Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rio sa komárov a zika nebojí. Slováci sú opatrní

Do štartu olympijských hier v Riu de Janeiro zostalo 140 dní. Z inšpekčnej cesty z dejiska najväčšieho tohtoročného športového podujatia sa vrátil vedúci slovenskej výpravy Peter Korčok.

18.03.2016 16:38
Rio 2016, olympijské kruhy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Bol to už jeho tretí pobyt v brazílskom meste, absolvoval podobnú cestu pred dvoma rokmi a niekoľko dní strávil na seminári v Riu aj vlani v auguste, keď do športového sviatku zostával rok.

Podľa jeho slov prípravy síce pokročili, ale stále zostáva veľa práce najmä v budovaní športovísk, infraštruktúry, dopravnej siete. „Organizátori ubezpečujú, že všetko stihnú načas, to znamená do konca júna. My sme videli, že skoro všade panuje čulý pracovný ruch. Pred olympiádami už takmer vždy vládne dosť veľké napätie a všetci sú v očakávaní, či sa všetko stihne. Myslel som si, že Rio bude v prípravách v porovnaní s mojou poslednou návštevou trošku ďalej, ale celkovo mám dobrý dojem“ uviedol Korčok.

Podľa neho je vidieť aj veľký posun, najmä tam, kde v minulosti nijaké športoviská neboli. „Najmä v časti Deodoro, kde je napríklad vodnoslalomársky areál. Naopak, športoviská, ktoré budovali k Panamerickým hrám, k Svetovým vojenským hrám či naposledy k majstrovstvám sveta vo futbale, vyzerali v dezolátnejšom stave, budú ich ešte postupne upravovať. Napríklad štadión Maracana je teraz úplne uzavretý.“

Rozdiel v porovnaní s minulým rokom je aj v tom, že sa už uskutočnilo množstvo predolympijských súťaží. „Tam, kde zistili chyby, postupne ich odstraňujú, prerábajú alebo upravujú niektoré športoviská,“ dodal Korčok.

O doprave sa hovorí ako o jednom z najvážnejších problémov. Trasa metra, ktorá bude spájať športoviská, ešte nie je dobudovaná, ale práve tu vidieť najväčšie úsilie. „Presuny, ktoré sme teraz absolvovali, trvali veľmi dlho. To súvisí aj s tým, že sú veľké dopravné obmedzenia. Trasy medzi jednotlivými oblasťami by však mali byť v auguste dokončené a aj rýchlejšie. Z olympijskej dediny v oblasti Barra na jednotlivé športoviská by mali trvať od 12 do 55 minút. Navštívili sme aj olympijskú dedinu, ktorá bude od 1. apríla zatvorená, lebo tam budú s prácami finišovať.“

Podľa Korčoka je pozitívne, že organizátori idú v úspornejšom režime, usilujú sa robiť len to, čo je podstatné. Majú predstavu, že športoviská musia byť udržateľné, že všetko, čo vybudujú , bude buď demontovateľné alebo sa neskôr pre obyvateľov. Rio vnímam trochu ako prelomové, nerobí sa nič megalománske, to je správne."

Šéf výpravy zdôraznil, že nepodceňujú ani nebezpečenstvo komárov, ktoré prenášajú vírus zika. Aj napriek tomu, že momentálne vládne v oblasti Ria horúce počasie a v čase olympiády bude podľa kalendára zima, iná klíma.

„Mám pocit, že aj domorodci tento problém vnímajú, používajú repelenty. Ale komáre nepreceňujú, tvrdia, že sú v Riu už dvadsať rokov i dlhšie. Nie je to pre nich nič nové. V čase olympiády to bude asi o niečo jednoduchšie. Svetová zdravotnícka organizácia však stále poukazuje na závažný problém. Preto sa mu budeme venovať. Komáre sme videli aj my, určite nechceme nič podceniť,“ zdôraznil Korčok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #Rio 2016