Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth bude v Riu pochodovať popri mori. Najväčšou neznámou je klíma

Olympijský okruh v Riu de Janeiro, po ktorom bude o necelých 11 mesiacov pochodovať Matej Tóth s medailovou ambíciou, bude po celý čas vystavený slnku bez možnosti nájsť útočisko v tieni.

24.09.2015 21:03
MS v atletike, Peking, Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

Blízkosť mora by však zároveň mala byť zárukou znesiteľnejších teplôt. Aj s týmto záverom sa vrátil z tréningovo-inšpekčnej cesty z Brazílie zlatý medailista z nedávnych majstrovstiev sveta v Pekingu M. Tóth, ktorého na južnej pologuli sprevádzali šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš a jeho osobný tréner Matej Spišiak.

„Okruh v Estrada do Pontal bola lepšia voľba ako Flamengo Park. Najmä z hľadiska logistiky a dostupnosti z olympijskej dediny,“ uviedol Martin Pupiš po návrate z Ria. "More je tam chladné, takže by nemuselo byť neprimerane horúco napriek tomu, že okruh bude vystavený slnku,“ doplnil Pupiš. Tréner M. Spišiak jeho slová ešte doplnil: "Je to trochu mimo civilizácie a miesto sa tvári opustene, ale počas OH to nemusí byť pravda, pokiaľ tam prídu v dostatočnom počte diváci. Tiež sa trochu obávame vetra, keďže sa nachádza priamo pri pláži.“

Tóth na rozdiel napríklad od rýchlostných kanoistov vycestoval do dejiska OH 2016 bez možnosti absolvovania súťažného testu so súpermi, ale okrem olympijského mesta a dejiska pretekov si mohol „omrknúť“ aj miesto, kde by mal spolu s chodeckými kolegami z reprezentácie absolvovať záverečné aklimatizačné sústredenie pred presunom do Ria. Juiz de Fora sa nachádza približne 180 km severne od Ria de Janeiro. Definitíva o tom, či sa tam Slováci uchýlia, padne na októbrovom sústredení reprezentácie vo Vysokých Tatrách.

"Bavili sme sa približne o pobyte 12–14 dní napriek tomu, že aklimatizácia na časový posun sa pri zvládnutí určitých zásad dá zvládnuť za týždeň. Z môjho pohľadu Juiz de Fora je celkom dobrá voľba, pri ktorej prevažujú plusy nad mínusmi,“ myslí si M. Spišiak. "Juiz de Fora sa javí ako vhodná možnosť na prípravu nielen pre atlétov,“ doplnil M. Pupiš.

Tréner Spišiak upozornil na nevyspytateľnosť brazílskej klímy, ktorá sa prejavuje aj v teplotných rozdieloch medzi Riom a Juiz de Fora. "Klíma je najväčšia neznáma. V Riu bolo chladnejšie ako v Juiz možno o 2–4 stupne, ale počasie bolo každý deň iné. Raz 33°C a slnečno, ďalší deň zamračené, 26°C, vlhko a veterno s tým, že aj v noci sa teploty držia cez 21°C. Vlhkosť vzduchu sa ráno šplhá k sto percentám, čo je ‚masaker‘, počas dňa sa pohybuje okolo 75 %. V Juiz boli teploty približne 31 – 33°C. Výhoda je v tom, že v noci teplota klesne na 16°C, čo je dobré pre regeneráciu a kvalitný spánok,“ zhrnul Spišiak.

Aj členovia atletickej výpravy majú trochu obavy z dopravnej situácie, ktorá je v multimiliónovom dejisku OH značne chaotická. Upozorňujú však na to, že počas trvania OH by mali mať všetci ich účastníci na cestách privilégiá. "Presuny v rámci Ria sú dosť problematické, všetko trvá neuveriteľne dlho. Treba však povedať, že my sme sa presúvali v rámci obyčajného dňa ako turisti. Takže ak budú fungovať avizované olympijské pruhy, tak by to malo byť relatívne v pohode,“ pripomenul Spišiak.

Podľa šéftrénera Pupiša slovenská atletická výprava urobí všetko pre to, aby bola na OH 2016 úspešná. „Máme za sebou najúspešnejšie majstrovstvá Európy aj majstrovstvá sveta a na rade je olympiáda,“ zdôraznil Pupiš.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Rio 2016