zaradil v prvej polovici 60. rokov minulého storočia, pričom v nej vydržal niekoľko desaťročí. V rokoch 1978 a 1981 bol neúspešným vyzývateľom Anatolija Karpova v súboji o titul. Najvyšší šachový rejting v rebríčku (2695 bodov) mal v roku 1979. To už bol emigrantom, pretože v roku 1976 opustil rodnú krajinu. Najskôr našiel útočisko v Holandsku a neskôr vo Švajčiarsku. Korčnoj bol štvornásobným majstrom bývalého Sovietskeho zväzu, štvornásobným majstrom Švajčiarska a získal aj jeden holandský titul. Ešte v 60. rokoch 20. storočia bol šesťkrát členom víťazného tímu Sovietskeho zväzu na prestížnych šachových olympiádach. Pre svoj nekompromisný útočný štýl šachu dostal prezývku „Viktor Hrozný“.

V úctyhodnom veku 104 rokov zomrel v Kalkate slávny indický kulturista Manohar Aich. Pre iba 152 cm telesnej výšky ho prezývali „vreckový Herkules“, v roku 1952 získal ako druhý Ind v histórii titul Mr. Universe.

Hokejová rodina v piatok prepadla veľkému smútku, vo veku 88 rokov ju totiž navždy opustil legendárny Gordie Howe. Kanadský útočník s prezývkou Mr. Hockey v rokoch 1946 až 1971 odohral za Detroit Red Wings neuveriteľných 1687 duelov základnej časti NHL, v play-off nazbieral 154 štartov. O pár rokov neskôr sa na jednu sezónu dohodol s Hartfordom a pridal ďalších 80 zápasov v dlhodobej časti a 3 stretnutia vo vyraďovačke. V profilige odohral dovedna 1767 duelov s bilanciou 801 gólov a 1049 asistencií. V profilige absolvoval Howe neuveriteľných 26 sezón a kariéru v NHL ukončil vo veku 52 rokov. O sedemnásť rokov neskôr dokonca nastúpil v súboji tímu IHL Detroit Vipers na jedno striedanie ako 69-ročný. Howe je považovaný za jedného z najlepších hokejistov všetkých čias. Na jeho konte sú štyri Stanleyho poháre s Detroitom (1950, 1952, 1954, 1955), šesťkrát vyhral Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča zámorskej NHL (1952, 1953, 1957, 1958, 1960, 1963) aj Art Ross Trophy udeľovanú najproduktívnej­šiemu hokejistovi sezóny (1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1963). Howe v jeseni 2014 prekonal dve mozgové príhody.

Gordie Howe. Foto: SITA/AP, Andrew Eccles
Gordie Howe Gordie Howe.

Vo veku 33 rokov tragicky zahynul reprezentant v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe Oh Se-jong. Ten bol členom zlatej štafety, ktorá na ZOH 2006 v Turíne triumfovala na päťkilometrovej trati. Juhokórejská agentúra Yonhap News Agency uviedla, že jeho motocykel narazil do iného vozidla.

AUGUST

Bývalý pilot formuly 1 Chris Amon zomrel 3. augusta v Rotorue vo veku 73 rokov na rakovinu. Novozélanďana považovali za jedného z najlepších jazdcov svojej generácie. Na okruhoch prestížneho seriálu sa pohyboval v rokoch 1963 – 1976. Absolvoval 95 veľkých cien, päťkrát štartoval z prvého miesta, ale nikdy nezvíťazil. Dosiahol 11 pódiových umiestnení. V roku 1966 si to vynahradil aspoň triumfom na slávnej 24-hodinovke v LeMans.

Vo veku 100 rokov skonal prvý neeurópsky prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), Brazílčan Joao Havelange. Rodák z olympijského Ria de Janeiro riadil svetový futbal 24 rokov od mája 1974 do apríla 1998, v júni toho istého roka prevzal žezlo Sepp Blatter, predchodca súčasného prezidenta Gianniho Infantina. Dlhšie pôsobil vo funkcii iba Jules Rimet. Za Havelangeovej éry FIFA usporiadala šesť majstrovstiev sveta, počet účastníkov rozšírila zo 16 na súčasných 32 a povýšila ho medzi najvýznamnejšie športové podujatia na svete.

