Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Beňuš: Chalani mi zagratulovali. Z Ria požadujú magnetku

Prerušil hegemóniu Michala Martikána a prvýkrát zažije olympijskú atmosféru. Slovenský kanoista Matej Beňuš si na majstrovstvách sveta v Lee Valley zabezpečil definitívne miestenku na budúcoročné hry v Riu.

22.09.2015 07:30
Matej Beňuš Foto: ,
Matej Beňuš po prílete z Londýna.
debata

„Každá éra sa raz musí skončiť. Som rád, že tú Michalovu som prerušil práve ja. V Riu budem mať reprezentáciu Slovenska na svojich ramenách a verím, že nadviažem na jeho úspechy,“ konštatoval 27-ročný Bratislavčan.

Už ste si stihli uvedomiť, že pôjdete na svoju prvú olympiádu?
Ešte je to veľmi čerstvé, ale pomaly mi to dochádza. Prišlo mi veľa podporných správ od kamarátov a známych. Dostať sa na olympiádu je sen každého profesionálneho športovca. Momentálne som dosť unavený, keďže po pretekoch sme šli neskoro spať a noc bola veľmi krátka.

Čo prevládalo po pretekoch – sklamanie, že ste nezískali medailu alebo radosť z účasti v Riu?
Mal som zmiešané pocity. Po jazde prevažovalo sklamanie. Do súťaže som šiel s tým, že chcem ukázať najlepšiu jazdu. Hranica medzi úspechom a neúspechom je veľmi tenká. Na trati som mal rovnaké medzičasy ako víťaz, ale chybou v závere som prišiel o medailu. Na druhej strane bol cieľ jasný. Prebojovať sa na olympiádu, čo sa mi podarilo.

Ako hodnotíte túto sezónu? Bola vaša najúspešnejšia?
Cítil som sa počas nej výborne. Užíval som si ju. Vyhral som celkové hodnotenie Svetového pohára, získal dva tituly v tímových hliadkach a zabezpečil si účasť v Riu. K úplnej spokojnosti mi chýba individuálna medaila z Londýna.

Čo ste si vypočuli od vašich konkurentov – Michala Martikána a Alexandra Slafkovského?
Chalani mi zagratulovali a povedali, aby som im z Ria doniesol nejakú magnetku.

Nie je vám ľúto, že zo silného kanoistického tria môže ísť na olympiádu len jeden?
Samozrejme, ale také sú pravidlá a nič s tým nenarobíme. Sú to kamaráti a výborní kanoisti. Viem sa vžiť do ich kože, veď pred štyrmi rokmi som prežíval niečo podobné. Dopredu sme vedeli, že dvaja z troch budú sklamaní.

V Riu nahradíte päťnásobného olympijského medailistu Michala Martikána. Bude to zaväzujúce?
Každá éra sa raz musí skončiť. Som rád, že tú Michalovu som prerušil práve ja. V Riu budem mať reprezentáciu Slovenska na svojich ramenách a verím, že nadviažem na jeho úspechy.

Viete si predstaviť, že by sa rozhodovalo až na majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši?
Pred Londýnom som mal výborný náskok a všetky tromfy v rukách. Som šťastný, že som si miestenku zabezpečil už teraz. Na Liptove by boli chalani veľmi silní, keďže sú tam doma a kanál detailne poznajú. Takto sa môžem naplno sústrediť na Rio.

Bolo náročné sa z individuálnych pretekov preladiť na tímovú súťaž?
Je to vždy ťažké, lebo keď štartujete za tím, je tam väčšia zodpovednosť. Nechcem to predsa ostatným pokaziť. Zvíťazili sme šiestykrát a opäť ukázali, že za tie roky sa poznáme tak dobre, že to ide prakticky samo.

V čom bola aktuálna sezóna výnimočná? Zmenili ste niečo v príprave?
Už dlhé roky jazdím dobre a nič som extra nemenil. Necítil som žiadny psychický tlak. Bolo to síce emotívne, ale na každé preteky som sa tešil. Jazdil som v pohode, príliš som neriešil internú kvalifikáciu a bol som stále uvoľnený.

Čo plánujete v najbližších dňoch?
V prvom rade si oddýchnuť, lebo sezóna bola vyčerpávajúca. Teraz budem musieť viac pomáhať manželke so synom, keďže v novembri čakáme druhého potomka. Synovi som z Londýna priniesol červený autobus, lebo už týždeň ho odo mňa pýtal.

Kedy sa chystáte na olympijský kanál do Ria?
V novembri tam budú predolympijské preteky, na ktorých chcem štartovať. Ďalšie výlety do Ria musíme dohodnúť s trénerom Minčíkom. Nebude to jednoduché ako s Londýnom, kde sme mohli ísť aj na štyri dni. Do Brazílie budeme chodiť na dlhšie výlety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #vodný slalom