Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Testová s Csölleyom skončili v tancoch na 14. mieste, titul opäť Francúzom

Slovenskí reprezentanti v krasokorčuľovaní Federica Testa a Lukáš Csölley obsadili 14. miesto v súťaži tanečníkov na majstrovstvách sveta v americkom Bostone. Oproti krátkemu tancu sa vo voľnej časti zhoršili o dve priečky, aj tak však splnili interný cieľ - vylepšiť 15. pozíciu z vlaňajšieho svetového šampionátu v čínskom Šanghaji.

01.04.2016 07:48 , aktualizované: 09:32
debata
zväčšiť Slovenskí reprezentanti v krasokorčuľovaní... Foto: SITA/AP, Steven Senne
Federica Testová, Lukáš Csölley Slovenskí reprezentanti v krasokorčuľovaní Federica Testová a Lukáš Csölley na MS v Bostone.

Pre ôsmy pár z tohtoročných majstrovstiev Európy v Bratislave je to najlepšie umiestnenie v elitnej svetovej konkurencii. V súčte krátkeho a voľného tanca Testová a Csölley získali 148,83 bodu, čím výraznejšie zaostali za osobným maximom práve z januárovej Bratislavy (158.05).

„Dnes to nevyšlo, ako sme chceli. Pokazili sme poslednú zdvíhačku a stálo nás to jeden element plus dve bodové zrážky, čo je spolu asi 7 bodov. Samozrejme, že nas to mrzí, pretože vždy chceme vydať zo seba maximum. Z chýb sa učíme, od rozhodcov máme veľmi pozitívne reakcie, takže sa budeme snažiť priniesť domov iba tie dobré spomienky,“ povedal priamo z Bostonu rodák z Bratislavy Lukáš Cölley.

Majstrami sveta sa podľa predpokladov stali Francúzi Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron, ktorí si udržali líderskú pozíciu po krátkom tanci. Úradujúci majstri Európy zároveň úspešne obhájili titul zo šampionátu v Šanghaji. Dvadsaťročná Papadakisová a o rok starší Cizeron tak ovládli všetky štyri vrcholné šampionáty v tejto aj uplynulej sezóne. „Bol to skvelý pocit, keď nám diváci na konci tlieskali v stoji, hoci sme zdolali oba domáce páry. Publikum bolo fantastické,“ povedal Cizeron podľa AP.

Aj ostatné dve pozície na stupňoch víťazov zostali v porovnaní s prvou časťou súťaže nezmenené. Striebro a bronz patrí americkým dvojiciam v poradí Maia Shibutaniová, Alex Shibutani (188,43) a Madison Chocková, Evan Bates (185,78). Majstri sveta spred dvoch rokov, Taliani Anna Cappelliniová a Luca Lanotte, sa posunuli zo šiesteho na štvrté miesto, ale na medaily nedosiahli. Do štvrtkového voľného tanca sa kvalifikovalo 20 najlepších párov z krátkeho tanca.

Víťazné francúzske duo tancovalo na podmanivú melódiu klavírnych skladieb „Dážď v tvojich čiernych očiach od Ezia Bossa a "Vytvoriť domov“ od Cinematic Orchestra a predviedlo skvelý mix zložitej práce nôh a náročných zdvíhačiek. Výsledkom bol osobný rekord 118,17 bodu za voľný tanec a celkový súčet 194,46 znamenajúci rovnako nové osobné maximum a bezproblémovú obhajobu zlatých medailí. „Nie, nečakali sme takéto vysoké známky. Boli sme však pripravení vydať zo seba maximum a podarilo sa nám to. Dosiahli sme to, čo sme si predsavzali a ja si chcem tento moment radosti uchovať čo najdlhšie,“ cituje 20-ročnú Gabriellu Papadakisovú web ISU. MS v krasokorčuľovaní – Boston (USA):

Tance – konečné poradie po voľnom tanci: 1. Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron (Fr.) 194,46 b., 2. Maia Shibutaniová, Alex Shibutani (USA) 188,43, 3. Madison Chocková, Evan Bates (USA) 185,78, 4. Anna Cappelliniová, Luca Lanotte (Tal.) 182,72, 4. Kaitlyn Weaverová, Andrew Poje (Kan.) 182,01, 6. Madison Hubbellová, Zachary Donohue (USA) 176,81, … 14. Federica Testa, Lukáš Csölley (SR) 148,83.

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Federica Testová #Lukáš Csölley #MS 2016