Joao Havelange Foto: AP
Joao Havelange Joao Havelange

Legendárna československá gymnastka Věra Čáslavská zomrela v Prahe vo veku 74 rokov. Dlhodobo zápasila s rakovinu podžalúdkovej žľazy, tento rok sa jej stav zhoršil, nepomohli ani viaceré operácie. Čáslavská skonala v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny. Pražská rodáčka si na olympijských hrách 1960 v Ríme, 1964 v Tokiu a 1968 v Mexicu City vybojovala v športovej gymnastike sedem zlatých a štyri strieborné olympijské medaily. Je jediná žena v histórii so siedmimi individuálnymi najcennejšími kovmi. Čáslavská je aj štvornásobnou majsterkou sveta a jedenásťnásobnou majsterkou Európy. V minulosti šéfovala Československému olympijskému výboru a potom i Českého olympijského výboru. V rokoch 1995 – 2001 bola členkou Medzinárodného olympijského výboru.

Bývalá gymnastka Věra Čáslavská na stretnutí s... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Věra Čáslavská Bývalá gymnastka Věra Čáslavská na stretnutí s novinármi pri príležitosti jej návštevy Slovenska.

SEPTEMBER

Legendárny akrobatický pilot a adrenalínový športovec Hannes Arch tragicky zahynul v horách pri páde vrtuľníka. Rakúšan v lete zavítal do Šamorína, aby predstavil svoje exhibičné vystúpenie. Dvadsiateho druhého septembra by bol oslávil 49. narodeniny. O život prišiel, keď sa helikoptérou presúval k horskej chate.

Vo veku 87 rokov zomrel v Pittsburghu americký bývalý golfista a popularizátor tohto športu Arnold Palmer. Rodák z pennsylvánskeho Latrobe patril k najvplyvnejším postavám v histórii golfu. Jeho pôsobenie ďaleko presahovalo sedem titulov šampióna z turnajov najvyššej kategórie Major a 62 víťazstiev na podujatiach PGA Tour. Ku Grand Slamu mu chýbal iba triumf na PGA Championship.

OKTÓBER

Pionier medzi fínskymi hokejistami pôsobiacimi v severoamerickej NHL Matti Hagman skonal v Espoo vo veku 61 rokov. Prvý vo Fínsku narodený a odchovaný hráč, ktorý si obliekol dres tímu NHL, dlhodobo trpel chorobou. Stredného útočníka v roku 1975 draftoval Boston, za ktorý debutoval v sezóne 1976/77. Bruins na jej konci bojovali vo finále o Stanleyho pohár s Montrealom (0:4 na zápasy) a Hagman bol pri tom, aj keď veľa priestoru na ľade nedostával. Fínsko reprezentoval na troch majstrovstvách sveta a na troch Kanadských pohároch. V NHL zanechal významnú stopu jeho syn Niklas.

Kapitán víťazného brazílskeho tímu na futbalových majstrovstvách sveta 1970 v Mexiku Carlos Alberto Torres zomrel vo veku 72 rokov. Príčinou smrti bol infarkt, ktorý dostal vo svojom dome v Riu de Janeiro. Rodák z Ria de Janeiro strávil väčšinu kariéry v najvyššej brazílskej súťaži. Najviac zápasov odohral v drese FC Santos, kde sa stal dobrým priateľom svojho legendárneho spoluhráča Pelého. Carlosa Alberta, ktorého po úspechu na spomenutom svetovom šampionáte vo vlasti prezývali „kapitán“, odborníci považujú za jedného z najlepších obrancov dvadsiateho storočia. Pamätný bol najmä jeho výkon vo finále MS 1970, v ktorom gólom po Pelého prihrávke spečatil triumf Brazílčanov 4:1.

NOVEMBER

Vo veku 25 rokov skonal venezuelský volejbalista Kervin Piňerua, podľahol infarktu. Rodák z Caracasu Piňerua si v rokoch 2013 – 2015 v slovenskej extralige obliekal dres VK Prievidza a patril k najlepším hráčom celej súťaže.

