Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korčok: Atletika prežíva zlé dni. Treba ju očistiť

Kráľovná športu sa otriasa v základoch. Svetová antidopingová agentúra (WADA) vydala správu z vyšetrovania systematického dopingu v ruskej atletike, ktorý bol údajne riadený štátom.

10.11.2015 18:00
Peter Korčok, SAZ Foto: ,
Predseda Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.
debata (3)

Odporúča vylúčiť Rusko z Medzinárodných atletických federácií (IAAF) a taktiež zo všetkých súťaží vrátane olympijských hier. „Nebola by to dobrá cesta pre svetový šport,“ tvrdí prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

Čo znamenajú zistenia WADA pre atletiku?
Sú to závažné obvinenia, ktoré antidopingová agentúra odprezentovala na pondelňajšej tlačovej konferencii. Slovenský atletický zväz zastáva jasný názor, aby sa nahliadlo pod pokrývku a začalo sa s tým konečne niečo robiť.

Aký ohlas vyvoláva tento škandál v atletickom svete?
Bol som v kontakte s prezidentom, viceprezidentom i členmi rady Európskej atletickej federácie. Všetci to vnímajú citlivo. Zhodujú sa na tom, že sú to zlé dni pre svetovú atletiku. Treba s týmito závažnými informáciami pracovať, aby sa atletika očistila. Odvšadiaľ zaznieva jednoznačný postoj, aby sa vážne podozrenia prešetrili.

Do akej miery to môže poškvrniť meno svetovej atletiky?
Nemyslím si, že teraz bude menej ľudí behať alebo niektorí skončia s atletikou. Konečne sa poukázalo na to, čo sa dialo v osemdesiatych rokoch v bývalých socialistických krajinách a možno aj inde. Do športu zasahovala často politika. Niekde to ostáva stále, ale začína sa proti tomu bojovať. Zmeny som očakával už ako aktívny športovec.

Môžu byť športovci obeťami systému?
Ak doteraz chytili dopingového hriešnika, vždy sa to obrátilo proti nemu. V spomenutých prípadoch možno ani nemali na výber. Je málo pravdepodobné, že sa to týkalo len atletiky. Tá je pod väčším drobnohľadom.

Viete si predstaviť, že ruskí atléti nebudú štartovať na olympiáde?
Nebola by to dobrá cesta pre celosvetový šport. Treba spraviť sankcie, ale nie také, aby ruskí športovci, ktorí sa ničím neprevinili, neštartovali na olympiáde. Už na tohtoročnom svetovom šampionáte v Pekingu nemali silu ako v minulosti. Osobne si myslím, že Rusko reprezentovali čistí športovci.

Aké sankcie by mali dostať?
To je zložité. Uvediem príklad. V ruskom chodeckom centre bolo prichytených pri dopingu 27 športovcov. Budúci rok sa práve v Rusku má konať Svetový pohár v chôdzi. Považujem to za nesprávne, aby problematická krajina hostila najväčšie chodecké podujatie na svete. Slovenskí športovci sa ho nezúčastnia. Nevyhovuje nám to v rámci prípravy pred olympiádou v Riu, ale taktiež dávame najavo vlastný postoj, že to nie je správne.

Veríte, že Svetová atletická federácia vzniknutú situáciu zvládne?
Bude to veľká úloha pre nového prezidenta Sebastiana Coa a celú svetovú atletiku. Niečo podobné tu v takom rozsahu v minulosti nebolo. Sú veľké tlaky a očakávania, ako sa s tým kompetentní popasujú. Verím, že to bude v prospech atletiky, ale i ruských športovcov, ktorí sú mimo dopingového systému.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #atletika #šport #WADA #IAAF #Peter Korčok