Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sergej Bubka: Želám mítingu P-T-S úspešný návrat!

Netají, že k Bratislave má výnimočný vzťah. Ukrajinec Sergej Bubka, bývalý výnimočný skokan o žrdi a dnes viceprezident Medzinárodnej atletickej federácie, ozdobil bratislavský míting Pravda-Televízia-Slovnaft dvoma svetovými rekordmi - v rokoch 1984 a 1988.

04.06.2016 13:00
Sergej Bubka Foto: ,
Sergej Bubka.
debata

„Organizátorom i atlétom želám veľa šťastia, verím, že pri ďalších ročníkoch budem osobne,“ odkazuje im z Lausanne čestný občan Bratislavy.

Čo pre vašu kariéru znamenala Bratislava?
Bratislava pre mňa osobne znamená veľa. Je to mesto, kde mám veľa priateľov a kde diváci milujú atletiku. V 80-tych rokoch bol jej míting P-T-S jeden z najlepších v strednej a východnej Európe. Bratislava je tiež miesto, kde som prekonal môj prvý svetový rekord vonku v roku 1984. Pamätám si ten deň ako prelomový po troch halových rekordoch. Bol som veľmi šťastný, že som svoju fantastickú formu demonštroval pred divákmi. O štyri roky som tam prekonal ďalší svetový – 605 cm. Boli to jedny z prvých pretekov, ktoré som v tej sezóne absolvoval. A bola to sezóna, ktorá mi priniesla konečne aj olympijské zlato.

Pamätáte si všetky mestá, v ktorých ste prekonali svetový rekord? V koľkých ste čestným občanom?
Ak sa ma opýtate, kde som prekonal môj trinásty a dvadsiaty prvý rekord, budem musieť nad tým pár minút premýšľať. Naisto si však spomeniem na všetky. Sú však mestá, ku ktorým mám osobitný vzťah. Patrí medzi ne Bratislava spolu s Vilniusom, kde som prekonal prvý halový rekord, parížsky Stade Jean-Bouin, kde som skočil šesť metrov, Sestriére a samozrejme hala Družba v Donecku. Som čestným občanom Bratislavy, Padovy, Luganska, Donecka, Abano Terme a Ria de Janeiro.

Na Slovensku po šiestich rokoch ožíva míting P-T-S. Čo by ste mu zaželali do druhej päťdesiatky?
Som veľmi šťastný, že sa míting s takou bohatou históriou vracia späť. Organizátori urobili veľa práce, aby prinavrátili svetovú atletiku do strednej Európy a podporovali ju v tomto regióne. Prajem péteeske úspešný návrat, verím, že v budúcnosti budem pri ďalších ročníkoch aj osobne. Dúfam, že míting bude na vysokej úrovni, no ešte dôležitejšie je, že sa ho podarilo po dlhšej prestávke obnoviť. Želám veľa šťastia organizátorom aj atlétom.

Ste vážený športový diplomat. Vedeli ste už počas kariéry, že sa dáte na športovú diplomaciu?
Áno, pripravoval som sa na kariéru diplomata už závere aktívnej kariéry. Študoval som medzinárodné a športové právo, cudzie jazyky a športovú administratívu. Nepremýšľal som nad tým, aká veľká bude moja angažovanosť, nesníval som o funkciách. To, o čom som sníval, bolo, aby som mohol byť po skončení kariéry užitočný pre šport, zúročil moje znalosti a skúsenosti v záujme atletiky a olympijského hnutia.

Čo treba urobiť, aby šport i atletika neuviazli v pasci dopingu?
Najdôležitejšie je neprestať, neslabnúť v boji proti dopingu a ochrany čistých atlétov. V tomto nie je možný kompromis s atlétmi, ktorí cieľavedome podvádzajú. Týka sa to aj trénerov, funkcionárov, lekárov, ktorí ich k tomu tlačia. Dôležitá je aj výchova mladých atlétov a ich trénerov. Musíme teraz myslieť na budúcu generáciu športových hviezd a naučiť ich, že za podvod budú rázne potrestaní, viesť ich k nulovej tolerancii v týchto otázkach. Musíme im vysvetľovať, ze skvelé výkony možno dosiahnuť bez dopingu a len medaily získané spôsobom fair play majú skutočnú hodnotu.

Aký výkon bude treba na žrdkárske zlato v Riu?
Myslím, že olympijský víťaz v Riu bude potrebovať skočiť šesť metrov. Ale môže to byť aj 590. Cena zlata je vysoká, atléti sa budú sústreďovať viac na víťazstvo ako na výkon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Bubka #míting P-T-S