Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Joe Veselský oslávil ďalšiu métu. V 97 rokoch

Inšpirujúci a obdivuhodný životný príbeh 97-ročného Joa Veselského ponúkol v minulých dňoch ďalšiu príťažlivú okolnosť. Sviatočnú i slávnostnú.

08.07.2016 10:00
veselsky
Prominentní držitelia vysokoškolských titulov Joe Veselský (vpravo) a držiteľ Nobelovej ceny za fyziku profesor Peter Higgs.
debata

Vľúdny otec Slovákov v Írsku, ako nazývajú trnavského rodáka, ktorého rodičia a brat zahynuli v koncentračnom tábore v Osvienčime, získal 24. júna v Dubline na Trinity College čestný titul magister umení. Udelili mu ho po ukončení vysokoškolského vzdelania, ku ktorému sa vrátil v roku 2010, pretože pôvodné mu nedovolila zavŕšiť druhá svetová vojna.

„Stále sa vzdelávam, ešte študujem na našej univerzite, dvakrát do týždňa mám prednášky. Samozrejme, som najstarší a dokonca tvrdia, že keď sa v októbri dožijem 97. narodenín, budem vôbec najstarším študentom vo vyše storočnej histórii univerzity,“ uviedol Joe Veselský pred rokom v pôvodnom rozhovore pre Pravdu. Do hlavného mesta Slovenska prišiel s výpravou futbalového klubu University College Dublin, ktorého je výkonným viceprezidentom. Bratislavský Slovan postúpil v súboji s futbalistami Dublinu v 2. predkole Európskej ligy. Pripomenieme, že v roku 1948 výborný stolný tenista Veselský, účastník protifašistického odboja, emigroval z Československa.

„Z pozície stolnotenisového funkcionára som presadil, aby sme hrali zápas v Juhoslávii, ale malo to dôsledky. Keď som sa vrátil, našiel som vystrašenú manželku, štátna bezpečnosť nám obrátila byt naruby. Začali ma podozrievať, že mám prepojenie na Tita a obviňovať z národného komunizmu. To bol v tom čase najväčší hriech, mohli ste byť kapitalista a neviem čo ešte, ale to sa neodpúšťalo,“ vysvetlil v spomenutom rozhovore, čo ho donútilo opustiť republiku. Mal namierené s manželkou a dvoma malými deťmi do Austrálie. Kým v Zürichu čakali na víza, jeden jeho známy mu ponúkol prácu v Dubline. Začínal v garáži, postupne sa vrátil i k stolnému tenisu. Zužitkoval svoje bohaté skúsenosti, stal sa trénerom írskej reprezentácie, neskôr i prezidentom Írskeho stolnotenisové­ho zväzu.

Postupoval i profesijne. Predával hodinky, neskôr sa uchytil v klenotníctve. Vypracoval sa na rešpektovaného podnikateľa, váženého občana a uznávaného športového funkcionára. Zvolili ho za prezidenta prestížneho Swaythling Clubu. V roku 2007 mu prezident Slovenskej republiky udelil štátne vyznamenanie – Rad Bieleho dvojkríža III. triedy. A v minulých dňoch mu blahoželala k vysokoškolskému titulu aj bývalá prezidentka Írska Mary Robinsonová, niekdajšia reprezentantka v stolnom tenise, v súčasnosti rektorka Dublinskej univerzity.

„Som veľmi pyšný,“ povedal Joe Veselský médiám o fakte, že sa stal najstarším študentom školy. Vo vysokom veku si stále udržiava fyzickú i duševnú sviežosť – štúdiom i pravidelným cvičením. Zaujímavosťou bolo, že v rovnaký deň na tej istej slávnosti získal doktorát z vedy aj držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Peter Higgs.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stolný tenis #Joe Veselský