Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský olympizmus vstupuje do novej éry. Kto ho povedie?

Kto nahradí Františka Chmelára? Od soboty dostane Slovenský olympijský výbor nový strih.

26.11.2016 10:00
Slovenský olympijský výbor, SOV Foto: ,
Rokovanie Slovenského olympijského výboru.
debata

Delegáti 51. valného zhromaždenia SOV zvolia nového prezidenta, 9-členný výkonný výbor, predsedu dozornej rady SOV a dvoch jej členov, päť individuálnych členov SOV z významných osobností slovenského olympijského hnutia a športu. Novinkou je funkcia ombudsmana SOV.

Sedemdesiatnik František Chmelár po sedemnástich rokoch na čele SOV končí. Na najvyšší slovenský olympijský post kandidujú Branislav Delej (športový lekár), Milan Jagnešák (bobista), Marian Majzlík (riaditeľ základnej školy zameranej na šport) a Anton Siekel (finančník). Aké sú ich priority, čím chcú presvedčiť delegátov, aby im dali hlas?

Branislav Delej (54) bol v predchádzajúcich štyroch rokoch členom výkonného výboru SOV. Tvrdí, že SOV ako inštitúcia potrebuje zmenu: „Olympizmus je to najvyššie, čo v športe je – a tomu by mal zodpovedať imidž SOV. Medzi vedením SOV a členskou základňou je čoraz väčšia priepasť. Za najdôležitejšie považujem preklenúť ju, otvoriť ho športovým zväzom. Môj volebný program je založený na úzkej spolupráci so zväzmi i športovcami. Aby každý vedel, že SOV nie je inštitúcia, ktorá sa o nich zaujíma raz za dva roky, ale bude pri športovcoch stále. Chýba aj väčší záujem sponzorov. Prídu, keď uvidia, že je to silná a transparentná inštitúcia,“ uviedol. Deleja navrhli Slovenská spoločnosť telovýchovného lekárstva, Slovenský curlingový zväz, Zväz potápačov Slovenska.

Mottom kandidatúry Milana Jagnešáka (47) je slogan Vráťme športu tvár. „Pôvodne som chcel navrhnúť svojho kandidáta, no po rozhovore s Františkom Chmelárom som sa rozhodol ísť do boja. Vravel mi, že kandidát už je a môžem spolupracovať s ním. Mám svoju ideu, vlastné myšlienky a nápady. Jediný z kandidátov som vrcholovo športoval, poznám aj pohľad z druhej strany. Moja téma je postaviť sa za športovcov. Nechcem hovoriť o financiách, kto ich prinesie viac alebo menej, vzťahy sú dôležitejšie. I to, že šport nie je len Bratislava a Šamorín, ale aj východ Slovenska, Orava, Záhorie a všetky ďalšie časti našej krajiny. Treba nájsť vhodný prienik medzi masovosťou a úspechmi,“ zdôrazňuje. Jagnešáka navrhol Slovenský zväz bobistov.

Marián Majzlík (43) kandiduje s mottom Od mládeže po Olymp. Naznačuje, že jeho hlavnou víziou je skvalitnenie práce s talentovanou mládežou. "Dnes vieme vyriešiť takmer všetko, len jednu vec nie – systematické hľadanie športových nádejí. Pozrime sa, kto v Riu získal pre Slovensko olympijské medaily. Za najdôležitejšie považujem, aby mali nasledovníkov. Z dlhoročných skúseností viem, že nie je jednoduché zabezpečiť prechod športovo talentovaného žiaka či žiačku zo základnej školy do školy so športovým zameraním. Pôvodná by stratila tisíc eur, čo je normatív na žiaka. Vyžaduje si to zmenu legislatívy, usilujem sa o ňu. Je to súčasť zmeny zdola, ktorú mám v programe,"" pripomína. Majzlíka navrhla Slovenská asociácia športu na školách.

Finančník Anton Siekel (47) vstúpil na olympijskú pôdu z podnikateľského prostredia. Jeho motto Spájame kruhy symbolizuje päť hlavných tém, ktoré považuje za kľúčové. "Ide o manažment a servis pre šport, financovanie športu a legislatíva, športový marketing a PR, športová diplomacia, rozvoj olympizmu a vzdelávania v športe. Nie je nič také, čo by už niekto nevymyslel. Všetci kandidáti hovoríme v princípe to isté, veľmi sa neodlišujeme názorovo. Možno máme iba rozdielnu predstavu, ako to chceme dosiahnuť. Rád spájam rôzne záujmy. Toho, čo nás rozdeľuje, je veľa.

Určite sa však dajú nájsť aj spoločné prieniky. Hľadať ich v širokospektrálnom hnutí, aké združuje SOV, je mojou najväčšou výzvou. Za dôležité považujem mať ku každému zväzu, veľkému či malému, rovnaký prístup," prízvukuje. Siekela navrhli slovenské zväzy: džuda, atletiky, hádzanej, karate, šachu, lukostreľby, ľadového hokeja, plavecká federácia, hnutie špeciálnych olympiád, baseballová federácia, triatlonová únia, gymnastická federácia, Univerzita Komenského Bratislava – Fakulta telesnej výchovy a športu, František Chmelár, Andrej Glatz.

Na valnom zhromaždení sa zúčastní 79 delegátov, majú spolu 111 hlasov. V prvom kole je potrebná na zvolenie nadpolovičná väčšina hlasov, v druhom jednoduchá väčšina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SOV #František Chmelár #voľba prezidenta SOV