Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice inšpiroval Paríž. Zatienili aj Boston

Vyhrať košický, bostonský a olympijský maratón bol sen viacerých vytrvalcov. Bájnu trojkombináciu sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť žiadnemu. Už triumfom na jednom z nich sa bežci zapísali do histórie.

03.10.2015 08:08
maratón, Košice Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Začiatky Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa datujú od roku 1924. Zakladateľom najstaršieho maratónu v Európe bol športový nadšenec Béla Braun. Syn židovského obchodníka s farbami a koreninami sa vybral na olympiádu do Paríža. Výnimočné výkony vytrvalcov ho inšpirovali natoľko, že sa rozhodol usporiadať maratón vo východoslovenskej metropole.

Premiérových pretekov z Turne nad Bodvou do Košíc sa zúčastnilo osem atlétov. Trať lemovalo množstvo divákov a víťazného Košičana Karola Halla (3:01:35) vítalo na ihrisku v Gajdových kúpeľoch približne 5-tisíc priaznivcov.

Počas viac ako deväťdesiatročnej histórie štartovali na košickom podujatí viacere hviezdne mená. V roku 1931 triumfoval len 19-ročný Argentínčan Juana Carlosa Zabala, z ktorého sa o rok v Los Angeles stal olympijský víťaz. Jeho košický rekord 2:33:19 h pokoril až Švéd Gösta Leandersson v roku 1950. Prvýkrát na Slovensku zvíťazil o dva roky skôr „Vyhrať ešte bostonský alebo olympijský maratón – a budem do konca života spokojný,“ citoval jeho slová týždenník Štart.

O pol roka neskôr sa postavil na najvyšší stupienok aj na najstaršom maratóne na svete v Bostone, ktorý píše svoje dejiny od roku 1896. V Škandinávii mal v tom období košický maratón úžasné renomé. „Nech nám Boston prepáči, ale najväčšie maratónske súboje sveta sa odohrávajú v Košiciach,“ napísal denník Göteborgs Posten.

Na Medzinárodnom maratóne mieru sa predstavili aj dvaja olympijskí víťazi – spomínaný Argentínčan Zabala a Etiópčan Abebe Bikila, ktorý bol vyhlásený za maratónca 20. storočia.

Druhým a zároveň posledným športovcom, ktorý vyhral dva najstaršie maratóny na svete je Belgičan Aurèle Vandendriessche. Ako víťaz dostal veľkú krištáľovú trofej a výlet do Vysokých Tatier. Traťový rekord v mužskej kategórii 2:07:01 drží Keňan Lawrence Kimwetich Kimaiyou z roku 2012.

Medzi ženami zabehla najrýchlejší čas 2:27:47 Etiópčanka Ashete Bekere Didová o rok neskôr. O prekonanie tohto historického míľnika sa pokúsia viacerí – k najväčším favoritom 92. ročníka patrí Keňan Samuel Kosgei Kiplimo a Etiópčanka Mulu Dirová Melková.

Vo všetkých bežeckých kategóriách je zaregistrovaných 10 963 účastníkov. Maratóncov bude 1735, pričom dominujú muži (1534). Košické podujatie odštartuje v nedeľu o 9.00 a priamy prenos odvysiela RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #košický maratón