Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Carlsen je späť v hre, vyrovnal na 5:5. Nikdy som tak dlho nečakal na výhru

Sedemdesiatpäť ťahov a sedem hodín trvala desiata partia šachového súboja prominentov o titul majstra sveta v New Yorku a z víťazstva sa napokon tešil Nór Magnus Carlsen. Obhajca titulu vyrovnal stav stretnutia s ruským vyzývateľom Sergejom Kariakinom na 5:5.

25.11.2016 07:22
debata
zväčšiť Magnus Carlsen. Foto: SITA/AP, Seth Wenig
Magnus Carlsen Magnus Carlsen.

Carlsen s bielymi figúrkami nadobudol prevahu po 56 ťahoch, potom urobil jeho súper ešte zopár drobných chýb a napokon po 75 ťahoch partiu vzdal. Vyrovnanie súboja o šachový titul prišlo v deň amerického sviatku – Dňa vďakyvzdania.

„Desať partíí som čakal na víťazstvo, čo sa mi nikdy predtým nestalo. Teraz som si poriadne vydýchol. Miestami som cítil až priveľký tlak,“ vravel Carlsen na tlačovej konferencii podľa webu worldchess.com.

V New Yorku sa hrá na dvanásť partií, zvíťazí ten, kto ako prvý dosiahne 6,5 bodu. V prípade remízového stavu bude nasledovať tajbrejk formou štyroch partií rapid šachu, prípadne po dvoch partiách, maximálne však desiatich bleskového šachu. Ak sa ani po nich nerozhodne, k slovu sa dostane náhla smrť – tzv. Armagedon šach.

Aktéri súboja o šachový trón si rozdelia sumu 1,1 milióna USD. Carlsen získal titul v roku 2013 víťazstvom nad Indom Višvanathanom Anandom, obhájil ho nasledujúci rok v Soči proti rovnakému súperovi. Víťaz sa bude hrdiť titulom šampióna pre obdobie 2016 – 2018.

Zápas o titul majstra sveta v šachu (New York) – štvrtok:
Magnus Carlsen (Nór.) – Sergej Kariakin (Rus.) 5:5 po X. partii

debata chyba
Viac na túto tému: #Magnus Carlsen #Sergej Kariakin