Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tóth začne prípravu na Rio v hypoxickej miestnosti. Zamieri aj do tepla

Fenomenálneho slovenského chodca Mateja Tótha čaká náročných desať mesiacov. Úradujúci majster sveta v chôdzi na 50 km z čínskeho Pekingu už totiž pozná detailný plán prípravy na budúcoročné olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro.

21.10.2015 18:17
chodec matej toth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

„Už presne na dni mám pripravené sústredenia a verím, že presne tak budem mať vyladenú aj formu. Budem sa snažiť zopakovať model prípravy, aký som mal pred Pekingom,“ prezradil pre agentúru SITA sympatický 32-ročný atlét, ktorého čakajú už štvrté OH v kariére. V minulosti štartoval na 20 km v Aténach 2004 aj Pekingu 2008, „kráľovskú“ päťdesiatku absolvoval v Londýne 2012.

Zverenec trénera Mateja Spišiaka začne s prípravou na augustový štart pod piatimi olympijskými kruhmi už v novembri.

„Prvú časť absolvujem v Banskej Bystrici. Budeme na Dukle v hypoxickej miestnosti, trikrát po dva týždne v novembri, decembri aj januári. Medzitým ma čaká jedenásťdňové sústredenie na Kanárskych ostrovoch, tam by som sa chcel v teple trochu rozchodiť. Koncom januára budem prvýkrát súťažiť v hale na majstrovstvách Slovenska a potom odlietam na prvé vážne sústredenie do Juhoafrickej republiky, kde budem celý február. Nasledujú jarné štarty, plánujem ‚dvadsiatky‘ vo švajčiarskom Lugane, Dudinciach a Poděbradoch. Vyberiem si ešte jedny preteky, Čínu alebo španielsku La Coruňu,“ priblížil Matej Tóth prvú časť náročného programu.

„Potom to budú štarty na päť či desať kilometrov v rámci atletickej ligy. Organizuje to Slovenský atletický zväz, bude to Banská Bystrica, Borský Mikuláš a podobne. V júni ma čaká príprava v Tatrách na dva týždne, pravdepodobne na Sliezskom dome. Nasledovať bude sústredenie v talianskom Livignu, kde budeme spávať v nadmorskej výške 2200 metrov nad morom a trénovať o 350 výškových metrov nižšie,“ priblížil pre SITA rodák z Nitry.

Kroky člena VŠC Dukla Banská Bystrica potom budú viesť už do Južnej Ameriky. „V Riu by som chcel byť dva týždne pred štartom, zhruba na otvorenie oylmpijských hier. Čaká ma tam ešte sústredenie v meste Juiz de Fora, približne 180 kilometrov od Ria. Tam budem mať trochu pokoja a do olympijskej dediny sa vrátim dva alebo tri dni pred štartom. Potom to už bude všetko o dni ‚D‘ 19. augusta,“ doplnil Matej Tóth.

Slovenský chodec si už v septembri stihol po boku šéftrénera Slovenského atletického zväzu Martina Pupiša a osobného trénera Mateja Spišiaka obzrieť dejisko OH 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Matej Tóth #chôdza