Taliansky sochár Silvio Gazzaniga, ktorý navrhol trofej pre futbalových majstrov sveta, odišiel na večnosť vo veku 95 rokov. Gazzaniga vytvoril návrh trofeje v roku 1971. Z jeho dielne vyšiel aj Pohár UEFA či Európsky superpohár.

V Kolumbii havarovalo lietadlo s 81 ľuďmi na palube, medzi ktorými boli hráči a členovia realizačného tímu brazílskeho futbalového klubu Chapecoense. Tragédia sa odohrala v oblasti Cerro Gordo, na palube sa viezlo 22 hráčov tímu Chapecoense, realizačný tím a vedenie mužstva, ako aj dve desiatky novinárov, ktorí mali informovať o finálovom zápase Juhoamerického pohára (Copa Sudamericana), obdoby Európskej ligy. Ten mali odohrať futbalisti Chapecoense v Medellíne proti miestnemu Atlético Nacional. Tragédiu prežilo šesť ľudí. Medzi nimi aj trio futbalistov – obrancovia Alan Ruschel a Hélio Hermito Zampier Neto a brankár Jackson Follmann.

Juniorský výber klubu Chapecoense trúchli za... Foto: Reuters, RICARDO MORAES
Chapecoense, juniori Juniorský výber klubu Chapecoense trúchli za obeťami leteckého nešťastia.

DECEMBER

Vo veku 88 rokov zomrel v stredu 7. decembra legendárny dánsky jachtár Paul Elvström. Odchod štvornásobného olympijského víťaza a 13-násobného majstra sveta potvrdila Dánska konfederácia športov. Elvström sa v minulom storočí zúčastnil na ôsmich olympijských hrách, na štyroch za sebou Londýnom 1948 počnúc a Rímom 1960 končiac zvíťazil v triede Firefly, respektíve Finn. Štyridsaťročnú kariéru ukončil až po OH 1988 v Soule. Počas nej sa riadil krédom: „Ak ste počas pretekov prišli o úctu svojich súperov, nevyhrali ste nič.“

Olympijská víťazka v hode diskom z Mníchova 1972 Faina Meľniková zomrela vo veku 71 rokov. Meľniková zvíťazila v Mníchove vo finále, v ktorom osem najlepších prekonalo predchádzajúci olympijský rekord. Na nasledujúcich OH v Montreale bola štvrtá, v Moskve 1980 sa nedostala do finále. Počas aktívnej kariéry 11-krát vylepšila svetový rekord. Po jej skončení trénersky viedla guliarky Nataliu Lisovskú a Svetlanu Kriveliovovú, olympijské víťazka zo Soulu 1988, respektíve Barcelony 1992.

Vo veku 72 rokov sa skončila životná púť etiópskej bežeckej legendy Mirutsa Yiftera, ktorý inšpiroval k skvelej kariére aj Haileho Gebreselassieho. Olympijský víťaz v behoch na 5000 a 10 000 m z Moskvy 1980 skonal v Toronte, trpel problémami s dýchaním. Mal hodnosť kapitána vzdušných ozbrojených síl etiópskej armády.

V Zürichu opustila tento svet cyklistická legenda Ferdinand Kübler. Prvý švajčiarsky a zároveň najstarší žijúci víťaz Tour de France z roku 1950 odišiel na večnosť v úctyhodnom veku 97 rokov. V ostatnom čase mal Kübler veľa zdravotných problémov. Vianoce ešte prežil v rodinnom kruhu, ale potom musel do nemocnice, kde posledný raz vydýchol. Populárny „Ferdi“ či „Kovboj“, ako zneli najznámejšie prezývky Küblera počas kariéry, vyhral viac než 400 pretekov vrátane veľkých klasík ako Liége-Bastogne-Liége alebo Valónsky šíp, trikrát triumfoval aj na podujatí Okolo Švajčiarska. V roku 1951 sa v talianskom Varese stal majstrom sveta v cestných pretekoch s hromadným štartom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Karol Polák #Marek Svatoš