Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Varga je triatlonista i mechanik. V Riu sa pokúsi o zázrak

Na súťaže cestuje zväčša sám. Namiesto regenerácie uprednostňuje starostlivosť o bicykel. Športový príbeh najlepšieho slovenského triatlonistu Richarda Vargu je rozmanitý.

10.10.2015 10:00
richard varga, triatlon, Foto:
Richard Varga na trati triatlonu v Edmontone, kde v mrazivých podmienkach obsadil až 36. miesto.
debata

V skromných podmienkach dosahuje kvalitné výsledky a na budúcoročnej olympiáde v Riu de Janeiro môže patriť k slovenským lídrom.

Túto sezónu mal ako na hojdačke. Piate miesto na Európskych hrách v Baku, štvrté na kontinentálnom šampionáte v Ženeve či ôsme v seriáli Svetového pohára v Hamburgu ho zaraďovali medzi svetovú špičku. Zlom nastal na predolympijských pretekoch v Riu, kde nešťastne spadol.

„Zranenie nohy mi neumožnilo štartovať v obľúbenom Štokholme. Neskôr mi nevyšli preteky v mrazivom Edmontone (36. miesto) a počas finále SP v Chicagu sa mi po páde pokazil bicykel a musel som odstúpiť. Náladu mi čiastočne vylepšil štvrtý titul majstra sveta v akvatlone (1,5 km plávanie, 5 km beh),“ vraví 26-ročný Bratislavčan.

Vo svetovom rebríčku sa momentálne nachádza na 19. pozícii. V dvojročnom kvalifikačnom cykle o postup na olympiádu je 23. (najvyššie bol na 14. mieste). V Riu sa predstaví najlepších 55 triatlonistov. Tristo dní pred štartom najväčšieho športového sviatku planéty má Varga takmer istú účasť.

„O predošlú olympiádu v Londýne som bojoval do poslednej chvíle. Bolo to zaujímavé. Teraz som však rád, že už nemusím lietať do Kórey či Mexika, končiť sezónu v polovici novembra a začínať vo februári. Celú prípravu nasmerujem na Rio a prvé budúcoročné preteky pôjdem až v apríli v austrálskom Gold Coaste. Chystám sa aj na európsky šampionát v Lisabone a chcem ísť aj tri podujatia Svetového pohára,“ doplnil.

Jedny z pretekov prestížneho seriálu sa uskutočnia v anglickom Leedse, kde sa dlhodobo pripravuje s bratmi Brownleeovcami. „Spolupráca s týmito špičkovými športovcami mi prospieva. Som rád, že je to obojstranné. V príprave nebudem nič meniť, len vychytávať detaily a každý týždeň sa o kúsok zlepšovať,“ tvrdí Varga.

Anglická strana mu hradí trénerov, športoviská i doktorov. „Je to výrazná pomoc v mojom napredovaní. Stále však fungujem skromne. Som jediný pretekár, ktorý cestuje na súťaže sám. Robím si často aj mechanika a keď by som mal oddychovať, vybavujem si veci okolo pretekov. Napriek všetkému sa v Riu pokúsim o malý športový zázrak. Viac nepoviem, aby som to nezakríkol,“ uzavrel.

Varga prekvapil priateľku prsteňom

Po pretekoch Svetového pohára v Amerike si slovenský triatlonista Richard Varga odskočil s priateľkou Magdalénou do New Yorku. Na jachte pri pohľade na Sochu slobody sa rozhodol požiadať svoju vyvolenú o ruku. „Myslel som na to už dlhšiu dobu, ale definitívne som sa rozhodol tri dni predtým. Šiel som do klenotníctva a vybral prvý prsteň, ktorý mi padol do oka. Priateľka bola zaskočená, vraj nečakala odo mňa, že to príde tak skoro. Už sme však spolu šesť a pol roka,“ konštatoval 26-ročný sympaťák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Richard Varga #Rio 2016