Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jagnešák chce vrátiť športu tvár, byť otvorený a spájať

Ak by 47-ročného štvornásobného olympionika Milana Jagnešáka v sobotu 26. novembra zvolili za prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV), jeho kariéra bobistu sa definitívne skončí.

14.11.2016 12:35
Milan Jagnešák Foto: ,
Milan Jagnešák.
debata (1)

„V takom prípade budem mať iné priority ako teraz. Ak nie, všetko bude otvorené,“ skonštatoval rodák z Rabčíc, jeden zo štyroch adeptov na šéfa SOV. Z protikandidátov má podľa vlastných slov najbližšie k Branislavovi Delejovi; kvarteto dotvárajú Anton Siekel a Marián Majzlík. „Voľbu vidím ako príležitosť zmeniť športu tvár. Chcem pracovať pre všetkých, ktorí si zaslúžia podporu. Aby sme boli aj v spoločnosti uznávaná komunita,“ poznamenal Jagnešák.

Ak by sa stal nástupcom dosluhujúceho prezidenta Františka Chmelára, netúži s nikým bojovať, ale posúvať šport vpred. „Chcem sa držať pravidiel olympionizmu, medzi ktoré patria vôľa, rešpekt, priateľstvo. Ponúkam srdce, otvorenosť a spájanie ľudí. Jeden človek neurobí veľa. Som otvorený každému, kto má chuť na zmenu. O menách možných spolupracovníkov nechcem hovoriť, najskôr ma musia zvoliť. Oslovil som viacerých, ktorí by mi pomáhali. Nehľadám nepriateľov, viem si predstaviť spoluprácu aj s pánom Chmelárom, ak mi podá pomocnú ruku. Veď ide o to, aby sme posúvali šport dopredu,“ vraví Jagnešák.

Za svoju výhodu v porovnaní s troma protikandidátmi považuje svoju športovú minulosť. „Bol som vrcholový športovec. Poznám veľa problémov a vidím do nich, chcel by som ich riešiť. V prvom rade otvorenosťou, komunikatívnosťou voči všetkým zväzom. Spájať ľudí, to je moja domáca úloha. Vyhľadať si priority, ľudí a dať to dokopy, aby sme ten stroj posunuli ďalej. Ja nie som finančník. Nechcem sa baviť o financiách, kto ide donesie viac, kto menej. Podstatné je, ako budú investované, kam potečú. Prvoradá je transparentnosť. Otvorím kuchyňu, nech všetci vidia, ako sa varí. Je to jeden z problémov v športe, že sa veci robia za zatvorenými dverami. Sám pán Delej na to upozornil,“ konštatuje.

Jagnešák sa opiera o to, čo už v športe dokázal. „To je moja výhoda. Ja už som niečo urobil. Prišiel som zo zelenej lúky a vytvoril som príbehy ľudí. Som prvý človek, ktorý na Slovensku z letného športovca spravil zimného – Martina Tešoviča. Toto sú veci a príbehy, ktoré ma tešia. Zakladám si na úprimnosti, nerobím rozbroje. Nepotrebujem ovplyvňovať ľudí a robiť kopu iných vecí na to, aby som sa bál ostatným postaviť a férovo súťažiť o post prezidenta SOV,“ vraví Jagnešák, ktorý má hustú sieť kontaktov v zahraničí na zväzoch aj v olympijských kruhoch.

Voľba prezidenta SOV sa uskutoční v sobotu 26. novembra na 51. valnom zhromaždení (VZ) SOV v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave. V prvom kole bude potrebná na zvolenie nadpolovičná väčšina maximálneho počtu hlasov, v druhom už len jednoduchá väčšina. „Verím tomu, čo robím a chcem to dotiahnuť do víťazného konca,“ doplnil Milan Jagnešák.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident SOV #Milan Jagnešák