Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maratón v konskom sedle: popri Dunaji o svetové tituly

Aj kone majú svoj maratón. Meria takmer štyrikrát toľko ako ten, čo behajú ľudia: 160 kilometrov. Trať je však rozdelená do piatich etáp, medzi ktorými sa kone podrobujú kontrolám u nemilosrdných veterinárov. Dvojnohý maratónec môže do cieľa aj dokráčať silou vôle, štvornohý nie – ak kríva alebo sa mu v limite neustáli tep, nepustia ho do ďalšieho kola.

15.09.2016 09:36
konský maratón Foto:
Ilustračné foto
debata

Tohtoročný svetový šampionát vo vytrvalostnom jazdení sa prvý raz uskutoční na Slovensku – v hipoaréne šamorínskeho všešportového komplexu x-bionic®sphere ho slávnostne otvoria už vo štvrtok večer. V sobotu ráno sa na trať vedúcu Podunajskou nížinou a hornou časťou Žitného ostrova v sedlách koní vydá 136 jazdcov a jazdkýň zo 46 krajín piatich kontinentov.

Medzinárodná jazdecká federácia (FEI) pridelila majstrovstvá sveta 2016 pôvodne Spojeným arabským emirátom – ich dejiskom mal byť v decembri Dubaj. Po niekoľkých odhaleniach zlého zaobchádzania s koňmi v krajine, pozastavení činnosti tamojšiemu jazdeckému zväzu a pod hrozbou odobratia šampionátu sa emiráty, patriace k absolútnej špičke v tomto odvetví jazdectva, hostiteľstva zriekli. V apríli si vedenie FEI v zrýchlenom výberovom konaní z troch ponúk (francúzske Fontainebleau, talianske San Rossore Pisa a Šamorín) vybralo slovenskú. „Bez váhania,“ skonštatovala v oficiálnej správe generálna sekretárka federácie Sabrina Ibáñezová.

Hoffmann v dvojitej role

Donedávna bol Šamorín pojem len pre domácich koničkárov s dobrou pamäťou. Za minulého režimu vďaka Plemenárskemu podniku patril medzi československú špičku v dostihoch, ale aj v parkúrovom skákaní. Na konskú mapu ho vrátil bývalý popredný rýchlostný kanoista Mario Hoffmann, ktorý sa ako úspešný finančník zaľúbil do koní a v Čilistove investoval milióny do špičkového jazdeckého areálu. Dnes je súčasťou stále sa rozrastajúceho športového komplexu pre vyše dve desiatky olympijských odvetví.

Štyridsaťosemročný Hoffmann bude na šampionáte pôsobiť v dvojjedinej role: ako čestný prezident organizačného výboru, ale aj ako aktívny účastník, jediný mužský člen päťčlennej slovenskej ekipy. Na minuloročných ME skončil dvanásty, čo je historicky najväčší úspech našinca v jazdeckom „maratóne“.

„Sústredím sa hlavne na športovú misiu, lebo organizáciu má na starosti odskúšaný tím, ktorému plne dôverujem,“ ubezpečuje. „Také náročné podujatie, ako sú majstrovstvá sveta, síce ešte neorganizoval, ale prvotriedne zvládol prípravu aj priebeh majstrovstiev sveta mladých koní 2014 a lanských majstrovstiev Európy vo vytrvalostnom jazdení. Nebyť toho a špičkových podmienok, ktoré núka náš areál, by nám medzinárodná federácia nezverila úlohu pripraviť ani nie za štyri mesiace svetový šampionát. Som presvedčený, že bude mať takú úroveň, akú by mal na málo miestach sveta, podobnú tej, čo jazdci očakávali v Dubaji.“

Rýchla trať vďaka brzde zn. Summit

Šampionát štvornohých vytrvalcov je kolos s takmer tisíckou účastníkov. „V tíme každej kvalifikovanej dvojice – jazdec a kôň – môže byť päť členov, a keď prirátame veterinára, podkováča a vedenie ekipy, tak sme na čísle 33 v prípade len jednej krajiny,“ vyratúva športový riaditeľ MS Alexander Nálepka.

„Na súťažnú časť dohliadne 22-členný zbor rozhodcov i 30 stewardov z bezmála dvoch desiatok krajín a zdravie koní postráži 28 veterinárov takisto z celého sveta. Na tratiach bude viac ako stovka organizátorov a okrem nich aj tridsať pracovníkov bezpečnostnej služby.“

„Termín bol šibeničný,“ tvrdí riaditeľ. „Najťažšie bolo zaobstarať všetky potrebné povolenia, ale rád konštatujem, že nám takmer všade a všetci vychádzali v ústrety. Najviac nás potrápila logistika pretekov, lebo práve v čase majstrovstiev bude v Bratislave summit lídrov Európskej únie. Preto sme volili trate len v okolí Šamorína. Väčšinou vedú po rovine, prevýšenia sú iba minimálne. Povrch je trávnatý alebo lesné cesty, asfalt nanajvýš na prechodoch. Usudzujem, že trať bude veľmi rýchla.“

Obhajcom je korunný princ

Svetový šampionát vo vytrvalostnom jazdení oslavuje tridsiatku – prvý usporiadali v roku 1986 v talianskom Pratoni del Vivaro. Uskutočňuje sa každé štyri roky a v párnych rokoch medzi MS vytrvalostní jazdci a jazdkyne súťažia o tituly na Svetových jazdeckých hrách. Jediný hetrik dosiahla v rokoch 1988 – 1992 Američanka Becky Hartová v sedle fenomenálneho „Ria“, ako znela prezývka jej koňa RO Grand Sultan.

Legendou je však aj dnes už 40-ročná Španielka Maria Alvarez Pontonová, prvá jazdkyňa, ktorá obhájila európsky aj svetový primát – ten druhý v americkom Lexingtone 2010 sedem týždňov po pôrode. Počas tehotenstva na jej Nobbym jazdil manžel Jaune Punti-Dachs, ktorý sa vlani v Šamoríne v sedle Ajayeba stal majstrom Európy a spolu s Mariou boli členmi zlatého španielskeho tímu. V sobotu budú obaja patriť medzi hviezdy prvých MS na Slovensku – hoci už na iných koňoch.

V úlohe obhajcu titulu zo Svetových jazdeckých hier 2014 v Normandii vyštartuje dubajský korunný princ šejk Hamdan bin Mohamed Al Maktúm, syn premiéra, viceprezidenta SAE a emíra Dubaja Mohameda bin Rašíd Al Maktúma, ktorý získal svetový primát dva roky pred ním v britskom Eustom Parku. Hamdan minulé leto štartoval v Šamoríne na mítingu Summer Spirit Race a jeho otec si to nenechal ujsť – tohto roku sa to možno zopakuje.

Jazdectvo je „miešaný“ šport, dámy súťažia s pánmi, navyše viacgeneračný. Najmladšou na trati bude 14-ročná Uruguajčanka Pilar Saraviová, najstarším 66-ročný portugalský filmový producent Paulo Branco. V štartovej listine objavíte aj prípady mama – dcéra, jeden aj v našej ekipe, v ktorej popri mame Lucii Supekovej nastúpi jej 16-ročná dcéra Michaela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba